Text

Bokrea 2015

Kommersiellt spektakel eller möjlighet att lägga under sig nya, spännande bokvärldar? Åsikterna går isär, men nog tycker vi att man kan hitta åtminstone ett och annat guldkorn bland reastaplarna. Här nedan hittar du i alla fall både Ellas och Karis tips för tillfället och en hel hög reaboksrecensioner ur arkivet.

Mycket nöje!

* * *

Tips från Ella:
Mänskligt, djuriskt och kompletterande

Bra biografier finns det en bunt av på årets rea: Ronny Ambjörnssons Ellen Key. En europeisk intellektuell, Annika Perssons Jag vill ju vara fri. En bok om Lena Nyman, Gunilla Thorgrens Ottar & kärleken. En biografi (om RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen), Beata Arnborgs Kerstin Thorvall. Uppror i skärt och svart och Gunnela Björks Margaret Thatcher. En biografi.

En riktigt rolig bok om djur är jourhavande biolog Lars-Åke Janzons Hur mycket blåst klarar en fluga?. Jag hade helt missat uppföljaren Varför kan inte potatisar gå? – den måste nog faktiskt inhandlas genast. Jenny Diskis Allt jag inte vet om djur är en annan reabok med djurtema som jag varit nyfiken på ett bra tag (som i och för finns i pocket också).

Har du också trilogier hemma som ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig (som min mamma skulle säga)? Man börjar ekonomiskt med att vänta på pocketutgåvan, fast så tappar man tålamodet framåt sista delen och köper den inbunden – och sen får de inte plats på samma ställe i bokhyllan? Eller så avviker första delen som spontan present eller bortglömd utlåning? På årets rea finns åtminstone två inbundna trilogier att komplettera hemmabiblioteket med: Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens nyfilmatiserade Cirkeln, Eld och Nyckeln och Kristina Sandbergs Augustvinnande Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.

/Ella Andrén

Tips från Kari:
Bredd och djup för under hundralappen

Har du en hundralapp att gå loss med på bokrean och gillar facklitteratur så har jag spanat in en mycket prisvärd kombination:

Privatliv (2010) av Torbjörn Tännsjö, 35:-
Jag håller inte med honom, men hans argumentation är förstås otroligt genomtänkt. Bra läsning för den som gillar kvalitet i integritetsdebatten.

Moralens landskap (2011) av Sam Harris, 35 :-
En av nyateismens mer sympatiska företrädare skriver om moral ur ett vetenskapligt perspektiv. Han är både filosof och neurolog och även här håller argumenten hög kvalitet.

Bistånd på villovägar: en veteran från världsbanken synar svensk biståndspolitik (2010) av Nils Börje Tallroth, 29:-
Och så kryddar vi det hela med lite utvecklingsekonomi. Tallroth jobbade länge med utvecklingsfrågor hos Världsbanken och argumenterar här för en radikal omläggning av Sveriges biståndspolitik. Boken har några år på nacken, men om du är intresserad av ämnet är den såklart väldigt intressant.

Totalt blir det nittionio spänn att hala fram i kassan. Ganska värt tycker jag nog.

/Kari Kapla

* * *

Reaböcker vi recenserat


Karin Alvtegen: Fjärilseffekten
”Tänk på döden”

”Minst 11 människor omkommer i en tågolycka. En bil kör av okänd anledning in i ett Intercitytåg, trots fungerande bommar och signaler vid järnvägskorsningen. Föraren avlider omedelbart. Och sedan flyttar Karin Alvtegen tillbaka tiden fem månader. Hennes tre huvudpersoner berättar växelvis sina…” Läs mer


Shani Boijanjiu: Det eviga folket är inte rädda
Att vara i det absurda

”I Israel gör alla medborgare värnplikten (utom de ultraortodoxa, som inte behöver utföra denna samhällsplikt). För kvinnor innebär det två år i armén, för män tre. Och att göra värnplikten i Israel innebär att rent fysiskt konfronteras med den ockupation av palestinsk mark som pågår i landet…” Läs mer


Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah
Globaliseringen – romanen

”När jag började läsa Chimamanda Ngozi Adichies Americanah gjorde jag det mest i ett försök att slå ett litet hål på den stora vita fläcken, som täcker min litterära karta över afrikanska författare på samma sätt som ett Atlas gör från tidigt 1800-tal. Jag vill helt enkelt ta del av det moderna Afrika. Det Afrika som numera…” Läs mer


Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek
Hopplöshetens historia

”Höstens mest omtalade svenska roman är inte bara världens äldsta historia utan också något av det smartaste som skrivits i romanväg i det här landet på flera år. Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande är så intelligent att jag ofta funderar på om den inte är lite för smart för sitt eget bästa. Handlingen känner ni säkert till vid det här…” Läs mer


Jonas Trolle: Jakten på Kapten Klänning
Ett verkligt vidrigt polisverk

”Efter att ha sträckläst den här boken vill jag bara lägga den ifrån mig. Jag vill inte recensera den. Jag är chockad över att en person – en polischef – som Göran Lindberg a.k.a. Kapten Klänning kunnat härja fritt i vårt samhälle och utnyttja unga kvinnor på ett så brutalt vis. Jag önskar att jag inte läst den här boken…” Läs mer


Michela Murgia: Själamakerskan
En liten roman med stort innehåll

”’Fillus de anima. Själabarn. Så kallas de barn som blivit till två gånger, av en kvinnas fattigdom och en annan kvinnas ofruktsamhet. Maria Listru var barn av en sådan andra födsel, en sen frukt av Bonaria Urrais själ.’ Det är de inledande orden i Michela Murgias roman Själamakerskan. Boken utspelar sig på…” Läs mer


Hans Fallada: Hur ska det gå för Pinnebergs?
Ingen natt är svart nog

”Boken är skriven i Tyskland 1932. Ett år innan Hitler kom till makten. Den svenska titeln, översatt för första gången 1933, är lite pilsnerfilmsaktig; originalets Kleiner Mann, was nun? (Och nu då, lille man?) känns egentligen mycket bättre. Men samtidigt gillar jag den; det skapar en annan känsla, mindre av en varningsskrift…” Läs mer


Sara Granér: All I want for christmas is planekonomi!!!
All I need for Christmas is Sara Granér!!!

”Hej! Den här recensionen tillägnar jag Alliansen (men framförallt Anders Borg)! En glittrigt och färgglatt paket, fullt med små (tillsynes) gulliga nallar men med ett innehåll så svart och tungt att inte ens juleljusen förmår skingra mörkret, är det någonting att ha? Absolut! Sara Granérs senaste seriealbum All I want…” Läs mer


Majgull Axelsson: Moderspassion
Rörande konstnärskap

”Majgull Axelsson har skrivit flera uppskattade romaner med några års mellanrum. Mest känd är hon för Aprilhäxan som vann Augustpriset 1997. Förra romanen Is och vatten, vatten och is kom ut 2008. Sedan dess har trenderna i bokutbudet ändrats. Var och varannan författare skriver deckare. Författare skämtar lekfullt…” Läs mer


Maria Sveland: Hatet: En bok om antifeminism
Upplysning åt folket

”Det första jag tänker när jag läst igenom Maria Svelands bok, som verkligen är en bok att sträckläsa, är att detta väl inte är något nytt? Detta visste jag sen innan, de allra flesta sakerna hade jag koll på. Sen slår det mig att det kanske inte har med boken i sig att göra, utan handlar mer om att jag aktivt har samlat denna kunskap…” Läs mer


Richard Ford: Kanada
När gränsen överskrids

”Den gamla Forden är full av kulhål. Rutorna är sönderslagna. Beverly Parsons tar med sin son Dell för att titta på bilen eftersom det sägs att Bonnie och Clyde, bankrånarparet som blev rikskändisar i 1930-talets USA, sköts till döds i den. 10 000 dollar till den som bevisar motsatsen! Beverly frågar…” Läs mer


Maciej Zaremba: Skogen vi ärvde
Där industri och myndighet växt samman

”’Skogslandskapet undergår samma sorts förvandling som städerna på 60-talet. Miljonprogrammet fortsätter i naturen.’ Så skriver journalisten Maciej Zaremba i Skogen vi ärvde och hänvisar till Sveriges Nationalatlas, där begreppet ‘skog’ tydligen ersatts med ‘skogsbruk’. Ur den drar han också slutsatserna…” Läs mer


Gradvall, Nordström, Nordström och Rabe: Tusen svenska klassiker
Demokratitrivsel i tegelstensformat

