Recension

: Jakten på Kapten Klänning
Jakten på Kapten Klänning Jonas Trolle
2014
Leopard förlag
7/10

Ett verkligt vidrigt polisverk

Utgiven 2014
ISBN 9789173435086
Sidor 255

Om författaren

jonas_trolle
Foto: Sara Appelgren

Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Länskriminalens spaningsrotel i Stockholm. Jakten på Kapten Klänning är hans litterära debut.

Sök efter boken

Efter att ha sträckläst den här boken vill jag bara lägga den ifrån mig. Jag vill inte recensera den. Jag är chockad över att en person – en polischef – som Göran Lindberg a.k.a. Kapten Klänning kunnat härja fritt i vårt samhälle och utnyttja unga kvinnor på ett så brutalt vis. Jag önskar att jag inte läst den här boken.

Jonas Trolle var en av de poliser som ledde spaningsinsatsen mot Lindberg och han har nu skrivit ned sina erfarenheter. Trolle har lyckats skriva en medryckande, välarbetad och trovärdig dokumentär utan att den känns sensationsdriven – inga överdrifter behövs när du beskriver en så vidrig människa som Lindberg.

Göran Lindberg var rektor på polishögskolan 1989–1997 och länspolismästare i Uppsala 1997–2006. Mest känd var han kanske för sin kamp för jämställdhet, det var på grund av detta engagemang han fick smek- eller öknamnet Kapten Klänning. 2010 uppdagades hur den tidigare polischefen i flera års tid köpt sexuella tjänster och då av mycket unga kvinnor eller flickor som han sedan våldtagit och/eller misshandlat.

I boken får vi följa spaningsarbetet på detaljerad nivå och även höra hur fallet påverkar Trolle i hans privata liv. Efter många år inom polisens avdelning mot brott i människohandel, koppleri och köp av sexuella tjänster har Trolle blivit påverkad av allt det hemska han sett. Han oroar sig för att han själv ska bli gärningsman till något orättrådigt: tänk om han också har ett monster inom sig som han ännu inte anar? Han är även mitt uppe i att skaffa familj, vilket får honom att tänka på vilka faror som lurar utanför hemmets dörrar. Faror som kan vara betydligt värre än många föräldrar någonsin kunnat föreställa sig. Samtidigt som boken är personlig har den lite draget av den ensamme cowboyen som måste lämna sin dam (frun som gravid med deras barn) för att gå i jakt på det ondaste av alla monster.

I bokens början beskriver Trolle hur det är att vara polis, om hur man lär känna det område man patrullerar och framförallt de människor som polisen ofta stöter på. Han beskriver hur du måste arbeta med dig själv och den bild som olika människor har av polisen: en del är nyfikna, andra blir oroliga och vissa är direkt fientliga.

Boken försöker inte förstå Lindbergs handlingar, eller de stora kontrasterna mellan att jobba för jämställdhet och att köpa sex av unga tonårstjejer från ungdomshem. Trolle påpekar att han inte velat intervjua Lindberg, inte ge hans sida av saken utan hellre ge offren en upprättelse – huruvida offren får någon upprättelse vet jag inte. Jag har faktiskt svårt att komma på varför någon bör läsa den här boken. Kanske bör den läsas av journalister, poliser, jurister eller kriminologer. Eller dem som vill förstå sig på polisyrket bättre.

Polisen fick mycket kritik under utredningen av Lindberg, men den här boken ger poliskåren upprättelse. Boken skulle kunna läsas som ett manifest för höjda löner och bättre villkor för polisen? Den kan åtminstone ge en mer varierad och verklighetstrogen bild av fallet Kapten Klänning än vad kvällstidningarna tidigare givit oss.

Sara Starkström

Publicerad: 2014-08-27 00:00 / Uppdaterad: 2016-05-10 11:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5798

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?