Recension

: Tio lektioner i matlagning
Tio lektioner i matlagning Lotta Lundgren
2013
Wahlström & Widstrand
9/10

Matinspiration på topp utan bilder

Utgiven 2013
ISBN 9789146222224
Sidor 296

Om författaren

Lotta Lundgren föddes 1971 i Göteborg och har en bakgrund i reklambranschen. Hon har bland annat skrivit böckerna Om jag var din hemmafru – eller hur man får en vardag att smaka som en lördag (2010) och Tio lektioner i matlagning (2013) och varit programledare för SVT:s Landet brunsås och Historieätarna.

Sök efter boken

En kokbok utan särdeles många recept och helt utan bilder, hur kul låter det? Inte särskilt kanske, men det här är utan tvekan den mest inspirerande kokbok jag någonsin läst. Kokbok och kokbok förresten, det är ju som titeln antyder mer lektioner i matlagning. Kanske är det till och med tio lektioner i mat och samlevnad? Här görs nämligen många utvikningar om relationer och familjeliv.

Med mycket humor och stor kunskap går Lundgren metodiskt igenom vad man behöver ha i sitt kök, hur man går till väga när man handlar bra råvaror, hur man smaksätter sin mat och vad man gör med olika styckningsdelar som finns i köttdisken. Dessutom ges historiska tillbakablickar, kängor till matindustrin som den ser ut i dag och ett härligt, sprudlande kapitel om mat och feminism.

Recept finns det inte så många av och de flesta är insprängda i kapitlen som övningar. Jag har testat två av recepten: en söt och smakrik soppa på blomkål och päron och smaksensationen black bean chili. Recepten är lätta att följa och har en hög detaljnivå som gör att man verkligen får till det och det smakar fantastiskt!

Jag tror att alla, oavsett diet, har glädje av den här boken eftersom den främst lär en hur man skall tänka kring matlagning och det behöver vi ju alla oavsett vilka råvaror vi avstår från att äta.

Boken avslutas med det mest geniala av allt, ett kapitel om improvisation. Större delen av detta kapitel består av listor där man får se vilka råvaror, smaker och kryddor som gör sig bra tillsammans. Dessa listor är menade att fungera som utgångspunkt i matlagningen i stället för vanliga recept.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2014-02-03 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-02 20:41

Kategori: Recension | Recension: #5544

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?