”För några år sedan hade vi en klassikervecka här på dagenbok.com. Vad idén snabbt hakade upp sig på var förstås den eviga frågan – vad är egentligen en klassiker? För bokurvalet just den veckan har jag för mig att vi till slut enades om att böckerna skulle vara hundra år gamla eller äldre, men det löser…” Läs mer


Siri Hustvedt: Sommaren utan män
Om vikten att få fly in i fiktionen

”Siri Hustvedt är en av mina samtida favoritförfattare. Det hon skriver får mig alltid att lära mig mer och utvidgar mina tankar. Hennes verk kretsar ofta kring ämnen som filosofi, neurovetenskap och psykologi, så också Sommaren utan män. Siri Hustvedt är extremt bildad, något hon alltid briljerar med i sina verk utan att för den…” Läs mer


Jesper Roine: Thomas Pikettys Kapitalet i det tjugoförsta århundradet
Om Piketty är rockstjärnan är Roine förbandet

”Våren 2014 är den franske ekonomen Thomas Piketty mannen alla pratar om. Hans bok Capital in the Twenty-First Century toppar en period bokjätten Amazons försäljningslista. Hela listan alltså, inte facklitteraturlistan. En fackbok på cirka tusen sidor som handlar om historisk inkomst- och…” Läs mer


Katja Kettu: Barnmorskan
Kärlek i omänsklighetens tid

”Åh herregud vilken roman! En sådan där som inte släpper taget. En där författaren skapat ett tillstånd för mig som läsare att vara i, som jag inte vill eller alltid kan lämna. Jag skriver inte ”för mig att vila i”, för det här är ingen sådan roman. Det är verkligen inte rofyllt att vara i Kettus värld. Snarare är det som om jag…” Läs mer


Florian Illies: 1913 – Århundradets sommar
Sex And Drugs And Cubism

”För exakt hundra år sedan konstaterade flera etablerade experter att världen hade sett det sista storkriget. Med alla nya uppfinningar och nya samarbeten och beroenden skulle det helt enkelt inte finnas något att vinna på ett krig, samtidigt som alla stormakter praktiskt nog var precis lagom misstänksamma mot…” Läs mer


Will Schwalbe: Bokklubben vid livets slut
En hyllning till litteraturen

”’Vi älskade mockadrycken i väntrummet på Memorial Sloan-Ketterings öppenvårdsmottagning. Kaffet är inget vidare, och den varma chokladdrycken är ännu sämre. Men mamma och jag upptäckte att om man trycker på knappen för »mocka« får man ett exempel på hur två inte särskilt goda saker kan förenas…” Läs mer


Johan Persson och Martin Schibbye: 438 dagar
Gäst i verkligheten

”Få har väl undgått att höra om de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som fängslades över ett år i Etiopien. Detta är deras egen berättelse om hur det gick till. På 363 sidor beskrivs förberedelserna inför resan, väntandet, medhjälparna och den illegala vägen in i landet. Ganska snart sker…” Läs mer


Anna Laestadius Larsson: Barnbruden
Att vara kvinna vid Gustav den tredjes hov

”Hedvig Elisabeth Charlotta är den yngsta kvinna att gifta sig kungligt i Sveriges historia. Blott femton år gammal är hon kanske snarare att betraktas som en flicka när hon 1774 anländer över Östersjön för att bli kung Gustav den tredjes bror Karls gemål. Kraven på henne är stora, och framför allt handlar det om att skänka…” Läs mer


Patrick Modiano: De yttre boulevarderna
Tjuven gör tillfället

”Jag är bara en halv sida in i De yttre boulevarderna när jag inser att min inre berättarröst håller på att glida över i en dålig Hans Villius-imitation. Den börjar ju faktiskt precis som något sådant där gammalt pausprogram på SVT: ‘Mannen på bilden…’: ‘…är min far. Murraille lutar sig fram mot honom, som för att säga något med…” Läs mer


Annika Persson: Jag vill ju vara fri
Geniet som blev recenserad för sin kropp

”’Det var en gång en liten flicka som hette Lena. Hon var mycket liten och ljushårig. Alla, åtminstone hennes pappa, trodde att hon var en Prinsessa. Hon var mycket tillbakadragen, ja, för att inte säga, blyg. Hon ville sitta i lugn och ro med sitt dockskåp. Hon hade inte behov av andra. Hon hade en egen värld…” Läs mer


