Text

Bokrea 2016

I butikerna råder full aktivitet. Lastpallar skjuts på plats, bokhögarna staplas och reaskyltarna hängs upp. I morgon börjar årets bokrea och vi på dagensbok.com har förstås letat upp aktuella recensioner.

Mycket nöje!


Torgny Lindgren: Klingsor
Glasklart

”Att läsa Torgny Lindgren kan få en att skämmas. Den där lätta humorn, den glasklara prosan där allvaret ändå bara kan skymtas under ytan, som om han inte vill göra oss otjänsten att förklara för oss i någon större detalj utan bara… Som att snabbt lyftas upp över skogen, se hela landskapet i varje detalj, och sedan släppas ner i…” Läs mer


Hilary Mantel: För in de döda
Spoiler alert

”’Divorced, beheaded, died/ Divorced, beheaded, survived’ …får engelska skolbarn lära sig om Henrik VIII:s sex fruar. Jo, vi vet ju att alla här dör – det är en historisk roman, full med människor som fanns i verkligheten, och man behöver inte ha läst engelsk historia för att fatta att det är farligt att vistas nära makten. Det fantastiska…” Läs mer


Ida Börjel: Ma
Förlusternas alfabet

”Som ett kassettband ser den ut, boken Ma. Både innehåll och form minner om svunna tider. Diktsamlingen är full av ekon; från det förflutna, från de döda, från hela världen. Ma är Ida Börjels senaste diktsamling. Ma är också det japanska tecknet för tomhet, glapp, ockuperat utrymme, rumslighet. Ma kan också vara gudaväsen, tid, massa…” Läs mer


Haruki Murakami: Den färglöse herr Tazaki
Murakamis sorgsna meditationer

”Haruki Murakamis enorma försäljningsframgångar har förmodligen lett till skövlandet av så många pappersproducerande skogar att planetens ekosystem måste ha lidit påtaglig skada. Må så vara tänker jag, som har elitmotionären och bestsellerförfattaren Murakami som en av mina absoluta favoritförfattare…” Läs mer


Therese Bohman: Den andra kvinnan
Bohman briljerar igen

”Kvinnan i Therese Bohmans bok, den efterlängtade andra efter trollbindande Den drunknande, har inget namn. Hon är i tjugoårsåldern, mellan studier, mellan det inrutade och de där vuxna kliven en själv måste ta för att få sig ett liv. Med timanställning på ett sjukhus som kökspersonal i deras restaurangavdelning drömmer hon…” Läs mer


Mian Lodalen och Matilda Tudor: Liten handbok i konsten att bli lesbisk
Någonting måste ju förändras

”Så var vi där igen. Med en rolig, smart och peppande bok som man, om man bara läser lite planlöst på nätet om den, blir direkt mörkrädd av. Senast det hände mig var när jag skulle skriva om skilsmässoantologin Happy, happy, en klok och mångfacetterad bok om att det kanske trots allt inte är nödvändigt att stanna i…” Läs mer


Jens Andersen: Denna dagen, ett liv: En biografi över Astrid Lindgren
Allas vår Astrid

”Jens Andersens biografi över Astrid Lindgren är en riktig bladvändare. Pastelligt turkos som en hel bokkaramell och rikligt försedd med fotografier. Det är inte ofta under läsningen som jag tänker ”det hade jag ingen aaaaning om” men när jag slår ihop den 431 sidor tjocka boken har jag ändå fått en helt ny bild av allas vår Astrid…” Läs mer


Richard Yates: Elva sorters ensamhet
Elva sorters förödmjukelser

”Det postuma intresset för Richard Yates har sin egen dramaturgi. Äldre författares böcker faller mer eller mindre i glömska och finns inte i tryck. Författare dör. Inflytelserik kritiker skriver artikel om död författare. Hollywood-filmatisering följer. Böcker översätts för första gången eller nyöversätts…” Läs mer


Julie Otsuka: När kejsaren var gudomlig
Att plötsligt vara Fienden

”Det är förstås inget ovanligt att översättningar publiceras i en annan ordning än den böckerna från början är publicerade i. Julie Otsukas prisbelönta andra roman, Vi kom över havet, kom på svenska redan för ett par år sedan. Först nu kommer debutromanen När kejsaren var gudomlig och jag förstår absolut varför. Även om…” Läs mer


Majgull Axelsson: Jag heter inte Miriam
De vi alltid var?

