Recension

: Bockarna Bruse på solsemester
Bockarna Bruse på solsemester Bjørn F Rørvik Gry Moursund (illustratör)
2020
Lilla Piratförlaget
6/10

Livat på playan

Utgiven 2020
ISBN 9789178131631
Sidor 40
Orginaltitel Bukkene Bruse drar till syden
Översättare Pija Lindenbaum
Först utgiven 2020

Om författaren

Bjørn F. Rørvik är en norsk författare, född 1964, som bor i Oslo med sambo och tre barn. 1996 debuterade Bjørn som författare och har sedan dess släppt ett tiotal titlar. 2009 utkom Bjørn F. Rørviks och Gry Moursunds dundersuccé Bockarna Bruse på badhuset i Norge, som utnämndes till Årets bästa bilderbok i Norge. Boken fick ett lika fint mottagande i Sverige och blev 2012 vinnare i Bokjuryn där den röstades fram till Årets bästa bilderbok. 2020 kom den fjärde delen Bockarna Bruse på solsemester.

Sök efter boken

I dagar som dessa kan de flesta av oss bara drömma om att dra på solsemester. Då kan det vara härligt att läsa om andra som kommer iväg till medelhavssolen och salta stränder. Här är det tre brorsor som heter Bockarna Bruse som åker söderut. De har dock inte råd med någon lyxsemester utan den största bocken har hittat ett ställe som ska vara både bra och billigt, men hotellet är ospecificerat.

Bockarna Bruse på solsemester är den fjärde delen i den norska remake-serien som bygger på den klassiska folksagan Bockarna Bruse och dess karaktärer. Historien innehåller två sensmoraler. Trollets är ”den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”. Den lilla bocken Bruses egenskaper kan sammanfattas i ”liten och slug kan också vara bättre än stor och stark”.

Tillbaka till vår historia. När de ska sova oroar sig den minsta bocken över om det finns troll på solsemestern? Men hans äldre bröder lugnar honom med att troll inte tål sol. Sen följer en rörig och rätt seg del i historien då bockarna befinner sig på flygplatsen. Tackolov vänder det när de tar plats på flygplanet. Och där vänder sig även illustrationen och du behöver vända på boken för att både se bilden och för att läsa texten. Det är väldigt fint och rätt charmigt och gör läsningen tillsammans mer spännande och händelserik.

20201004_160925

Efter en lå-å-å-å-ng flygtur landade dom. Luften var varm och luktade lite blommor. En reseledare stod och tog emot turisterna.
-Vi undrar lite över hotellet, sa den största bocken. Var ska vi bo?
-Hur var namnet? frågade reseledaren.
-Bockarna Bru-use, sa mellanbocken, med B.
Reseledaren kollade på listan.
-Oj, ni har haft kanontur! sa hon. Det verkar som ni ska bo på det flottaste hotellet. Hotell Zanzibar!

Rummet är dock inte riktigt klart utan bockarna väntar på stranden så länge. Där är det mycket varmare än i bäcken därhemma. Men så blir de hämtade av en mystisk filur med stråhatt och solbrillor.

20201004_160812

Läsare med huvudet på skaft har säkert redan räknat ut vem filuren är. Bockbröderna stuvas upp på ett trångt flak bland en massa grönsaker och susar iväg mot okänt mål med stråhatten vid ratten.

20201004_142053

Jag tycker att Bockarna Bruse på solsemester är aningen svagare än de tidigare verken. Det är partier som är snurriga och känns slarviga och jag vet inte riktigt varför de finns där. Men samtidigt, språket är ljuvligt och vilt. Översättaren Pija Lindenbaum har gjort ett gott jobb. Raderna är strösslade med slang men även svårare ord att samtala kring.

Gry Moursunds illustrationer är naivistiskt härliga och fulla av uttryck. Här leks det även med spanska ord och uttryck. Det jobbas med hela bokens uppslag och texten interagerar fint med bilderna. Det är en fröjd för både unga och äldre att läsa om bockbrödernas äventyr och att få se att mod och skärpa inte handlar om storlek och fysisk styrka.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2020-10-08 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-06 09:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8247

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?