Kristian Lundberg: En hemstad
En skrivande kamp

”Bland den skrivande människans alla uppdrag är ett av de viktigaste att synliggöra sin egen makt. Den som skriver är ett subjekt. Hen brukar våld inte bara på sin fysiska omgivning utan också på kroppar, mänskliga viljor och längtan. I den skrivande akten sätts alla de yttre skikten i gungning. Den sociala fernissan…” Läs mer


Zadie Smith: NW
Goin’ Underground

”Det är 12 år sedan Zadie Smith slog knock på läsarna med White Teeth, sju år sedan On Beauty, och sedan blev det mest tyst. Jag har inte läst på mycket runt vad hon har sysslat med sedan dess utöver vad som står på bakflärpen på boken, men utifrån NW tror jag det ser ut något sånt här: hon tröttnade på att vara Englands…” Läs mer


Donna Tartt: Steglitsan
Please, Ma’m, can I have some more?

”Donna Tartt tar tid på sig att skriva en värdig uppföljare till Den hemliga historien – ganska exakt 20 år – men när hon väl gör det gör hon det med en smäll. Bokstavligen. 13-årige Theo och hans mor besöker Metropolitan Museum of Art i New York en regnig förmiddag på väg till ett allvarligt samtal med Theos rektor…” Läs mer


Joel Dahlberg: Pensionsbluffen: Tryggheten som gick upp i rök
Orange ångest

”Snart är det dags igen. Det orangea kuvertet kommer att dimpa ner i brevlådorna hos miljontals svenskar. En ständig källa till ångest och skuldkänslor hos det stora flertalet av mottagarna. Jag själv tillhör dem som gjorde ett aktivt val allra första gången och har sedan underlåtit att följa med i utvecklingen. Jag har…” Läs mer


Uwe Tellkamp: Tornet: En historia från ett sjunket land
Lonely Planet DDR

”Ostalgie är ett av de modernare tyska orden och är en sammansättning av Osten och Nostalgie och syftar på den nostalgivåg för DDR som svepte genom Tyskland vid millenniets början. En nostalgivåg som främst riktade sig mot det vardagliga livet snarare än den marxist-leninistiska politiken som låg till grund…” Läs mer


Therése Söderlind: Vägen mot Bålberget
Spänning som inte riktigt bär hela vägen

”Än en gång ger sig Therése Söderlind i kast med norrländskt svårmod, men denna gång tar hon steget längre och gör upp med det skamliga arvet i häxprocessen. Vägen mot Bålberget är en roman om fyra personer som under olika tidsperioder lever i en och samma bygd, Nyland. Vi får följa deras öden och vad det…” Läs mer


Åsne Seierstad: En av oss: En berättelse om Norge
Årets vidrigaste och mest angelägna bok!

”Det här är historien om den största terrorattacken mot det norska samhället under modern tid. Man önskar att man inte läst den, man önskar att man låtit bli, och ändå känns det nödvändigt. På de första sex sidorna kastas vi direkt in i den vidrigaste delen av berättelsen, skottlossningen på Utöya. Kanske skriver Seierstad…” Läs mer


Gunilla Lindh: Alltid för er: En sann historia
Ett drama som rullas upp värre och svårare än jag tror att någon kan sätta sig in i

”Jag är normalt sett inte alls svag för sanna historier. Tycker snarare att begreppet ”based on a true story” är lite urvattnat. Men som mamma varande mitt i småbarnsåren är det stört omöjligt att värja sig mot den här beskrivningen: ‘Under loppet av nio månader slogs mitt liv i spillror. Alla våra tre barn diagnostiserades med…” Läs mer


Max Tegmark: Vårt matematiska universum
Ofattbart oändligt, oändligt ofattbart

”För några år sedan brukade jag och min vaktstyrman lyssna på gamla sommarprat på nattvakten. En natt bestämde vi oss för att lyssna på Max Tegmark. Ingen av oss visste riktigt vem han var och vad han egentligen sysslade med, så när vi satt där mitt ute på en stjärnklar ocean och hörde honom förklara varför det var…” Läs mer


Lars-Åke Janzon: Hur mycket blåst klarar en fluga?
Kan man sova med en hjärnhalva i taget?