”’Det finns faktiskt en europeisk invandring som vi inte är emot. Det är den utomeuropeiska invandringen vi är emot.’ ‘Så varifrån är det okej att komma? Europa är lugnt?’ ‘Ja.’ ‘Får romer från Rumänien komma hit?’ (Lång paus) ‘…Vita européer.’ – Sverige, 2014 Vi lär oss av historien att vi lär oss fel lektioner av den. 1948 gick de…” Läs mer


Svetlana Aleksijevitj: De sista vittnena
”Om du på avstånd såg något litet och skärt, så var det ett barn.”

”Varje person presenteras med namn (ofta i diminutiv), ålder när kriget kom, och nuvarande yrke, som för att redan från första början slå fast att åtminstone den här fyraåringen växte upp till en, åtminstone dugligt, fungerande vuxen. Det är inte nödvändigtvis en tröst. ‘Varför berättade jag detta för er? Nu tycker jag att det är ännu hemskare…” Läs mer


Glenn Greenwald: Storebror ser dig: Edward Snowden och den globala övervakningsstaten
Det oförlåtliga sveket mot medborgarna

”’Kan vi inte samla in alla signaler, hela tiden?’ Orden borde komma från politisk satir, men de lär vara yttrade av NSA-chefen Keith B. Alexander när han under ett besök på GCHQ (Storbritanniens motsvarighet till NSA) såg att det fanns signaler i etern som ännu inte kontrollerades av myndigheten. Det hade tidigare…” Läs mer


John Williams: Stoner
Everybody must get Stoner

”Frågan är ju egentligen inte om Stoner är en bra roman; det är den. En sån där enkel, rak, kristallklar berättelse som aldrig krånglar till det för sig, bara flyttar in oss i en annan människas liv så effektivt och så trovärdigt att man ibland tittar upp och undrar vart man är innan man dyker ner igen. Så om den enda frågan du vill ha…” Läs mer


John Green: Paper towns
”I stop some where waiting for you”

”Quentin Jacobsen har inte haft överdrivet mycket att göra med sin övermåttan förtjusande granne, Margo Roth Spiegelman, sedan de var kompisar som barn. En natt, några veckor innan de ska gå ut high school, dyker hon emellertid upp i hans fönster och vill ha med honom ut på äventyr. ‘Tonight, darling, we are going…” Läs mer


Marcus Priftis: Det otäcka könet: En bok om manlighet
Ett helhetsgrepp på manligheten

”Senast för några dagar sedan pratade jag med en manlig vän om hur jobbigt det kan vara att försöka leva jämställt med sin partner, och hur svårt det kan vara att få syn på och förändra könsstereotypa handlingsmönster. Vad är individ och vad är struktur av det vi gör och det vi förväntar oss av den vi lever med? Och när vi väl insett var det…” Läs mer


Jojo Moyes: Etthundra mil
En förutsägbar resa

”Sommartid innebär pockettid. Sommartid sägs också vara underhållningslitteraturens stora högtid, och inte sällan hamnar böcker av författare som Jojo Moyes bland sommarens pocketerbjudanden. Med sina romantiska romaner med stora teman har Jojo Moyes nått stor internationell framgång. Förra…” Läs mer


Louise Boije af Gennäs: Folk av en främmande stam
Seklet knyts ihop

”Då var det det alltså dags att knyta ihop de första tio åren av tvåtusentalet. Den avslutande boken i Louise Boije af Gennäs triologi kom i höstas, och nu har jag äntligen läst den. Den är liksom de bägge andra en rejäl tegelsten på närmare femhundra sidor. Och visst är det så att mycket ska få plats, många ämnen ska avhandlas…” Läs mer


Christoffer Carlsson: Den fallande detektiven
Stormar och ideologier

”December och ett drygt tjugo grader kallt Stockholm. Snöstormen Edith och julafton nalkas. I en gränd får forskaren Thomas Heber en kniv i ryggen. Vittne till det brutala mordet är en sexårig pojke som hålls vaken av en ihållande hosta. Poliserna Leo Junker och Gabriel Birck utreder fallet, men snart tas…” Läs mer


Axel Odelberg: Med kungen som verktyg: historien om försvarsstriden, borggårdskrisen & Sven Hedin
Politisk dramatik för 100 år sedan

”Visst hade jag hört talas om den stora försvarsstriden 1912-1914 och om demonstrationen, kallad Bondetåget, som samlade över 30 000 bönder, som ville ha ett förstärkt försvar, men jag kände till väldigt få detaljer kring dessa händelser. Detta ville jag råda bot på, av det förflutna kan man lära sig enormt mycket…” Läs mer


Katarina von Bredow: Du & jag
Hur olik får man vara?

