Text

Istället för bokmässan

I år har vi på dagensbok.com bestämt oss för att bojkotta bokmässan i Göteborg. Det känns konstigt, och inte alldeles självklart. För boknördar som oss har ju bokmässan varit närmast julafton – dessutom ett av få tillfällen som en redaktion som vår, spridd över landet och ideellt arbetande, faktiskt får tillfälle att ses ansikte mot ansikte.

Samtidigt känner vi ju att gränsen är nådd, att den de senaste åren har förflyttat sig med förfärande hastighet. Yttrandefrihet har blivit en ursäkt för rasistiska och sexistiska påhopp. Genom att ge plats åt högljudda, aggressiva grupper låter man dem skrämma bort andra. Vi vill ha ett fritt och öppet samtal, utan hat och hot. Bokmässan verkar inte beredda att tillhandahålla en arena för sådana samtal, och därför väljer vi i år att inte åka dit.

Man kan diskutera om det är rätt strategi. Om en bojkott inte är att ge upp ett utrymme åt motståndarsidan. Om där inte finns mängder av kämpande författare och förlag som vi inte alls vill bojkotta (jo, det finns det ju). Men den där mässhallen är trots allt inte hela världen, så i år firar vi böckerna och yttrandefriheten på vårt eget sätt, här på sajten dagensbok.com. Och oavsett om du ska till mässan, om du föredrar den alternativa bokmässan eller drar ut på gatorna med lasersvärd, så hoppas vi att du ska ha glädje av vår lilla temasida ”Istället för bokmässan”.

/Redaktionen genom Ella Andrén

* * *


Därför åker jag inte till bokmässan i år

Lina om yttrandefrihetens gränser och vem bokmässan egentligen handlar om.


Till de barnsliga värderingarnas försvar

Katie om att känna sig hotad och om det barnsligt enkla.


De goda litteraturälskarnas tystnad

”Jag kommer inte närvara på en tillställning där vissa gäster ifrågasätter mitt grundläggande mänskliga värde”, skriver Katze.


Jag bojkottar inte bokmässan. Jag åker inte på bokmässan.

Björn vill inte kalla det bojkott …


Nordiska friheten enligt mig

… och Lena vill inte lämna ifrån sig begreppet ”nordiska”.

* * *


Kalle Johansson: Vad är egentligen fascism?
Lättbegripligt om brutal ideologi

”När seriefackboken Vad är egentligen fascism? landade i min brevlåda för ett tag sen tänkte jag nog mest att den skulle bli ett mycket välkommet tillskott till skolbibliotek runt om i landet. Så höll nazister en tillståndslös demonstration Göteborg härom veckan, och polisen visade sig göra…” Läs mer


Hanna Krall: Hjärterkung
Den sanna fasan

”Byt ut bokstaven r i ordet fara. Med vadå? Bokstaven s. Ingen förintelseförnekare kommer över min tröskel. Jag kommer att be personen dra dit pepparn växer. Troligen säger jag ord med helt annan valör. Izolda lever i Warszawa, blir huvudlöst förälskad i mannen med de tafatta händerna. Livet pågår i Warszawas…” Läs mer


Anette Helgesson: JallaTillsammans: en personlig skildring av läsfrämjande integrationsprojekt
Läsa tillsammans

”Härom kvällen fastnade jag i bokmässe- och teaterdiskussioner i SVT:s debattprogram Opinion live. Bibliotekens problem och existensberättigande avhandlades också, och en av deltagarna hävdade bestämt att bibliotek är förlegade i och med att all information finns på nätet. Till honom skulle jag vilja att någon…” Läs mer


Björn Elmbrant: Innan mörkret faller: Ska 30-talet hinna ikapp oss?
Lärdomar från avgrundens kant

”I skrivande stund går en våg av engagemang över Sverige, för flyktingars rätt att på ett säkert sätt kunna söka trygghet från brutalitet och utsatthet. Det är en politisk samling av ett sällan skådat slag. Det sammanfaller med ett sorts ‘nu är det nog!’-statement mot rasism, den råa iskyla som sprider sig över nätet och EU:s gränspolitik…” Läs mer


