Recension

: Bockarna Bruse börjar skolan
Bockarna Bruse börjar skolan Bjørn F Rørvik Gry Moursund (illustratör)
2017
Lilla Piratförlaget
7/10

Skolstarter och syskonskap

Utgiven 2017
ISBN 9789188279644
Sidor 40
Översättare Pija Lindenbaum

Om författaren

Bjørn F. Rørvik är en norsk författare, född 1964, som bor i Oslo med sambo och tre barn. 1996 debuterade Bjørn som författare och har sedan dess släppt ett tiotal titlar. 2009 utkom Bjørn F. Rørviks och Gry Moursunds dundersuccé Bockarna Bruse på badhuset i Norge, som utnämndes till Årets bästa bilderbok i Norge. Boken fick ett lika fint mottagande i Sverige och blev 2012 vinnare i Bokjuryn där den röstades fram till Årets bästa bilderbok. 2020 kom den fjärde delen Bockarna Bruse på solsemester.

Sök efter boken

Det var en gång tre bockar som hette Bruse. En dag fick dom ett brev om att dom måste börja skolan.

thumbnail_20170911_183739

Den minsta bocken ifrågasätter brevet, medan mellanbocken förstår att det handlar om att de måste lära sig saker. Den största bocken verkar känna till skollagen och förklarar för de andra att alla måste gå i skolan. Dock är brevet från den nya rektorn klumpigt och felstavat, men det är inget bockarna Bruse lägger märke till. Den största bocken testar sina småsyskons kunskaper och det finns luckor. Däremot förstår inte småbröderna varför den stora bocken ska börja skolan. Han kan ju till och med köra bil. Men den stora bocken är beredd att pröva en vecka eller två för att se hur det verkar. Sagt och gjort, redan nästa morgon hoppar de på skolbussen.

Det här är tredje remakeboken av folksagan Bockarna Bruse som nedtecknades redan 1840. Det är befriande och vilt att se de klassiska bockarna och det elaka trollet i nya situationer. Sensmoralen från originalet finns kvar, trollet som gapar över för mycket och i slutet mister allt. Men i remakeböckerna utmanar de yngre bockbröderna sin storebror. De ifrågasätter honom och han är en bra och mogen storebrorsa som lyssnar på sina småsyskon. De lyckas alltid hålla ihop och är en stark trio som stöttar varandra.

thumbnail_20170911_183537

Boken bärs sannerligen av sina naivistisk illustrationer av geniala Gry Moursund. Hennes bilder är lekfulla, vildsinta och blinkar åt den vuxna läsaren. Bilduppslagen jobbar i olika vinklar och en får vända och vrida på ögonen för att hänga med. Härligt och friskt. Moursunds teckningar är galna och bejakande och det finns massvis med filurer att kika på och prata om tillsammans. Så jävla bra. Det gör Bockarna Bruse börjar skolan till en bok att även läsa för yngre barn än blivande skolbarn. Dessutom blir det en bok att läsa om och om igen och därigenom hitta olika saker att prata om.

thumbnail_20170911_183657

Och trollet. Han som alltid gapar över för mycket. Som vuxen får jag en tår i ögat men jag tror barnen mest ser honom som en klumpig typ som inte är någon vidare kompis. En lirare som har mycket att jobba med helt enkelt, men som hyser någon slags hatkärlek till bröderna Bruse. Jag ser en ensam typ som desperat söker uppmärksamhet. Det är också något att prata om tillsammans med de barn en läser boken ihop med. Och snälla rara, de heter bockarna Bruse, inte bockarna Bruce som jag ser det textat då och då. Tror inte de är släkt med vare sig Bruce Springsteen, Bruce Lee eller Bruce Willis. De är sig själva nock.

thumbnail_20170911_183611

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-09-14 00:00 / Uppdaterad: 2017-09-12 21:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7072

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?