Krönika

Till de barnsliga värderingarnas försvar

Yttrandefrihet är inte synonymt med rätten att ha ett bord på Bokmässan. Åsiktsfrihet är inte synonymt med rätten att få uttrycka sina åsikter på Bokmässan. Det här är samhällskunskap på mellanstadienivå, men ändå tycks det om och om igen uppstå förvirring kring de här väldigt enkla koncepten.

En del koncept var liksom enklare på mellanstadiet. Vissa grundläggande uppfattningar om rätt och fel var helt okomplicerade. Vi firade FN-dagen i skolan och sjöng skriande falskt om att “förstöra alla vapen och svärd”. Kanske hade vi inte riktigt förstått det här med tautologier, och kanske bar våra sångtexter på en bokstavligt talat lite medeltida uppfattning om vilken typ av vapen som utgör ett aktuellt samhällsproblem, men grundprincipen var kristallklar. Våld: fel. Kärlek: rätt. Rasism: fel. Demokrati: rätt. Jag vet inte när folk började förlora den där barnsliga klarsyntheten när det gäller rätt och fel.

För det har skett en obehaglig glidning det senaste decenniet, och plötsligt verkar rasism vara ganska okay, i synnerhet om man kallar den för något annat, typ invandringskritik. Plötsligt är det tydligen inte så självklart att man ska hjälpa andra, inte om det är för många som behöver hjälp. Plötsligt innebär demokrati att vi har rasister i Riksdagen, och plötsligt är en nättidning som sprider rasistisk och högerpopulistisk propaganda välkommen på Bokmässan.

Jag tror i de allra flesta fall på dialog, och på diskussion och informationsutbyte, men det finns diskussioner som är färdiga. Som inte behöver lyftas igen. Vi vet att homeopati inte fungerar. Det behövs inte fler studier. Vi vet att rasism och fascism och nazism är livsfarliga ideologier som leder till våld och död och förtryck. Det behövs inte fler diskussioner där vi utvärderar om rasisterna har något vettigt att säga. Framför allt behöver vi inte hjälpa dem, eller ge dem ett forum.

Jag står bakom dagensbok.com:s bojkott av Bokmässan för att för mig är det barnsligt enkelt: rasism är fel och hör inte hemma på bokmässan. Jag hoppas att organisatörerna ska se hur antalet deltagare krymper, inse sitt misstag och neka Nya Tider och deras gelikar utrymme på mässan nästa år. Men det finns en faktor till som gör att jag inte vill åka: om jag åkte till bokmässan, för att mingla med det högerextrema följe som Nya tider drar till sig, så skulle jag inte känna mig säker. Som HBTQ-person och antirasist skulle jag vara orolig för min fysiska säkerhet. Och att den högerextrema rörelsen tillåts sprida rädsla på det här sättet hela vägen in i kulturens och den demokratiska dialogens centrum, är det inte där det verkliga hotet mot yttrandefriheten ligger?

Katie Collmar

Publicerad: 2017-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2017-09-20 19:53

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?