Heléne Lööw: Nazismen i Sverige 2000-2014
Kamphundarna som blev underdogs

”’Jag känner inte igen mitt land.’ Minns ni att det hette så när Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen? Det kom som en chock för många att nationalistiska krafter och flyktingmotstånd hade ett så starkt fäste i vårt land. Vårt demokratiska, öppna, välupplysta land. Men denna naiva inställning är inget nytt…” Läs mer


Anna-Lena Lodenius: Vi säger vad du tänker: Högerpopulismen i Europa
Högerpopulistisk munsbit i halvgräddad form

”’Högerpopulismen i Europa’ är undertiteln på Anna-Lena Lodenius nya bok om europeiska partier som Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet, Ukip och Front National. Inte ‘högerextremismen’ eller ‘nyfascismen’ som ibland har använts, utan ‘högerpopulismen’ eller…” Läs mer


Anders Johnson: Invandrarna som byggde Sverige
”Var stodo vi, om de ej varit till?”

”Nationaldagen har aldrig varit min helgdag. Den, eller dess föregångare, är ett borgerligt påfund med rötterna i förra sekelskiftets nationalistiska strömningar. Från min egen barn- och ungdom minns jag den främst som ett tråkigt skolobligatorium som inte sällan ledde till tjafs med nynazistiskt influerade…” Läs mer


Maria Sveland: Hatet: En bok om antifeminism
Upplysning åt folket

”Det första jag tänker när jag läst igenom Maria Svelands bok, som verkligen är en bok att sträckläsa, är att detta väl inte är något nytt? Detta visste jag sen innan, de allra flesta sakerna hade jag koll på. Sen slår det mig att det kanske inte har med boken i sig att göra, utan handlar mer om att jag aktivt har samlat denna kunskap. Jag…” Läs mer


Henrik Arnstad: Älskade fascism
Jag är inte rasist men …

”När Henrik Arnstad pratade om sin bok Älskade fascism på en av Norstedts bokpresentationer i vintras pratade han om neofascismens födelse i Frankrike under 1960-talet. Då förkastade extremhögern den biologiska rasismen och gick över till en kulturell rasism. Därmed hade fascismen blivit rumsren. Den kulturella…” Läs mer


Niklas Orrenius: Skotten i Köpenhamn
Vilks, hunden och yttrandefrihetens gränser

”Efter attentatet mot Lars Vilks i Köpenhamn 2015 uppstod ingen ”Je suis Vilks”-rörelse. Det konstaterar Jens Liljestrand när han i Expressen recenserar Niklas Orrenius reportagebok Skotten i Köpenhamn, och det konstaterandet både sammanfattar och inte sammanfattar något centralt i frågorna kring Lars Vilks och hans evinnerliga…”Läs mer


Magnus Linton: De hatade: Om radikalhögerns måltavlor
Högerradikalerna på vår bakgård

”När land efter land i Europa de senaste åren har röstat fram högerradikala partier, har det hetat att det är en allvarlig sjukdom som breder ut sig. En farsot som de socialdemokratiska partierna står handfallna inför hur de ska råda bot på. I De hatade – om radikalhögerns måltavlor menar Magnus Linton…” Läs mer


Mattias Gardell: Raskrigaren: Seriemördaren Peter Mangs
Mangs rätta ansikte

”Döda invandrare, sa Mangs, och polisen kommer att utgå ifrån att de haft livet av varandra. Knarkuppgörelser, gängbråk, det är där de kommer att leta först. När Peter Mangs först började skjuta på Malmöbor med utländskt utseende, var året 2003. De första morden skedde i Lindängen, ett område med…”Läs mer


Eva Borgström (red): Den moderna homofobin
Verkligare än Göran Hägglund?

