Recension

: Mera vego
Mera vego: mat för hela familjen Sara Ask och Lisa Bjärbo
2014
Ordfront
7/10

Vardagsvego

Utgiven 2014
ISBN 9789170377808
Sidor 150

Om författaren

SaraAsk&LisaBjärbo
Fotograf: Ulrika Pousette

Sara Ask är barndietist, matskribent och föreläsare med lång erfarenhet som receptskapare, bland annat för tidningen ”Vi Föräldrar”.

Lisa Bjärbo är journalist, bloggare och författare med ett tiotal böcker bakom sig.

Sök efter boken

Mera vego lanseras som kokboken för dig som vill inspireras att laga vegetarisk mat som funkar för hela familjen, alltifrån bebisen till tonåringen till morfar som älskar bacon. Den riktar sig till dig som vill skära ner på din köttkonsumtion och till vegetarianen som behöver ny inspiration.

Jag älskar hur den här kokboken seriöst visar att det funkar att låta ett litet barn äta vegetariskt. Här finns handfasta tips på hur en ska tänka, vad en kan ge när den lilla är hungrig NU! Samt lite tips på vilka recept i Mera vego som är lämpliga för någon som är under året. Dessutom avhandlas barn, smak och ny mat något de flesta barnfamiljer stångas med.

Det här är en kokbok med fokus på vardagen, med mat som passar en familj, men även dig som är singel och vill få receptpåfyllning. Det är inga konstigheter, utan här bjuds på burgare, ugnspannkaka, texmex, tapas, meze, paj och pasta. Vanlig populär” barnmat kommer i en vegetarisk variant, såsom bolognese, nuggets, tofupinnar och mandelbollar. Men det finns även mer spännande recept såsom färska vårrullar, pad thai och dumplings som en annars mest hämtar hem.

En ytterst sympatisk sida i boken heter ”Rädda resterna”. Här finns tips som både miljön och plånboken blir lycklig av. Enkla och kloka räddningar som en kanske inte alltid tänker på. Du kan till exempel göra om pastasåsresten till soppa eller helt tvärtom, använda soppresten till pastasås. Finurligt värre.

De flesta av recepten är märkta med en veganvänlig-stämpel. Antigen är den vegan eller så står det hur en kan göra rätten vegan. Och det är inga krumbukter som krävs, men ibland behövs bra ledsagning.

Fotografierna är informativa, smakfulla i den rustika stilen. När jag ser dem ser jag även hur min mat kommer att se ut. Sympatiskt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-19 14:30

Kategori: Recension | Recension: #5961

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?