Recension

: Hur mycket blåst klarar en fluga?
Hur mycket blåst klarar en fluga? Lars-Åke Janzon
2010
Norstedts
7/10

Kan man sova med en hjärnhalva i taget?

Utgiven 2010
ISBN 9789113024745
Sidor 205
Illustratör Lukas Möllersten
Medförfattare Susanne Liljenström

Om författaren

Lars-Åke Janzon (född 1957) är fil.dr., första intendent på Naturhistoriska riksmuseet och Jourhavande biolog. Han har medverkat i mängder av tidskifter och i radio och teve. 2009 kom boken Blommor i Sverige (tillsammans med Bo Mossberg), och 2010 Hur mycket blåst klarar en fluga? Jourhavande biolog svarar på alla möjliga och omöjliga frågor om svenska djur.

Sök efter boken

Undrar du något om svenska djur? Då kan du faktiskt höra av dig till jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, Lars-Åke Janzon. Ja, eller så kan du förstås börja med att läsa hans bok, Hur mycket blåst klarar en fluga?, som innehåller svar på mängder av frågor som Janzon fått under åren.

Bara det är ju spännande – vad är det människor som hör av sig egentligen vill veta? De svåra frågorna ställs av barn, säger Janzon i en inledande intervju med redaktören Susanne Liljenström. Barn ”som ännu inte blivit ’förstörda’ av skolan och därför fortfarande tänker i vad vi ibland tycker är lite konstiga banor”. Sådana konstiga och okonstiga frågor finns samlade i Hur mycket blåst klarar en fluga?.

Kan fiskar simma baklänges? Hur långt hoppar en ekorre? Ser älgar färger? Varför spinner katter? Kommer ägget ut med den spetsiga eller trubbiga änden först? Vilket djur springer snabbast? Flyger längst? Blir äldst? Sover längst?

Hur mycket blåst klarar en fluga? är ett lättillgänglig bok med korta, lättlästa kapitel, små Visste du att-notiser och avlivade myter för den där barnsliga upptäckarlusten. Lukas Möllerstens fina, lite galna djurillustrationer liksom matchar. Det är svårt att inte hela tiden under läsningen anfalla sin omgivning med nytillägnade, fascinerande fakta. Visste du till exempel att delfiner bara sover med en hjärnhalva i taget och att de då ofta simmar i cirklar? Eller att spindlar har upp till sju olika körtlar som producerar olika typer av tråd?

Möjligen kan man invända att kunskapen gärna blir just anekdotisk, och jag kan ofta sakna någon sorts, inte minst ekologiskt, helhetsperspektiv. Hur mycket blåst klarar en fluga? liknar på så sätt en annan rolig och anekdotisk biologibok som jag recenserat här för några år sedan, Olivia Judsons Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen. Båda två är underhållande och lärorika böcker, även om Janzon har ett något mer vardagligt perspektiv.

Den grundläggande respekten för djur och natur genomsyrar Hur mycket blåst klarar en fluga? och Janzon ger dessutom en rad handfasta tips. Hur ska man bära sig åt om man vill mata fåglar på vintern och hur gör man om man vill eller inte vill ha ormar på tomten? Vad ska igenkotten ha att äta och dricka? Kan det vara okej att ha fladdermöss på vinden och hur bär man sig åt ifall man faktiskt vill bli av med dem?

Janzons bok är en appell för den biologiska mångfalden bara genom att visa på hur stor och fascinerande den faktiskt är, också i vår vardag. Hur mycket blåst klarar en fluga? är som en aptitretare, en startpunkt och en smula perspektiv på grundläggande företeelser som sömn, fortplantning och livsförlopp. Som sådan kan den säkerligen avnjutas tillsammans med hela familjen.

Ella Andrén

Publicerad: 2010-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 23:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3830

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?