”Visst. Det har hänt mycket. Det är till exempel inte olagligt med homosexuella förbindelser (sedan 1944). Inte heller betraktas homosexualitet som en sjukdom (sedan 1979). Äktenskap mellan homosexuella räknas sedan ett par år som likvärdiga med heterosexuellas, och så vidare. Så det går väl framåt? Knappast av sig självt…” Läs mer


Maja Hagerman: Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta
Kolonialismens och folkmordens ”vetenskapliga” grund

”Det finns ingen skylt på den byggnad i Uppsala som en gång var Statens rasbiologiska institut. Det skriver Karin Bojs i sin bok Min europeiska familj, så det har fastnat hos mig redan innan jag slår upp Maja Hagermans biografi över institutets grundare och förste chef, Herman Lundborg. Det vill säga, det finns en skylt som…” Läs mer


Jason Diakité: En droppe midnatt
En familjebiografi som engagerar

”Jason Diakité är mest känd under namnet Timbuktu och som rappartist. Sedan i höstas kan han även kalla sig författare efter att ha publicerat sin första bok, en familjebiografi med titeln En droppe midnatt. Genom den söker han sitt eget ursprung och försöker förstå familjens historia. En stark berättelse om att vara trygg i sig själv…” Läs mer


Hynek Pallas: Oanpassbara medborgare
Ständigt utestängda

”Korta stunder av framtidshopp. Däremellan långa perioder av diskriminering, förtryck och utanförskap. Så kan de tjeckiska romernas historia sammanfattas. Hynek Pallas beskriver i sin bok hur behandlingen av romerna har utgjort och fortsätter att utgöra en sorts konstant genom olika politiska styren och…” Läs mer


Alexander Mahmoud: Mellan rummen
Utan att värja sig

”’20 juni Vaknar upp i Stockholm på midsommarafton. Ringer brorsan och frågar vad han ska göra. Ingenting, säger han. Åker till Grimslöv, sitter i hans radhuslägenhet. Ovanpå bokhyllan ligger 50 limpor importcigg. Jag ringer Danne, min gamla bästa vän. Frågar vad han gör ikväll. Han dricker öl och grillar kyckling…” Läs mer


Heinz Heger: Männen med rosa triangel
Vem är egentligen pervers?

”Gult för judar, brunt för romer, lila för Jehovas vittnen, rött för politiska fiender, grönt för kriminella, svart för ”asociala” och rosa för homosexuella. De olika grupperna i nazisternas koncentrationsläger markerades med färgen på trianglar fastsydda på kläderna och avgjorde till stor del deras status och utsatthet i…” Läs mer


Claudia Rankine: Medborgare: en amerikansk dikt
Ett krav på inlevelse, empati

”Mediebilder. Historien. De uppenbara brotten och orättvisorna. De mer smygande. De ständigt återkommande, små vardagshändelserna som inte alltid verkar värda att ställa till en scen för. Vreden. Oförståelsen. Tröstlösheten. ‘Strukturell rasism’ har blivit ett vanligt förekommande, men kanske lite abstrakt begrepp…” Läs mer


Andreas Malm: Hatet mot muslimer
Varning för folkmord!

”Andreas Malm måste vara smått manisk. År 2007 kom han med en bok om klimatkrisen som innehöll en litteraturlista på över trettio sidor. På några år hade han tydligen läst igenom allt som gick att läsa på området. Nu, två år senare, kommer han med ytterligare ett alldeles vansinnigt arbete: en bok om hatet mot muslimer…” Läs mer


Per Björklund (red): Syrien – revolutionen, makten och människorna
Våld föder våld föder våld?

”I början av 2011 spred sig den arabiska vårens strävan efter förändring och demokrati även till Syrien. Människor började demonstrera mot diktatorn Bashar al-Assads regim. Nästan fem år senare rasar inbördeskriget vidare utan större hopp om ett avslut. Assad sitter kvar. Islamiska Staten och andra extremislamistiska rörelser…” Läs mer


Mohamed Omar: Den syriska tragedin
En demokratirörelse kapad av fundamentalister

”Mohamed Omar har en minst sagt brokig bakgrund. Efter att han debuterat som poet var han under några år radikal islamist och antisemit, för att sedan ge avbön och plädera för ett sekulariserat islam. Han sympatiserar med Kommunistiska Partiet men är även redaktionsmedlem på en borgerlig blogg…” Läs mer


