Recension

: Varför är sex så roligt?
Varför är sex så roligt? Jared Diamond
1999
Natur och kultur
7/10

Människan på Discovery Channel

Utgiven 1999
ISBN 9127071111
Sidor 142
Orginaltitel Why is sex fun?
Översättare Lars Werdelin
Först utgiven 1997

Om författaren

Jared Diamond (född 1937) är professor i fysiologi och geografi vid UCLA. För Vete, vapen och virus fick han Pulitzerpriset för bästa fackbok 1998. Han har också skrivit bland annat Den mänskliga apans uppgång och fall (1993), Varför är sex så roligt? (1999) och Undergång (2005).

Sök efter boken

Jared Diamond är naturvetaren som har skrivit en av de mest briljanta, lågmält ambitiösa historieskildringarna jag vet – Vete, vapen och virus med den fantastiska underrubriken ”En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13 000 åren”.

När mikrohistoria, biografier och liknande är trenden gör Diamond helt om och försöker greppa fascinerande helheter och han gör det på ett sätt som gör rent hus med unkna gamla standardförklaringar som inte längre är rumsrena, men heller aldrig riktigt ersatts av något vettigare.

Självklart har samma författares Varför är sex så roligt? Hur sexualiteten utvecklades hos människan legat på min att läsa-lista i evigheter, och egentligen vet jag inte hur jag lyckats avhålla mig såhär länge. Möjligen för att jag anar att mina förväntningar kan bli svåra att leva upp till.

Varför är sex så roligt? tar sin utgångspunkt i hur konstiga människor är. Diamonds metoder är ofta komparativa, det vill säga han jämför oss människor med andra typer av djur – och med tanke på att vi sällan ens ser oss själva som djur och en del av naturen, utan som naturens överlägsna härskare, blir det ett roligt, för att inte säga nyttigt grepp.

I olika kapitel växlar Diamond perspektiv på mänsklig sexualitet och låter för ett ögonblick en hund eller en babian förfäras över människornas skumma sexuella beteende. Det gäller inte minst hur dålig koll vi har på när sex biologisk sett lönar sig, det vill säga har någon chans att resultera i barn. Istället har vi gladligen sex även när vi vet att det ur fortplantningssynpunkt är fullkomligt bortkastat, vilket med tanke på energiinvesteringen är hur konstigt som helst. I alla fall om man jämför med den stora majoriteten av varelser på den här planeten.

Om andra djurs sexualitet får man lära sig minst lika mycket som om människans, och helhetsgreppen är betydligt fler än i närliggande böcker som knasiga Olivia Judsons Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen. De ständiga jämförelserna är onekligen både pedagogiska och underhållande.

Samtidigt är förstås evolutionsperspektivet lite deprimerande. Kampen mellan könen, män är si, kvinnor är så, och allt det där. Jared Diamond är visserligen en lång väg från vulgärbiologismen hos debattörer som Elise Claeson (ja, hon kommer nog alltid att förkroppsliga vulgärbiologismen för mig). Han diskuterar, reserverar sig och väger på ett lättbegripligt sätt olika teorier emot varandra. Ja, och så vet han ju onekligen vad han pratar om också.

Här och var skulle jag förstås vilja räcka upp handen och få svar på en följdfråga. Varför är sex så roligt? är utgiven i populärvetenskapsserien Science Masters och är helt utan fotnoter och liknande. För det mesta får Diamond det att fungera lysande ändå, med referenser till olika forskare direkt i texten, men ibland skulle man onekligen vilja veta mer.

Det gäller till exempel när han påstår att en imponerande penis hos människor framför allt tycks göra intryck i omklädningsrum och liknande, det vill säga, på andra män – ”kvinnor tenderar att rapportera att de attraheras av andra egenskaper hos män och att åsynen av penis snarare är oattraktiv”. Här skulle man ju vilja veta vilka vilken typ av undersökning som skulle gett detta resultat. För det är väl inte bara något som författarens hustru får försäkra honom i svagare stunder?

(Deppa nu inte ihop framför Sex and the City för den sakens skull, utan minns att gorillahannar trots att de är dubbelt så stora som människohannar klarar sig med blygsamma tre centimeter. Orangutanger är nästan lika blygsamma, men kan många ställningar och dessutom med variationen i eller under träd. Väldigt Nyfiken gul.)

Det är klart att det är ganska roligt. Bara de vetenskapliga formuleringarna av … saker man inte riktigt är van vid att prata om i de termerna, eller för den delen alls, tycker åtminstone undertecknad är rätt ordentligt underhållande.

Ändå saknar jag något av det där enorma förklaringsvärdet som de olika teorierna i Vete, vapen och virus har. Här handlar det om grundförutsättningar, men vad har egentligen evolutionen för roll i vårt snabbt föränderliga moderna samhälle? Biologi är nog så intressant, men hur stor del av vårt mänskliga beteende kan den egentligen förklara?

Vi är så fantastiskt märkliga, intressanta varelser. Biologi är bara början.

Ella Andrén

Publicerad: 2011-01-02 20:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 21:29

Kategori: Recension | Recension: #3990

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?