Recension

: Vego
Vego: Vegansk mat för alla tillfällen Mattias Kristiansson
2014
Massolit Förlag
8/10

Introduktion till vegovärlden

Utgiven 2014
ISBN 9789187785085
Sidor 143
Illustratör Mattias Kristiansson

Om författaren

Mattias Kristiansson har tidigare gett ut bakboken Bake my day. Han driver Sveriges första helt vegetariska mattidning VEGO och ger i höst även ut den helt veganska kokboken Vego.. Det går också att ta del av Mattias Kristianssons recept på bloggen Vegoriket.

Sök efter boken

Mattias Kristiansson är veganen som gick från att vara hängiven köttätare, via Köttfri måndag, till att driva en av Nordens största vegobloggar – Vegoriket. ”Vego”, som i det här fallet är lika med mat helt utan animaliska inslag, det vill säga vegansk mat.

Vego är, som titeln mycket riktigt antyder, en bok med vegansk mat för alla tillfällen. Boken inleds med ett slags programförklaring fylld av tips kring allt från vegokorvar och ostar till äggfri majonnäs och veganska fiskpinnar. Här finns även användbar info om näringsinnehåll och råvaror som alltid är bra att ha i ett veganskt skafferi.

I stället för klassiska receptkategorier som ”förrätter”, ”huvudrätter” och så vidare, har Vego huvudavdelningarna ”frukostar”, ”middagar” samt den mer traditionella delen ”efterrätter & bakverk”. En hyllning till tofun – den kanske mest hatälskade vegetariska produkten av alla – har också en självklar plats i boken:

Innan jag trillade in i vegovärlden trodde jag att den var byggd av tofu. Tofu i alla former till frukost, lunch och middag. Detta bleka, studsiga block var…mat?

Mattias Kristiansson berättar mycket om sin egen relation till veganmaten liksom till de olika recepten. Han står dessutom för alla vackra foton och illustrationer själv, vilket gör det här till en helgjuten, personlig kokbok. Jag får ofta känslan av att jag sitter och snackar med en matnördig vegankompis när jag bläddrar i den.

Så, vem är den här kokboken till för, egentligen? Det ska sägas genast att den som letar efter en heltäckande receptbibel á la Vår kokbok nog får leta någon annanstans (Norstedts släpper exempelvis Vår kokbok Vegan till våren). Vego är däremot bred och rymmer lite av mycket. De köttliknande rätterna får stort utrymme och om du längtar efter vegansk köttfärspaj, eller behöver ett recept på korv stroganoff gjord på sojakorv, har du kommit helt rätt. Vego är med andra ord en utmärkt introduktionsbok fös den som är van att äta mycket kött men helt eller delvis vill gå över till vegetabilisk mat. Själv har jag lagat mig igenom några av recepten och blivit förtjust i rätter som grönkålspaj, vegetarisk bouillabaisse och linsplättar. Missa inte heller de amerikanska pannkakorna som en gång för alla slår hål på myten om att ägg skulle vara ett nödvändigt bindemedel i flertalet rätter och bakverk.

2014 går mot sitt slut. Att köttindustrin utgör ett globalt miljöproblem blir allt tydligare för allt fler. Ändå har den svenska köttkonsumtionen ökat med 40 % från 1990-talet och fram till 2012, enligt en rapport från Jordbruksverket. Samtidigt finns ett växande intresse för vegansk och vegetarisk matlagning; de vegetabiliska produkterna på marknaden ökar och får större spridning. Det är dock fortfarande svårt att få vettiga veganska alternativ serverade på många restauranger och en hel del fördomar kring den gröna maten lever kvar. Därför finns det all anledning, för den som är skeptisk, att börja utforska vad vegomaten har att erbjuda. Förhoppningsvis upptäcker du att den inte alls behöver vara särskilt krånglig, ensidig eller tråkig. Att skaffa Mattias Kristianssons Vego kan vara en bra början.

Anna Carlén

Publicerad: 2014-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-22 06:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5963

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?