Jesper Huor: I väntan på talibanerna: Afghanistan inifrån
Afghanistans många ansikten

”Berg och öknar, fattigdom och religiös fanatism. Ett land bokstavligt talat ständigt drabbat av utländska interventioner från höger och vänster, från kolonialtiden, via kalla kriget och fram till kriget mot terrorismen. Mer nyanserad än så hinner sällan bilden av Afghanistan bli i vanliga nyhetsmedier. När journalisten och författaren…” Läs mer


Shora Esmailian: Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld
Klimatflykting? Vad är det för någonting?

”Klimatflykting. Ordets innebörd skrämmer i sin bredd och i sitt djup. Ordet ställer också frågor, frågor man som läsare gärna vill se en närmare analys av. Hur definierar man begreppet? Hur ser juridiken ut? Hur hanterar man en nationalstats ovilja att ge resurser till de medborgare som bor i drabbade områden? Tyvärr…” Läs mer


Leymah Gbowee: Tillsammans är vi starka
När det värsta redan har hänt

”Barn som skriker. Barn som svälter. Barn med uppsvällda magar och spinkiga lemmar eller barn med automatvapen nästan större än dem själva, med ett drogat vansinne i blicken. Människor på flykt. Och så kvinnorna som protesterar, som kräver ett slut på kriget. Våren 2008 sitter Leymah Gbowee hemma hos dokumentärfilmaren…” Läs mer


Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Auschwitz och Södertälje

”Det finns många böcker där barn till överlevande från nazisternas läger har frågat ut sina föräldrar och sedan skrivit en bok som i huvudsak berättar föräldrarnas historia. Inte sällan blir dessa berättelser till vad Imre Kertész kallar lägerkitsch: istället för att berätta om alla som dog så blir det en berättelse om de som…” Läs mer


Peter Olausson: Tredje rikets myter
Spökhistoria

”Mellan 1933 och 1945 – och varken förr eller senare – förvandlades hela tyska folket till blodtörstiga (men enormt effektiva) galningar som, av inget särskilt skäl, började hata judar, kommunister, zigenare och homosexuella och avrättade dem i miljontal. Allt tack vare en ensam galning, Adolf Hitler. Det är så fullkomligt…” Läs mer


Åsa Hjalmarsson och Daniel Martinez (red): Hjälp oss!
Att hjälpa här och nu

”’Hjälp oss!’ Den enkla uppmaning som fått bli titel till den här antologin avslutar Roxana Fierarus bidrag till den. Fieraru är rumänsk rom och försörjer sig och sin familj genom att tigga utanför Ica vid en tunnelbanestation i en Sockholmsförort. I Hjälp oss! berättar hon bland annat om hur svårt det är att lämna sina två små barn i Rumänien…” Läs mer


Stefan Gurt: Ni inger dessa människor hopp: en berättelse om tiggarna och om några som hjälper dem
Praktisk moralfilosofi

”Tiggare på gator, torg och inte minst utanför matbutiken, är numera ett vardagligt inslag i den svenska stadsbilden. Mycket har sagts och skrivits om varför de plötsligt dykt upp, det har spekulerats vilt om organiserade ligor som lurar ‘godtrogna’ svenskar, tiggarbosättningar har bränts ner, de har avhysts av polis och…” Läs mer


Peo Hansen och Stefan Jonsson: Eurafrika: EU:s koloniala rötter
Vita kränkta män bakom EU

”EU är väl ett fredsprojekt, eller hur? Ett ‘aldrig mer’ i kölvattnet av andra världskriget? Unionen har ju till och med fått Nobels fredspris. Ja – och ett stort fett nja. En viktig men numera bortglömd, eller kanske snarare förträngd, beståndsdel var också det europeiska koloniala projektet, enligt Peo Hansen och Stefan…” Läs mer