”Undrar du något om svenska djur? Då kan du faktiskt höra av dig till jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, Lars-Åke Janzon. Ja, eller så kan du förstås börja med att läsa hans bok, Hur mycket blåst klarar en fluga?, som innehåller svar på mängder av frågor som Janzon fått under åren. Bara det är ju spännande – vad är…” Läs mer


Gillian Flynn: Gone Girl
Pojke möter flicka med en tvist

”New York, nutid. Nick och Amy träffas på en fest i Brooklyn, går hem tillsammans och skiljs åt på morgonen. Av en slump möts de igen på gatan och det slutar med att de gifter sig. En vanlig historia som brukar utspela sig i slutet av en romantisk roman men här är det avklarat redan i presentationen. Dessutom…” Läs mer


Merete Mazzarella: Att berätta sig själv
”Berätta om” eller bara ”berätta”?

”’Det här är en bok för den som gärna vill berätta sig själv’, inleder Merete Mazzarella. Det kan man göra genom att skriva, men också muntligen, menar hon, och fortsätter (och det är här jag blir riktigt intresserad): ‘Jag hoppas och tror att här också kan finnas något av intresse för den som än så länge vill nöja sig med att tänka…” Läs mer


Kristian Gidlund: I kroppen min
Något om livet

”Att skriva självbiografiskt om till exempel döden har sina sidor. Läsarens lätthet att svälja hela texten och lägga den varm och blöt över författaren att försvara. Den outsägliga lättheten som författare i att få dela detta svåra man hamrat ner i text med andra. En berättelse som samman med andra kan bli del av en kollektiv…” Läs mer


James Joyce: Ulysses
Nyöversatt Joyce

”När jag såg att Bonniers skulle släppa en nyöversättning av James Joyces monumentala roman, 1900-talets kanske främsta roman, Ulysses, höll jag på att kissa på mig av glädje. Min upplevelse för dryga fem år sedan då jag läste romanen i Thomas Warburtons översättning var lika monumental som…” Läs mer


Gunilla Thorgren: Ottar & kärleken
Välförtjänt tegelsten om högst mänsklig hjältinna

”Vi vet för mycket nu för tiden. Pratar och pratar. Ältar sönder. Gör pekböcker om analsex, i det närmaste. Det finns ingen mystik längre. Ingen romantik. Sådant kan man höra ganska ofta. Man behöver inte tillbringa särskilt lång tid med Gunilla Thorgrens biografi över RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen för att slå det ur…” Läs mer


Petter Wallenberg: Historien om Leila K
Them-a call her freaky – problematisk biografi om Leila K

”Det finns låtar som alltid får mig att vilja dansa. Oavsett sammanhang eller lämplighet. Låtar som helt enkelt tar över min kropp, tömmer min hjärna och virvlar runt i mig så att stillhet inte längre är ett alternativ. Flera av dessa låtar bär Leila K:s namn, och därmed också hennes energi. Electric, Open Sesame och C’mon now…” Läs mer


Maja Hagerman: Det rena landet
Det förflutna är inte vad det en gång var

”För inte särskilt länge sedan var det tämligen självklart att mänskligheten gick att dela in i lätt urskiljbara raser. Exakt vilka de var och hur uppdelningen skulle göras var ironiskt nog inte lika självklart, men som princip levde rasläran kvar i läroböcker, kulturyttringar och i praktisk politik även många decennier efter andra…” Läs mer


Philipp Meyer: Sonen
Familjen Macahan möter familjen Ewing

”Texas är den enda delstaten i USA där high school-elever kan välja bort det annars obligatoriska ämnet American history till förmån för Texas egen historia. Att avgränsa ett ämne som historia till något så snävt som den egna hembygden (även om det skall tilläggas att delstaten har en yta större än Sveriges…” Läs mer


Karin Wahlberg: Än finns det hopp
Epidemi, efterkrig och kvinnlig frigörelse

”’Vita serien’ var en serie romantiska böcker som utspelade sig i sjukhusmiljö. Serien utgavs av Wennerbergs förlag. Totalt utkom 326 volymer under åren 1963-1991. Kärlek på lasarett är väl en klassiker alla hört talas om? Jag ser stiliga, manliga läkare iklädda viktiga miner forsa så de vita rockarna fladdrar…” Läs mer