”Jag vet inte så mycket om elvaåriga killars inre liv, det ska erkännas. När Katarina von Bredows nya roman visar sig ha just en sådan till huvudperson är jag därför lite kluven. Jag älskar ju hennes förmåga att skriva om unga tjejer, om kärlek, sex och sociala relationer, så det känns i hela kroppen. Vill jag verkligen…” Läs mer


Sigge Eklund: In i labyrinten
Självförverkligandet och det osedda barnet

”Första gången jag läste något av Sigge Eklund var under bloggsommaren 2005. Det var sommaren när ”alla” började blogga. Från att ha varit något som bara några få världsfrånvända ägnade sig åt, satt nu plötsligt hela bekantskapskretsen och analyserade sitt känsloliv, fotade outfits och redigerade sina…” Läs mer


Lotta Lundberg: Timme noll
Flerstämmighet utan helhet

”Varje år brukar jag söka till juryn för Sveriges Radios romanpris och varje år brukar jag få ett vänligt tack för min ansökan. Varje år brukar jag fundera på om jag ska läsa de nominerade böckerna och leka skuggjurymedlem och varje år rinner det ut i sanden, eftersom det är för få av de nominerade böckerna som jag…” Läs mer


Eleanor Catton: Himlakroppar
Som en modern Dostojevskij

”’Oemotståndlig, mästerlig och fängslande’, skriver The Telegraph om Himlakroppar, som vunnit Man Booker Prize 2013. Född 1985 är Eleanor Catton den yngste någonsin att ta emot priset, och han som alltid tipsar mig om böcker har pratat sig varm: jag måste verkligen läsa den! Det är ingen nådig grund att stå på. Och…” Läs mer


David Baas: Bevara Sverige svenskt
Tystnad, tagning

”Detta är inte en recension, det är en pitch, som man säger i det där förment världsfrånvända mediasverige där ingen någonsin ens sett ett köksbord. Jag har läst en bunt böcker om Sverigedemokraterna nu, och det börjar kännas smått poänglöst. I synnerhet så här kort efter valet. Det står liksom inget nytt i dem; allt som kommer…” Läs mer


Annika Lantz: Det elfte budet
Paniken som bryter ut när gubbväldet får på tasken

”Jag ska erkänna att jag är lite nervös när jag börjar läsa den här romanen. Jag oroar mig för att Annika Lantzs sylvassa och supersnabba ordflöde, det som är så kännetecknande för henne, ska tappa kraft i skrift. Att det ska märkas en skillnad i tempo, och kanske även i skärpa, när orden formuleras (och omformuleras) i ett långsammare…” Läs mer


Henrik Arnstad: Älskade fascism
Jag är inte rasist men …

”När Henrik Arnstad pratade om sin bok Älskade fascism på en av Norstedts bokpresentationer i vintras pratade han om neofascismens födelse i Frankrike under 1960-talet. Då förkastade extremhögern den biologiska rasismen och gick över till en kulturell rasism. Därmed hade fascismen blivit rumsren. Den kulturella rasismen…” Läs mer


Jo Baker: Huset Longbourn
Mellan raderna och nedanför trappan

”I slutet av 1960-talet blev tevefilmatiseringen av John Galsworthys romanserie Forsytesagan en stor internationell succé och ett par skådespelerskor med tjänstefolk i släkten tänkte att vad tusan. Någonstans i utkanten av den gripande släktsagan fanns människor som lagade och dukade familjens Forsytes vackra middagar, som…” Läs mer


Robert Service: Ryska revolutionen 1900 – 1927
”Framtiden kom aldrig till Sovjetunionen”

”Hur lång tid tar en revolution? Att döma av titeln på den brittiske historikern Robert Service bok Ryska revolutionen 1900 – 1927 närmare tre decennier. För Service är revolutionen snarare än en enskild händelse en process. Om något poängterar han snarare kontinuiteten, likheterna mellan tsar Nikolaj II:s Ryssland…” Läs mer


Ester Roxberg: Min pappa Ann-Christine
Att hitta sin pappa

”När Esters pappa Åke kommer ut, först som transvestit och senare som transsexuell, drabbas hon själv av en identitetskris. Hennes pappa vill leva som kvinna. En kvinna som heter Ann-Christine. Om pappa inte är en man, är han då ändå pappa? Om pappa inte är pappa, vem är då Ester? Hon känner förvirring, rädsla, ilska…” Läs mer