Niklas Orrenius: Drömmen om Sverige
Drömmen om Sverige jag också vill drömma

”Vems är Sverige? Vad är Sverige? Det har levererats många tvärsäkra svar på de frågorna de senaste åren. Svar som handlar om enighet, likhet, gemensamma traditioner och värden som måste betraktas mer som en idé än som någon historisk realitet. Svar som utesluter. Svar som jag och många med mig har oerhört svårt…” Läs mer


David Baas: Bevara Sverige svenskt: Ett reportage om Sverigedemokraterna
Tystnad, tagning

”Detta är inte en recension, det är en pitch, som man säger i det där förment världsfrånvända mediasverige där ingen någonsin ens sett ett köksbord. Jag har läst en bunt böcker om Sverigedemokraterna nu, och det börjar kännas smått poänglöst. I synnerhet så här kort efter valet. Det står liksom inget nytt i dem; allt som…” Läs mer


Lawen Mohtadi och Devrim Mavi (red): Rasismen i Sverige
Historien som är nu

”’Nyckeltexter 2010 – 2014′ lyder underrubriken till antologin Rasismen i Sverige. Som en historieskrivning över år som inte ens är slut än. Ett valår dessutom, fast boken släpptes innan valet. Det känns ju till en början ganska knasigt. Och samtidigt. Samtidigt verkar 2010 faktiskt oerhört avlägset. Ett år som vi gick in i utan…” Läs mer


Gabriel Byström: Tystnadens triumf
Skrämmande utveckling i Ungern

”Det börjar med en scen från februari 2009. En ung familj väcks brutalt mitt i natten av att en molotovcocktail kastas in i deras hus. Pappan rusar ut från det brinnande huset för att sätta sin fyraårige son i säkerhet, men utanför dörren väntar någon med hagelgevär. De båda skjuts till döds och ytterligare ett barn…” Läs mer


David Qviström: Nyttiga människor: En reportagebok om migranter, gränser och människosyn
”När uppstår egentligen ansvar?”

”Det har sagts att klimatförändringarna kom upp på agendan på allvar när de började påverka snötillgången i Alperna och alltså den övre medelklassens skidsemestrar. Kanske skulle man kunna säga något liknande om den europeiska migrationspolitiken? Först när döda kroppar börjar flyta iland på våra…” Läs mer


Per Svensson: Vasakärven och järnröret: Om den långa bruna skuggan från Lund
Schweden, Schweden

”Efter ett visst antal år på nätet lär man sig Godwins lag: ‘Den som först jämför sin meningsmotståndare med Hitler har förlorat diskussionen.’ En bra regel, men som alla regler har den sina brister. Vad händer när man tycker sig märka att ens meningsmotståndare faktiskt åberopar sig på idéer som i någon mån…” Läs mer


Madelene Axelsson och Kristian Borg (red): Sverigedemokraternas svarta bok
Vi och de – vår uppdelning och deras

”Kan Sverigedemokraterna vara det politiska parti som genererat flest böcker i Sverige de senaste åren? Det är inte omöjligt. Helt säkert skulle de åtminstone hamna på pallen ifall det var en tävling, även om både Socialdemokraternas kris och Moderaternas re-make väckt betydande boklig uppmärksamhet under samma…” Läs mer


Marie Demker: Sverige åt svenskarna: Motstånd och mobilisering mot invandring och invandrare i Sverige
Istället för fördelningspolitik

”Över hela Europa har högerpopulistiska, främlingsfientliga eller nationalkonservativa partier vind i seglen, nyheterna visar upp våldsamma sammanstötningar och samtidigt rapporterar SOM-institutet att svenskar i allmänhet blir mer välvilligt inställda till mångkultur, invandring och flyktingar. Hur hänger allt det här ihop…” Läs mer


Kristian Lundberg: Det här är inte mitt land
Ska jag ta hand om min broder?

”Vad har hänt med Sverige? Vad har hänt med det Sverige som byggde på idén om att alla är värdefulla, att alla har rätt till samma förutsättningar, att den lilla människan skulle skyddas mot övergrepp? Det Sverige som lagstadgade om arbetsrätt och sjukersättning, om sommarläger för stadsbarn och drägliga pensioner…” Läs mer


Doug Saunders: Myten om den muslimska flodvågen
Vi och De. Igen och igen.