Alice Munro: För mycket lycka
Virtuositet är inte tillräckligt

”När jag började läsa Alice Munros kritikerrosade noveller önskade jag att de skulle vara så mycket mer än de sedan visade sig vara. Den kanadensiska författaren Alice Munro har skrivit tolv novellsamlingar. Fyra av dessa har tidigare givits ut på svenska. Och helt nyligen har den femte samlingen från 2009 översatts…” Läs mer


Beata Arnborg: Kerstin Thorvall. Uppror i skärt och svart
Bekännerska, befrierska, men aldrig helt befriad

”Jag vet inte om det beror på att jag råkar läsa antologin Ingens mamma samtidigt som jag läser Beata Arnborgs biografi om Kerstin Thorvall, men nog handlar den ganska mycket om att alla människor faktiskt kanske inte borde bli föräldrar? Kanske bara kan få vara bra på något annat? Diskussionerna om Thorvall…” Läs mer


Sofi Oksanen: När duvorna försvann
Flexibilitetens övre gräns

”’Vi söker dig som är flexibel, snabbt kan anpassa dig till en föränderlig omvärld och ser möjligheter där andra ser problem.’ För alla som någon gång läst en arbetsannons verkar just förmågan att snabbt kunna förhålla sig till förändringar vara den mest eftersträvande egenskapen en människa kan ha. Att inte…” Läs mer


Bengt Liljegren: Winston Churchill: Del 1. 1874-1939
Om mannen som (fortfarande) förkroppsligar Storbritannien

”Sista lördagen i juli 2009 besökte jag det ståtliga Blenheim Palace, som ligger en dryg mil nordväst om Oxford. Där befann jag mig snart stående i det sovrum på första våningen i vilket Winston Churchill föddes den 30 november 1874. Jag var omringad av suset från historien vingslag. Blenheim Palace…” Läs mer


Patrik Lundberg: Gul utanpå
Utanpå och inuti

”1983. Den 14 februari. Då föds Park Jong Dae. I Korea. Nio månader senare flygs han till Sverige. Byter födelsedag till 3 mars och namn till Patrik Lundberg. Tjugofyra år senare flyger han tillbaka. Patrik Lundbergs debutbok Gul utanpå handlar om adoption. Patrik växer upp i Sölvesborg, blir kallad kinesjävel, får frågan…” Läs mer


Gunnela Björk: Margaret Thatcher. En biografi
”The lady’s NOT for turning”

”Det både firades och lovtalades i början av april när nyheten om att den brittiska före detta premiärministern Margaret Thatcher avlidit kablades ut. Från efterföljaren David Camerons ”Hon räddade Storbritannien” till det mer Facebook-frekventa ”Ding dong, the witch is dead”. Inte visste jag att sången…” Läs mer


John Green: Förr eller senare exploderar jag
Det som står skrivet i stjärnorna och resten

”Det tycks finnas en tradition att översätta titlar på ungdomsböcker minst sagt fritt och det har morrats betydligt över hur John Greens romansuccé The fault in our stars på svenska blivit Förr eller senare exploderar jag. Andemeningen är nog densamma; stilvärdet onekligen annorlunda. Originalfrasen…” Läs mer


Frédérique Deghelt: Dagarna med farmor
En märklig kontrast mellan handling och utförande

”Åh vad jag tycker att det är tråkigt att inleda en recension negativt, eftersom det så klart sätter tonen för hela den fortsatta läsningen. Men just därför måste jag. För att det är precis så jag upplever de inledande kapitlen i Frédérique Deghelts Dagarna med farmor – negativt. Röriga. Styltiga. Svåra att komma in i…” Läs mer


Ronny Ambjörnsson: Ellen Key. En europeisk intellektuell
”Hon överdrev naturligtvis, annars vore hon inte Ellen Key”

”Kanske är det Strindbergs fel (vars nidbild bitit sig fast). Kanske det att hon klassats som särartsfeminist (även om det framstår som till viss del en förenkling). Ellen Key har inte åldrats lika väl som sina skönlitterära kollegor, och kanske är det nu en gång så, att debatt och kritik står sig sämre än romaner, dikter eller…” Läs mer


Katarina von Bredow: Flyga högt
Högstadiets sociala glastak

”Det är första terminen i nian och rollerna i klassen är tryggt inrutade. Hierarkierna som ristade i sten. Det är inte så mycket man reflekterar över. Det bara är så. Då slår plötsligt nyinflyttade, kaxiga Silja ned som en bomb. Med sitt sätt att strunta fullkomligt i hierarkier och sociala koder gör hon dem bara alltför synliga…” Läs mer