Marie Louise Rudolfsson: Vitnos det lilla russet
Rart russ

”Mitt första möte med Vitnos var redan på dagis, jag var kanske 6 år och skulle precis sluta på dagis för att börja i skolan (på den tiden fanns ingen sexårsverksamhet). Vi satt bland massa kuddar och madrasser och en av fröknarna (ja på den tiden sa man så) läste första kapitlet i Vitnos det lilla russet, och sen…” Läs mer


Lotta Lundgren: Tio lektioner i matlagning
Matinspiration på topp utan bilder

”En kokbok utan särdeles många recept och helt utan bilder, hur kul låter det? Inte särskilt kanske, men det här är utan tvekan den mest inspirerande kokbok jag någonsin läst. Kokbok och kokbok förresten, det är ju som titeln antyder mer lektioner i matlagning. Kanske är det till och med tio lektioner i mat och samlevnad…” Läs mer


Stephen King: Doktor Sömn
Heeeeere’s Danny!

”Jag har ett kluvet förhållande till The Shining. I åratal höll jag med Stephen King: Stanley Kubricks filmatisering missar poängen helt. Romanen handlar om alkoholisten Jack Torrances kamp mot sina demoner, men i filmen spelar Jack Nicholson honom redan från början som en demon, och all spänning försvinner. Men häromåret…” Läs mer


Joyce Carol Oates: Blonde
Betagen är rätta ordet för känslan

”Jag fantiserar ofta om andra människor. Hittar på liv åt människor jag ser på tunnelbanan eller lånar något jag ser eller hör till en berättelse. Att jag inte vet något om de här människorna gör att jag kan låta fantasin ersätta verkligheten. Att fantisera kring någon som man har en viss kännedom om kan bli vanskligt…” Läs mer


Estrid Bengtsdotter och Kristina Thulin (red): Kerstin Thorvall Book Club
”åldras är ingenting man gör på egen hand”

”Någon har sagt att förlossningshistorier är kvinnors motsvarighet till lumparhistorier. Gemensamma erfarenheter som aldrig diskuteras högt eller offentligt, som förs vidare halvt viskande eller i slutna rum, vanligtvis med skräckblandad förtjusning. Lumparhistorier har jag tyvärr ingen aning om – med tanke på…” Läs mer


Alice Munro: Tiggarflickan
Livet i små scener

”Det känns mest rättvist att börja den här recensionen med att erkänna att detta är det första jag läser av Alice Munro. Jag paxar boken ur höstens utgivning innan jag vet att hon kommer att vinna nobelpriset i litteratur, jag blev helt enkelt nyfiken av att alla, varenda litteraturbevakande kanal jag använder mig av, tjatade om hur…” Läs mer


Clarice Lispector: Nära det vilda hjärtat
Poetisk äktenskapskritik

”Nära det vilda hjärtat är Clarice Lispectors debut från 1944 och det sjunde verket av henne som ges ut på svenska. Trots det är det det första av henne som jag läser, på riktigt. Givetvis har jag på mina kurser i litteraturvetenskap läst delar av hennes verk och framför allt uppsatser om dem. Jag har till och med två tidigare…” Läs mer


Lawen Mohtadi och Devrim Mavi (red): Rasismen i Sverige
Historien som är nu

”’Nyckeltexter 2010 – 2014′ lyder underrubriken till antologin Rasismen i Sverige. Som en historieskrivning över år som inte ens är slut än. Ett valår dessutom, fast boken släpptes innan valet. Det känns ju till en början ganska knasigt. Och samtidigt. Samtidigt verkar 2010 faktiskt oerhört avlägset. Ett år som vi gick in i utan att behöva…” Läs mer


Carl-Michael Edenborg: Alkemistens dotter
Den exploderande kroppen

”Rebis föds med ett redan utstakat liv. Hon är den Utvalda hennes släkt har väntat på. På grund av henne har de till och med avstått från att skaffa fler barn, det är ju ändå hon som ska slutföra deras heliga uppgift: att utplåna universum. Släkten Drakenstierna är alkemister med en stark tro på att världen är ond, skapad av djävulen…” Läs mer


Siri Hustvedt: Den lysande världen
Frankenstein eller Frankensteins monster?