”Som en tsunami väller de in i västvärlden – revolutionerande men samtidigt lömskt. Det pågår ett erövringskrig, men sällan öppet, med vapen. Istället sker det genom massinvandring, genom höga födelsetal och genom att steg för steg tvinga på oss en kultur, en religion som i själva verket är en ideologi…” Läs mer


Geir Lippestad: Det vi kan stå för: Anders Behring Breiviks advokat om rättegången, pressen, sitt arbete och sina värderingar
Troll, vær deg selv – nok!

”I Min kamp 6 skriver Karl Ove Knausgård (eller ja, han parafraserar Don DeLillo) att terroristers mål är desamma som en författares: att tränga in i vårt undermedvetna, att skapa ikoniska bilder, att ställa upp en berättelse som nästlar sig in i hur vi tolkar världen. Flygplan och skyskrapor. Ikaros och Babel.” Läs mer


Jens Mikkelsen och Katia Wagner: De förlorade barnen
Föreställ er nu att hon är vit

”Det finns en scen i rättegångsfilmen Juryn där advokaten, som försvarar en far som dödat de båda män som våldtagit och misshandlat hans tioåriga dotter, i slutpläderingen ber juryn att sluta ögonen och föreställa sig ‘a story’. När han i detalj målat upp det brutala våldet mot tioåringen lägger han till: ‘Now imagine she’s…” Läs mer


Lisa Bjurwald: Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet
Nätets mörka sida

”’Hat’ tycks vara nyckelordet den här säsongen. Från Magnus Lintons De hatade till Maria Svelands Hatet och Johanna Langhorsts Förortshat. Sticker någon boktitel ut verkar det vara med ironisk svärta som hos Henrik Arnstads Älskade fascism eller Marcus Priftis synbart schlagerkäcka Främling, vad döljer…” Läs mer


Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt: Migrationens kraft – Därför behöver vi öppna gränser
Den nationella välfärdsstaten som hinder för global solidaritet

”Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt presenterar här ett 119 sidor långt debattinlägg där de i enlighet med klassiskt liberala värden argumenterar för människans fria rörlighet. Sedan i höstas har den svenska migrationsdebatten tagit fart i och med att Centerpartiet i ett utkast till nytt idéprogram förespråkar fri invandring…” Läs mer


Marcus Priftis: Främling, vad döljer du för mig?
Samexistera eller slå ihjäl varandra?

”Vad tänker du på när du hör orden ”rasism” och ”rasister”? SS-trupper och koncentrationsläger? Huliganer i kängor och bombarjackor? Lasermannen, Peter Mangs och Anders Behring Breivik? ”Ensamma galningar”? Eller dig själv och dina närmaste? Det är en av utgångspunkterna i Marcus Priftis nya bok, Främling…” Läs mer


Harald Ofstad: Vårt förakt för svaghet
Alla är vi lite nazister, du med?

”Mannen på omslaget ser lite vagt bekant ut. Lite som Hitler, men ändå inte. Den karaktäristiska mustaschen är borta, han har fått mer intetsägande skäggväxt istället och ett par hörlurar i öronen. Det är faktiskt inte förrän jag lagt ned boken med baksidan och originalporträttet uppåt ett antal gånger som jag fattar…” Läs mer


Niklas Orrenius: Sverige forever in my heart
”Kan inte Tomelilla få vara som det alltid har varit?”

”2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen. Sedan något år tillbaka har folk frågat mig hur jag vågar bo i Malmö. ‘Är du inte rädd att bli skjuten?’ Nej, men jag är rädd för rasismen. Inför valet 2010 florerade lappar med Mona Sahlin i slöja. ‘Muslimvänlig’ blir stämpeln i pannan från Skånepartiet. Om du ser…” Läs mer


Lisa Bjurwald: Europas skam. Rasister på frammarsch
Vad hatet gör kan ingen fatta?

