Recension

: Vego på 30 minuter
Vego på 30 minuter: 100 recept för en grönare vardag Ylva Bergqvist
2017
Bonnier Fakta
7/10

Vardagsvego för alla

Utgiven 2017
ISBN 9789174247428
Sidor 182

Om författaren

Ylva Bergqvist är utbildad kock och ekonom. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som receptmakare, matkommunikatör och stylist. Hon skriver kokböcker och har gjort närmare 1000 recept till olika företag och tidningar.

Sök efter boken

I Vego på 30 minuter är det mycket som skall få plats. Hela 100 recept på snabblagad och enkel mat. Hälften vegansk, hälften lakto-ovovegetarisk. Utöver den stora mängden recept finns också tips på hur man gör de vegetariska recepten veganska och tips om hur man tar till vara resterna och gör en ny rätt dagen därpå.

Recepten är tydligt uppställda, utan krusiduller, och de recept jag testar hinner jag faktiskt göra på en halvtimme. Tummen upp för det. Oftast brukar snabba recept bygga på att man reda gjort någon slags förberedelse eller att man är snabb som en professionell kock, men Bergqvist har koll på normala klockor!

Bergqvist kallar sig ”köttätare med gröna ambitioner” vilket gör den här vegokokboken behagligt befriad från pekpinnar och moralpredikningar. Kort sagt: vardagsvego för alla.

Av en sådan praktiskt inriktad kokbok är det kanske orättvist att kräva några smaksensationer? Det är vad det är, vettig vegomat för vardagen. Gott men utan de där extra aha-upplevelserna.

Recepten är uppdelade i avdelningar som gör att alla kan hitta något de gillar. ”Medelhavsmagi” med många pastarätter, ”Pot Luck Club” med soppor och grytor, ”publikfavoriter” med pizza, burgare och tacos, ”Hello Asia” med asiatiska favoriter och ”grönt är skönt” med matiga sallader.

Jag testade ”pasta med grönkål och avokado”, en god rätt som dock saknade lite syra. ”Halloumispett och blomkålstabbouleh med pistagenötter” är maträtten som stoltserar på omslaget. Det var överraskande gott med blomkål som bas i en tabbouleh, det skall jag komma ihåg nästa gång jag köpt hem för mycket blomkål.

Ytterligare ett blomkålsrecept vågar jag mig på. ”Blomkålssoppa med currystekt äpple och frön”. En krämig och god soppa där jag lär mig knepet att mixa ner bönor i soppan för att få i mig bönor utan att märka det. Det tipset kommer jag återanvända i fler soppor.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2018-03-08 00:00 / Uppdaterad: 2018-03-07 20:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7265

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?