”’Det var Harriets far som hittade på smeknamnet ”Harry”. Som psykoanalytiker kan jag inte undgå att skönja en klar önskan bakom det smeknamnet.’ När huvudpersonen Harry (Harriet Burden, efternamnet en ordlek med det engelska ordet för ”börda”) beskrivs första gången i Den lysande världen ser jag ett kvinnligt…” Läs mer


Anneli Jordahl: Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona
Kvinnans lott

”Huvudtemat, som oftast när det gäller Anneli Jordahl, är klass. Klass och kön denna gång. Berättelsen utspelar sig i skiftet mellan 50-tal och 60-tal, i kontrasten mellan stad och landsbygd, mellan modernitet och traditionalism. Det var en tid då kvinnor hade att förhålla sig till både de moderna och de traditionella kraven och lätt…” Läs mer


Sara Kadefors: Lex bok
Kompromisslöst hårt och sårbart om virtuella världar

”Det är vårterminen innan studenten och Lex har genomskådat världen: gymnasiebetygshetsen, ytlighetsengagemanget, entreprenörsandan, mammas nya kille Bruno som är fööörfattttare, Mirandas blogg och allt annat. Som ett slags hämnd, ett motstånd, eller bara för att vara irriterande och testa hur…” Läs mer


Hans Fallada: Varg bland vargar
Akta föraktet för mänskoföraktet

”Tyskland, 1923. Fem år efter världskriget ligger ekonomin i spillror; inflationen rusar så till den milda grad att de riksmark (hundratusentals, miljoner, miljarder) man får utbetalat på förmiddagen är värdelösa på eftermiddagen. Allt är pantat, allt är sålt. En hel generation går fortfarande i vapenrockar – det bästa plagg…” Läs mer


Piper Kerman: Orange is the new black
Från utsidan till insidan och tillbaks igen

”Piper Kerman berättar sakligt utan bitterhet eller sentimentalitet i sin självbiografi hur hon levde i ett kvinnofängelse i över ett år, med allt vad det innebär. Med ett bra men enkelt språk beskriver hon sanningen. Boken släpptes 2010, fem år efter att hon kom ut ur fängelset. Piper har funnit sin man i livet och…” Läs mer


Sara Begner: Vår gröna kokbok
Inga konstigheter, bara godsaker

”Jag har varit vegetarian sedan i slutet av tonåren. Visserligen äter jag fisk och skaldjur emellanåt. Det beror nog mest på bekvämlighet. Att jag tycker om att äta ute samt att jag vill förenkla för folk som skulle vilja bjuda hem mig på middag. Jag har köpt många vegetariska kokböcker i mina dagar. Tidigare har deras…” Läs mer


Carolina Neurath & Jan Almgren: De svenska riskkapitalisterna
Kapitalet tvingas bjuda till

”För några år sedan hade det varit omöjligt att göra en sådan här bok. De svenska riskkapitalisterna var hemliga och ville så förbli. Att en journalist skulle få sitta med på styrelsemöten var otänkbart. All uppståndelse kring riskkapital i välfärdssektorn har dock ändrat på det. Det går inte an att hantera skattepengar och samtidigt…” Läs mer


Sara Stridsberg: Beckomberga: Ode till min familj
”Jag är den enda som är fri att gå härifrån och allt jag vill är att stanna kvar.”

”Jackies far Jim är intagen på Beckomberga. Jackie tillbringar sina tonår på institutionen, inte intagen men bergtagen. Hon struntar i skolan och åker istället ständigt till Beckomberga. I början för att träffa sin far, sedan alltmer för att hon har skapat ett band till platsen och dess människor. Sabina som har kärleksförhållanden med Jim…” Läs mer


Lawen Mohtadi: Den dag jag blir fri. En bok om Katarina Taikon
”det som sker nu är början på en lång kamp”

”På en bild från en manifestation 1964 står två människorättskämpar sida vid sida utanför Storkyrkan i Stockholm: amerikanen Martin Luther King och svenskan Katarina Taikon. Ändå är det förmodligen betydligt fler svenskar som känner till King än Taikon. Hur kommer det sig? ‘Under 1960-talet stod…” Läs mer


Kristina Mattsson: Välfärdsfabriken
Kunder eller medborgare?

