Recension

: Hemkunskap
Hemkunskap Mathias Dahlgren
2016
Bonnier Fakta
8/10

Varför göra det svårare än det behöver vara?

Utgiven 2016
ISBN 9789174245707
Sidor 229

Om författaren

Mathias Dahlgren (född 1969) är en prisbelönt kock som driver restauranger i Stockholm med flera stjärnor i Guide Michelin. Han har skrivit flera kokböcker.

Sök efter boken

Hemkunskap är en bok om mat och matlagning helt befriad från idéer om hur man skall leva det perfekta livet. Dahlgren går helt och hållet in för att ge tips och idéer om hur man gör matlagningen enklare och roligare genom att anpassa den efter det liv man faktiskt lever och utifrån det utbud som finns av restauranger och matvarubutiker som i ens närhet. Det här är en bok om att planera sin matvecka mer utifrån hur livet faktiskt ser ut än hur man vill att det skall se ut. Vissa kvällar finns helt enkelt ingen tid för att laga mat, bättre att inse det än att leva med ständigt dåligt samvete över det.

Recepten är uppdelade efter tidsåtgång, 20 minuter, 40 minuter och 120 minuter eller mer. Men, som sagt, det finns även goda råd för de dagar då man har 0 minuter till förfogande.

Jag uppskattar främst 20-minutersrecepten som ger mycket inspiration till att faktiskt få ihop vettiga middagar ganska snabbt. Jag testade tre av dessa och jag lyckades göra alla på under 30 minuter, men 20 var lite väl optimistiskt. Men så brukar det alltid vara, jag är kanske lite långsam? Eller så är helt enkelt de som arbetar med mat lite snabbare än oss vanliga dödliga?

En lite lyxigare variant av ”fisk och potatis”, där man gömde rökt fisk med andra godsaker under ett täcke av pressad kokt potatis, blev väldigt god. Det var en maträtt som kändes mer avancerad än att bara koka potatis och servera med rökt fisk även om det egentligen inte var mer tidskrävande eller krångligt än så.

Många av 20-minutersrecepten är av den karaktären, lite roligare varianter på hyfsat vanlig mat. Recept som har potential att göra vardagen lite roligare, helt enkelt.

Jag testade också en varm macka med blomkålsstuvning och en asiatisk sallad som också var bra men där jag tycker att varianter där man inte tar genvägar med halvfabrikat blir så pass mycket godare att det inte riktigt är värt tidsbesparingen. Men det är förstås en smaksak.

I avdelningen med recept som får ta upp till 40 minuter ingår också en enklare efterrätt. De riktigt tidskrävande recepten innehåller idéer om hur man skall förbereda för de dagar då man inte har tid att alls laga mat.

Precis som i en vanlig hemkunskapsbok (jag gillar förresten det skolboksaktiga plastomslaget, en kul detalj!) finns här en genomgång av köksredskap och hur man håller ordning i köket. Några fina kapitel om smaker som passar ihop och hur man kryddar med smaker från hela världen finns här också tillsammans med goda råd om hur man strukturerar upp sin frys och sin veckoplanering. En komplett hemkunskapsbok befriad från pekpinnar, kort och gott.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-05 10:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6738

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?