Recension

: Vårt matematiska universum
Vårt matematiska universum: Mitt sökande efter den yttersta verkligheten Max Tegmark
2014
Volante
8/10

Ofattbart oändligt, oändligt ofattbart

Utgiven 2014
ISBN 9789187419270
Sidor 498
Översättare Pär Svensson

Om författaren

Max Tegmark foto Volante
Foto: Andreas Johnson

Max Tegmark är en svensk-amerikansk fysiker och kosmolog. Han har civilingengörsexamen från KTH, Stockholm, tog sin doktorsexamen vid Berkley, Californien, och är för närvarande professor i fysik vid fysikinstitutionen vid MIT, Massaschusetts. Han arbetar med kontroversiella teorier om universums beskaffenhet och har kallats ”världens smartaste svensk”.

Sök efter boken

För några år sedan brukade jag och min vaktstyrman lyssna på gamla sommarprat på nattvakten. En natt bestämde vi oss för att lyssna på Max Tegmark. Ingen av oss visste riktigt vem han var och vad han egentligen sysslade med, så när vi satt där mitt ute på en stjärnklar ocean och hörde honom förklara varför det var mer rimligt än orimligt med parallella universum var det så att nackhåren reste sig. När programmet var slut tog det en bra stund innan vi landade i vår egen verklighet och kunde återgå till våra vardagliga bestyr, och allt sådant kändes plötsligt väldigt futtigt.

När Max Tegmark nu har skrivit en populärvetenskaplig bok om sin hypotes om ett universum vars yttre fysikaliska verklighet är en matematisk struktur är det årets mäktigaste bok. Men det rör sig om ett ytterst ofattbart ämne, så det blir till att hålla i hatten om man ska hänga med i svängarna.

Han börjar med att redogöra för vad vi vet om rymden och hur vi har kommit fram till det. Vi läser om Big Bang, inflationen och den kosmiska bakgrundsstrålningen. Vi vet att vårt universum är avgränsat på grund av just bakgrundsstrålningen. Vad som är mer spännande är att enligt flera teorier är existensen av liknande parallella universum ett logiskt följdriktigt antagande, och inte en egen särskild teori. Vårt och dessa liknande parallella universum tillhör multiversumnivå I. Det är rimligt att anta att dessa universum finns, men att vi för närvarande inte kan observera dem. Allt som någonsin kan hända händer i dessa universum.

Dessa teorier pekar även på att det finns en annan nivå av multiversum som vi aldrig kommer att kunna observera på grund av rymdens inflation. Dessa universum kan ha andra typer av skenbara fysikaliska lagar, och kan därför skilja sig i sin struktur från vårt och alla andra universum i multiversumnivå I. Detta är multiversumnivå II.

Sedan går vi ned på mikronivå och läser om kvantmekanik: vågfunktionen, som beskriver i vilken utsträckning en partikel befinner sig på olika platser, Schrödingerekvationen, som beskriver hur vågfunktionen kommer att förändras i framtiden och Hilbertrummet, ett abstrakt matematiskt rum där vågfunktionen existerar, är centrala begrepp.

Inom fysiken har man tänkt att vågfunktionen kollapsar när den observeras, vilket gör att partikeln återfinns på endast en plats. Men tänk om den inte kollapsar? Det antagandet gjorde Hugh Everett 1957, och innebär kortfattat att det oupphörligen skapas en nivå av kvantmekaniska universum parallellt med vad vi uppfattar som vårt universum. Detta är multiversumnivå III, och det är här alla utfall på allt som någonsin har skett och sker bildar ett eget, nytt universum. En klon som startar sitt nya varande i varje specifikt utfall.

Okej. Hittills har resonemanget varit logiskt och även förståeligt. Utom kanske multiversumnivå II som känns lite konstigt. Men sedan blir det konstigt på riktigt. Tegmark visar oss vägen till multiversumnivå IV som är (är till skillnad från består av) samtliga matematiska strukturer som motsvarar olika fysikaliska grundlagar. Dessa matematiska strukturer är eviga och oföränderliga: de existerar inte i rummet och tiden, utan rummet och tiden existerar i dem. Denna multiversumnivå kan vi inte observera, utan endast räkna ut matematiskt.

Enligt matematiska universumhypotesen är matematisk existens lika med fysikalisk existens, därför existerar de matematiska strukturerna även fysikaliskt och utgör således multiversumnivå IV.

Tja, det är väl inte riktigt så att jag begriper detta matematiska multiversum till fullo om jag ska vara helt ärlig. Men Tegmark gör sitt allra bästa för att få mig att hänga med i resonemanget. Han förklarar olika verkligheter och för resonemanget viktiga begrepp som jagkännande substruktur och observatörsmoment. Han gör en djupdykning i rumtiden och förklarar varför kvantgravitationen är viktig och vad den upplevda slumpmässigheten har för plats i det hela. Allt detta förstår jag faktiskt hyfsat på grund av hans lysande pedagogiska talang, men multiversumnivå IV är och förblir ett mysterium för mig.

I och för sig gör det inte så mycket att jag inte kan omfamna all den här kunskapen. Själva läsningen av boken är ett nöje i sig, och jag vet definitivt mer om universum nu än innan jag läste den. Jag imponeras också av Tegmarks förmåga att förklara oerhört komplexa ting på ett så enkelt och självklart sätt. Helt plötsligt känns kvantmekanik inte alls så komplicerat, och parallella universums existens känns som gårdagens nyheter.

Tegmark avslutar boken med olika teorier om universums (rimligen förmodade) ände. Det kan se ut på olika sätt, men ligger alla miljarder år in i (det vi kallar) framtiden. Men enligt honom finns det också två mer överhängande risker som vi människor måste se upp med för att inte utplåna vår jord och oss själva i förtid. Det ena är kärnvapenkrig som startas av misstag och det andra är fientlig artificiell intelligens. Det är denna singularitet, maskiner med förmågan att förbättra sig själva, som Tegmark anser vara den största risken, och innan århundradet är slut kommer singulariteten att vara en realitet att förhålla sig till.

Men det är ett helt annat kapitel i en helt annan bok som inte är skriven än. Tills dess rekommenderar jag alla som älskar att fascineras av de riktigt stora frågorna att läsa den här.

Kari Kapla

Publicerad: 2014-10-01 00:00 / Uppdaterad: 2014-10-20 10:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5843

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?