”Begicks förra veckans terrordåd i Norge av en ensam galning, eller är de symtom på större och kanske ännu otäckare tendenser i samhället i stort? Nej, jag syftar inte bara på den sverigedemokratiske kommunpolitiker som gått ut med att Anders Breivik är ‘en produkt av det mångkulturella…” Läs mer


Niklas Orrenius: Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. En bok om Sverigedemokraterna
Underhållande guide till vårt nya riksdagsparti

”Borde vi tigit ihjäl dem? Borde vi tagit debatten? Åsikterna går isär om vad som gått fel, men de flesta är överens om att något har gått fel när ett parti som Sverigedemokraterna kommit in i den svenska riksdagen. För även om Sverigedemokraternas väljarstöd ur partiets synvinkel är en solskenshistoria så är…” Läs mer


Pontus Mattsson: Sverigedemokraterna in på bara skinnet
Grisen i säcken

”Att recensera den här boken dagen innan valet har ju inte till syfte att få er att sträckläsa boken innan ni röstar i morgon (även om den ju bara är 200 välskrivna sidor plus källförteckning, så ni hinner om ni vill). Men även om alla opinionsundersökningar visar sig ha fel och SD hålls utanför riksdagen så är det…” Läs mer


Linnea Nilsson och Emil Schön: Fult folk. Samtal med sverigedemokratiska väljare
”Jag är ju inte rasist, men …”

”Nu när valrörelsen går in på upploppssträckan går det knappast en dag utan att jag nås av uppmaningen att på ett eller annat sätt bojkotta Sverigedemokraterna. Det är Facebook-grupper och -events, det är motdemonstrationer och det är inte minst politiker från de etablerade riksdagspartierna som…” Läs mer


Lena Sundström: Världens lyckligaste folk
Sverige, nästa

”De senaste tio åren har ett märkligt fenomen brett ut sig i svensk politik. Det handlar om partiledare, erkänt duktiga och sakliga, som av någon anledning bestämt sig för att gå i debatt med främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Man ska ‘ta debatten’ säger man…” Läs mer


Lasse Granestrand: I Sveriges väntrum
Bakom rubrikerna

”Lasermannen, ett misslyckat försök till allsång i Rinkeby, apatiska flyktingbarn och avvisningar som firas med tårta och champagne på Migrationsverket. Det är några nedslag i de senaste decenniernas svenska flyktingsituation – de som genom sina grälla färger och sin massiva mediebevakning fastnat på näthinnan. Men sen då…” Läs mer


Stina Blomgren: Svart notis
Vår tysta förutsättning

”Barn som inte får gå i skolan. Cancersjuka som inte får vård. Maria Borelius svarta hemhjälp och fackföreningar som agerar poliser och ser till att kasta ut exploaterade arbetare med huvudet före. Mord som knappt utreds eftersom offren officiellt inte finns. Då och då sipprar en bråkdel av papperslös tillvaro…” Läs mer


Art Spiegelman: Maus
En bättre råttfälla

”Så blev det 2009 och Maus återutgavs på svenska. Det förtjänar Dorotea Bromberg ett helt fång rosor för. Köp den, läs den, läs om den, låna ut den, slit den med hälsan. Men, recension? Vad finns egentligen att säga om Maus, en av det sena 1900-talets mest uppmärksammade böcker, 25 år efter att den började komma ut…” Läs mer


Gunilla Lundgren och Sofia Taikon: Sofia Z-4515
Minnena av det fruktansvärda

”Vi får följa Sofia under hennes uppväxt i Polen. Hon har två systrar och en bror, men ingen av dem går i skolan. Hemma pratar de romanes och på sommarhalvåret reser de runt och träffar släktingar. När Sofia är åtta år bryter andra världskriget ut. Samhällsklimatet förändras och blir hotfullare för judar…” Läs mer


Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar
Och allt som finns kvar ryms i en låda från Ikea

”När Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar släpptes i början av hösten tycktes varenda nyhetsreporter ha gett sig av till en Ikea-parkering i närheten. Där instämde möbelkunderna i hur förfärligt alltsammans var, och fortsatte sedan glatt att shoppa vidare. Huruvida man bör bojkotta storföretag eller inte är jag…” Läs mer