Bodil Malmsten: Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig
För oss som lever idag och för dem som inte är födda än

”I år avslutas två omfattande betraktelser av livet: Karl Ove Knausgårds Min kamp, och Bodil Malmstens loggböcker. Så tycker jag en kan skriva. Visserligen använder Malmsten mycket färre ord och går inte igenom livet på samma autistiskt övergripande sätt som Knausgård, det finns inte så mycket barndom…” Läs mer


Daniel Kahneman: Tänka, snabbt och långsamt
Guide över människans ofullkomlighet

”I början av min läsning plockade jag fram papper och penna för att anteckna speciellt intressanta saker att kolla upp och att dryfta med min sambo vid tillfälle. Jag fick sluta med det eftersom jag insåg att jag höll på att skriva en kopia av hela boken. Det är inte utan orsak som den här boken blivit en dundersuccé…” Läs mer


Emmy Abrahamson: Only väg is upp
Drömmar som krossas och byggs

”Emmy Abrahamson hör till de ungdomsboksförfattare som låter sina karaktärer ladda texten med humor. Humorn blir ett verktyg, ett sätt att göra litteraturen mer intressant. Andra som jobbar på liknande sätt är till exempel Jenny Jägerfeld och dagensboks egen Lina Arvidsson – två författare som bygger in det humoristiska…” Läs mer


Elin Olofsson: Då tänker jag på Sigrid
Både klichéer och guldkorn i jämtländsk uppbrottsroman

”Jag älskar verkligen uppbrottsromaner konstruerade efter modellen: hen lever det perfekta livet med en snygg kärlek, statusjobb, hög inkomst och märkeskläder ända tills en dag när… På baksidan av Elin Olofssons debutroman förekommer tydliga tecken på att det här är exakt en sån bok. Orden ‘reklamjobb’ och ‘smärtsam…” Läs mer


Veronica Roth: Divergent
Mänskliga splittringar

”Veronica Roth är författaren som skrev en miljonsäljande sci fi-trilogi medan hon studerade på universitetet i Chicago. Divergent är titeln på den första boken i serien som kommer att bli till film framöver. Hjältinnan i romanen heter Beatrice ‘Tris’ Pryor. Hon lever i ett futuristiskt Chicago där man delar upp samhället i olika…” Läs mer


Gustav Fridolin: Morfar skrev inga memoarer
Resan från Sverige till Sverige (och delvis tillbaka igen?)

”När jag läste första terminen i historia på Malmö högskola för en 10-15 år sedan avslutades kursen med en uppsats i muntlig historia. Man skulle intervjua någon om vad som helst i det förflutna, och eftersom det var ont om tid och julhelg slutade det med att de flesta intervjuade sina släktingar. Jag tror inte någon…” Läs mer


Stephen King: 22/11 1963
Tugg, tugg, tugg, guldkorn, tugg

”Vad skulle hända om John F Kennedy inte blev skjuten av Lee Harvey Oswald den 22 november 1963? Skulle världen bli en bättre plats? Och framför allt: om du hade chansen att åka tillbaka i tiden och ändra på det, skulle du göra det? Al Templeton har hittat en hemlig portal i lagret på sin restaurang. När du går…” Läs mer


Thomas Mann: Buddenbrooks
Ordnung muss sein

”Buddenbrooks börjar med en rejäl tysk brakmåltid och slutar med ett dödsfall. Däremellan ligger drygt 40 år av en familjs liv i den fria Hansastaden Lübeck, från 1830-talet fram till det tyska imperiets tid och den industriella revolutionen. Krig, vetenskapliga framsteg, politiska omställningar… Och allt detta…” Läs mer


Jan Guillou: Mellan rött och svart
När världen skälvde

”Mellan rött och svart är den tredje boken i den omtalade och hyllade serien om de tre bröderna Lauritzen och deras familjer under ”det stora århundrandet”. Romanen utspelar sig under mellankrigstiden 1918–1939. De yngre bröderna Oscar och Sverre befinner sig i Berlin medan äldsta brodern Lauritz lever med sin familj…” Läs mer

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2015-02-25 00:00 / Uppdaterad: 2015-02-26 01:30

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?