”Kan man sköta välfärd – vård, skola, omsorg – som i en fabrik, på löpande band? Det är nog en bild de flesta värjer sig emot. Ändå är det förstås därifrån – från den effektiviserade industrin – som många av de tankar som präglar dagens offentliga sektor kommer. Och när undersköterskan Berit Åsenhed…” Läs mer


Simone de Beauvoir: Mandarinerna
Tidlöst motstånd

”Förlaget Norstedts klassikerserie, som i en rasande takt sprutar ur sig den ena klassikern efter den andra, har nu kommit till Simone de Beauvoirs tegelsten Mandarinerna. Man får nog säga att intresset för hennes skönlitterära gärning har legat i träda de senaste decennierna, i skuggan av intresset för hennes viktigaste…” Läs mer


Marisha Pessl: Nattfilm
Med en bit kvar till skräcken

”Efter att som tonåring ha upptäckt Twin Peaks tillbringade jag timmar på olika diskussionsforum. Jag hittade en hel värld av teorier, anekdoter och sökande efter gömda ledtrådar. Där tog berättelserna aldrig slut. David Lynchs tv-serie är vid det här laget en rejält uttjatad referens som slängs in när en film eller bok ska…” Läs mer


Steve Sem-Sandberg: De utvalda
När samhället bara vill skydda de starka

”1997 görs ett makabert fynd i källaren under ett sjukhus i Wien. Där finns ett låst utrymme fyllt med likdelar i formalin. Likdelarna kommer från närmare åttahundra barn som ‘behandlades’ på kliniken Spiegelgrund under andra världskriget. Den ‘anatomiska samlingen’ har inte minst spelat en viktig roll i en viss…” Läs mer


Ana Udovic: Generation ego
Generationen som kommit i kläm

”Det finns studier som säger att dagens unga är mer självupptagna än tidigare generationer varit. Att narcissismen ökar. Dagens unga frågar ständigt ‘what’s in it for me’? Det heter att unga curlas av sina föräldrar, som ser barn som ett projekt. Unga ges bättre betyg än de förtjänar, för att om de inte får det ringer…” Läs mer


Bengt Ohlsson: Swing
Vardagen skonar ingen

”Vad gör ett medelålders smått uttråkat par som vill vidga sina vyer på 2000-talet? De går på sexklubb. Vi är så dramatiska, överdrivet drivna nu för tiden. Vi önskar vara moderna, öppensinnade och frisläppta från alla fördomar och traditioner. Vi firar jul i Thailand och går på AW mitt i veckan – blir salongs istället för plakat…” Läs mer


Max Tegmark: Vårt matematiska universum
Ofattbart oändligt, oändligt ofattbart

”För några år sedan brukade jag och min vaktstyrman lyssna på gamla sommarprat på nattvakten. En natt bestämde vi oss för att lyssna på Max Tegmark. Ingen av oss visste riktigt vem han var och vad han egentligen sysslade med, så när vi satt där mitt ute på en stjärnklar ocean och hörde honom förklara varför det var…” Läs mer


Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek
Hopplöshetens historia

”Höstens mest omtalade svenska roman är inte bara världens äldsta historia utan också något av det smartaste som skrivits i romanväg i det här landet på flera år. Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande är så intelligent att jag ofta funderar på om den inte är lite för smart för sitt eget bästa. Handlingen känner ni säkert till vid det här…” Läs mer


Florian Illies: 1913 – Århundradets sommar
Sex And Drugs And Cubism

”För exakt hundra år sedan konstaterade flera etablerade experter att världen hade sett det sista storkriget. Med alla nya uppfinningar och nya samarbeten och beroenden skulle det helt enkelt inte finnas något att vinna på ett krig, samtidigt som alla stormakter praktiskt nog var precis lagom misstänksamma mot…” Läs mer


Gillian Flynn: Gone Girl
Pojke möter flicka med en tvist

”New York, nutid. Nick och Amy träffas på en fest i Brooklyn, går hem tillsammans och skiljs åt på morgonen. Av en slump möts de igen på gatan och det slutar med att de gifter sig. En vanlig historia som brukar utspela sig i slutet av en romantisk roman men här är det avklarat redan i presentationen. Dessutom…” Läs mer


Bengt Liljegren: Winston Churchill: Del 1. 1874-1939
Om mannen som (fortfarande) förkroppsligar Storbritannien

”Sista lördagen i juli 2009 besökte jag det ståtliga Blenheim Palace, som ligger en dryg mil nordväst om Oxford. Där befann jag mig snart stående i det sovrum på första våningen i vilket Winston Churchill föddes den 30 november 1874. Jag var omringad av suset från historien vingslag. Blenheim Palace…” Läs mer

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2016-02-23 11:00 / Uppdaterad: 2016-02-23 20:27

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?