Ola Larsmo: Djävulssonaten – Ur det svenska hatets historia
Imponerande men långrandigt

”Den 18 januari 1939 publicerar Svenska Dagbladet en artikel med rubriken ‘Plan på läkarimport väcker gensagor’. Idén hade lagts fram av en man vid namn Axel Höijer. Det rörde sig om en arbetskraftsimport från Tyskland av ett tiotal judiska läkare som förlorat sina inkomstmöjligheter. En lista på namn planerades att sättas ihop…” Läs mer


Manu Seppänen Sterky: Kärlekens pris
Auschwitz och den stora kärleken

”Om man gått i skolan på 1980- och 90-talen, och alltså hör till Om detta måste ni berätta-generationen, kan det vara svårt att minnas hur skrämmande ungt medvetandet om nazismen och förintelselägren egentligen är. Eller att det finns mycket kring förföljelsen av olika grupper som fortfarande behöver…” Läs mer


Kristian Gerner och Klas-Göran Karlsson: Folkmordens historia
Hur hanterar vi våra folkmord?

”Härom kvällen zappade jag förbi ännu en trailer för ännu en Hitler-dokumentär (vem kan räkna dem?) Det talades om något i stil med ”mannen som förändrade 1900-talet”. Och man måste fråga sig: gjorde han det? Var det en ren slump att den här typen dök upp och plötsligt förändrade historien med sin knasiga men slående idé…” Läs mer


Nick Jones (red): Bryt upp! Om rasism och etik
Titta en gång till

”Fred Wilson heter en amerikansk konstnär som gör utställningar genom att använda museums befintliga samlingar på nya sätt. Han har till exempel ställt ut kopior av insamlade urbefolkningsskelett, men istället för avpersonifierade ‘vetenskapliga’ benämningar rubricerat dem ‘Någons syster’, ‘Någons…” Läs mer


Elise Karlsson: En god bok: Antirasistiska boktips
Att vidga sina vyer

”Kan litteratur vara god? En god bok? Så heter det ju. Och läser man till exempel kursplaner i svenska (det har bland andra litteraturvetarna Annette Årheim och Magnus Persson skrivit bra om), så tycks det inte vara någon hejd på litteraturens förmåga att göra oss till bättre människor. Jag tror ju att det ligger något…” Läs mer


Magnus Nilsson: Den föreställda mångkulturen
Litteratur, klass och det mångkulturella Sverige

”För bara några decennier sedan var Sverige ett Homogent land där alla var blonda och kristna, röstade på Socialdemokraterna och såg på Hylands hörna i teve. Så fick vi Invandrare, nya maträtter, moskéer, segregation och utanförskap. Och så småningom även Invandrarförfattare, som på bruten svenska…” Läs mer


Toni Morrison: Mörkt spel
Litteraturen och De Andra (US version)

”Det går inte att förstå amerikansk litteratur utan att förstå den som en fråga om (det amerikanerna kallar) ras (inom svensk humaniora talar man ju hellre om etnicitet). Föreställningarna om vilka de underförstått vita amerikanerna är går inte att skilja från föreställningen om vilka de INTE är, det vill säga vad…” Läs mer


Margareta Petersson: Globaliseringens ansikten
Rushdie, Roy och många fler

”Under senare år har en rad författare med kopplingar till Indien – exempelvis Salman Rushdie och Arundhati Roy – fått stort, internationellt genomslag. Det som förenar många av de här författarna, menar Margareta Petersson i den här boken, är att de bär på ett dubbelt arv genom den brittiska kolonialismens inflytande på den…” Läs mer

* * *

Mer läsning på de här temana kan du hitta till exempel på vår tidigare temasida Flykt och gränser, liksom under etiketterna Rasism, Nazism, Migration, Flyktingar och Papperslösa och Mänskliga rättigheter.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-09-23 00:01 / Uppdaterad: 2017-09-30 06:14

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?