Recension

: Vår gröna kokbok
Vår gröna kokbok Sara Begner
2014
Norstedts
10/10

Inga konstigheter, bara godsaker

Jag har varit vegetarian sedan i slutet av tonåren. Visserligen äter jag fisk och skaldjur emellanåt. Det beror nog mest på bekvämlighet. Att jag tycker om att äta ute samt att jag vill förenkla för folk som skulle vilja bjuda hem mig på middag. Jag har köpt många vegetariska kokböcker i mina dagar. Tidigare har deras innehåll varit rätt flummiga. Recepten innehåller många och bitvis krångliga ingredienser och så har aldrig min matlagning sett ut. Jag tycker om att stå vid spisen men är inte så mycket för blötläggning, öljäst eller recept som försöker efterlikna kött-mat. Falsifierat fläsk med löksås eller griljerad låtsasskinka typ… Jag har till och med hört av en vän att hen åt vegetariska revbensspjäll på en semester i Canada. Jag har inget behov av köttsubstitut på min meny.

Men åh vad jag applåderar denna utgåva. Vår gröna kokbok är en seriös vegetarik kokbok som innehåller över femhundra recept samt ett ordentligt faktaavsnitt om råvaror. Det här är en seriös kokbok som matfoton som inspirerar utan att bli glansigt matporriga. I inledningen fär vi hjälp med vikt och volym, något som kan vara ytterst viktigt. Hur mycket väger en cocktailtomat? Hur många gram är 1 dl honung? Den klassiska tallriksmodellen dammas av och det ges förslag på hur stor en portion ska vara. Recepten innehåller allt ifrån smoothies till sushi. Inget recept är längre än en sida, vanligtvis rymmer varje sida två till tre recept. Även om det förekommer spännande recept, vad sägs om att lära sig att göra seitan, boureki, bibimbab, så är ingredienserna välkända. Känns skönt att maten som erbjuds inte bygger på några konstigheter. Dessutom finns här många klassiker såsom semlor, ostfondue, grekisk sallad och chokladsås. Däremellan vankas massor av smarrigheter. Jag lovar, allt verkar supergott. Och många recept medföljs av tips och förklaringar, samt uppmaningar om att vissa ingredienser kan innehålla animaliskt löpe till exempel. Dessutom har alla recept smarta symboler som berättar om det är laktosfritt, glutenfritt, ovo-vegetariskt, laktovegetariskt, vegan. Ytterst sympatiskt. Vår gröna kokbok är späckad med så mycket fina recept att det är den enda du behöver. Det här är grundkokboken att ge till en ung vegetarian som flyttar hemifrån, men det är också presenten till dig själv som behöver inspiration och handfasta recept för både vardag och fest. En fyllig kokbok, en fantastisk receptskatt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-22 06:32

Kategori: Recension | Recension: #5960

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?