Recension

: Veggivore
Veggivore: med kärlek till grönt Cecilia Vikbladh Helena Åkesson Liedberg (illustratör)
2013
Ica Bokförlag
6/10

Om minskad köttkonsumtion och respekt

Veggivore vill hylla alla våra fantastiska grönsaker. Den säger sig vara en kokbok för dig som väljer grönt utan att välja bort allt kött. En inspiration för dig som vill utöka din vegetariska repertoar.

Vad är då en veggivore? Jag minns att jag läste en artikel i New York Times. Där definieras ordet som en person som inte alls är emot kött, men som har en passion för vegetarisk kost. Det kan kanske låta något subtilt, men är ändå en viktig definition. Måltiderna är uppbyggda kring grönsaker och växtriket, men köttet finns med som smakbärare eller som ett tillbehör. I detta sammanhang kan jag inte låta bli att nämna Meatless Monday som verkar för att människor ska äta vegetariskt iallafall under veckans första dag. Vår köttkonsumtion leder till många allvarliga miljö-, hunger- och hälsoproblem. I Sverige kallas kampanjen Köttfri måndag och är en del av ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt.

Författarens idé är att inspirera till ett grönare liv. Hon föreslår läsaren att börja med ett par vegetariska recept för att undan för undan utöka repertoaren. Cecilia Vikbladh är inne på Köttfri måndags linje. Hon föreslår att vi fortsätta njuta av våra favoritmåltider men att vi ska ändra fokus. Hon vill att vi ska öka mängden köttfria måltider per vecka, att vi planerar vilka grönsaker vi vill tillaga innan vi eventuellt lägger till kött eller fisk. Veggivore är uppbyggd i elva kapitel. Den inleds med frukost där det tipsas om müsli, pannkakor men också mer hardcore rawfrukost. Vi bjuds på ”saliga” soppor, olika grönsakskapitel, ris & pasta, bullar & plättar, sallader och sött. Kapitlet som sticker ut heter Glada och vilda djur. Här skriver författaren om sin syn på köttkonsumtion. Hon menar att om du äter kött ibland har råd att äta ekologiskt kött eller kött ifrån vilda djur. Som vegetarian reagerar jag på fotografierna av vänslande vildsvin, nyfikna får och stiliga hönor men samtidigt hör de i sammanhanget hit. Väljer en att äta kött ska en vara medveten om varifrån det kommer och klara av att hantera det. Här föreslås det som sagt att välja djur som inte blir utsatta för onödigt lidande och att hela tiden vara intresserad av matens ursprung. Jag uppskattar författarens resonemang. Hon lovordar oss som använder sojakorv och quornburgare men tipsar samtidigt de som ändå vill ha kvar lite kött på menyn. Så en handfull icke vegetariska recept finns.

Många recept i Veggivore inleds med en anekdot eller en suktande inledning. Ingredienserna kan vid första anblicken te sig rätt många men det är inga konstigheter. Dessutom beskrivs det mycket tydligt hur en tillagar de olika rätterna. Detta bordar för att detta är en kokbok som passas många. Vi som är mer matlagningsvana behöver inte stirra oss blinda på måttenheter eller hur många minuter löken ska stekas, men även mer ovana matlagare kan följa recepten eftersom de är så noggrant uppbyggda. Dock funderar jag en del på vem som köper boken? Målgruppen är tydlig, men går nog all in och köper en helt vegetarisk kokbok. Tror att den kan vara en presentbok. En gåva till någon som uttalat en önskan om att vilja äta mer grönt men inte riktigt vet hur en ska få till det. Det är en fin present till någon som är på gång att äta sundare, vettigare och mindre köttigt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-19 15:17

Kategori: Recension | Recension: #5959

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?