Recension

: Enklare bröd
Enklare bröd: Recept på knådfria bröd med och utan surdeg Martin Johansson
2010
Natur & Kultur
10/10

Det dagliga brödet

Utgiven 2010
ISBN 9789127129504
Sidor 111

Om författaren

Svartvit_forfattarbild_Martin_Johansson
Foto: Tina Axelsson

Martin Johansson (1973) är hemmabagaren som delade sina erfarenheter och lärdomar av brödbak på bloggen Pain de Martin. Han har gett ut ett antal brödböcker och fått bland annat Allt om Mats stora matpris 2010.

Sök efter boken

Av alla kokböcker jag har hemma – och det är många – är det här den jag använder allra mest. Jag följer recepten till punkt och pricka och ut ur ugnen kommer perfekta, välsmakande bröd som krävt ganska lång tid men en minimal arbetsinsats.

Det märks att recepten är utprovade i ett vanligt kök och är anpassade för folk som har annat att göra utöver att stå i köket och som inte har maximalt med frysutrymme. Recepten avser oftast ett bröd och man får veta hur man skall gå till väga om ens planer förändras och man inte hinner baka ut brödet när man tänkt sig att göra det.

Boken innehåller allmänna tips om brödbak, vad man skall tänka på när man väljer mjöl, blandar degen och hur den skall se ut när den är färdigjäst och andra matnyttiga saker.

Recepten är uppdelade i tre delar, långjästa bröd, vika-och-vila-bröd och surdegsbröd. Recepten på långjästa bröd innehåller flera av mina personliga favoriter: kaffekavring, aprikosbröd och solrosbullar. Surdeg använde jag mig av ett tag men jag tyckte att det blev för mycket arbete att hålla liv i den. Vika-och-vila-brödet med skållad råg som presenteras i den här boken smakar nära nog som ett surdegsbröd men bakas enkelt med en liten gnutta jäst.

I kategorin vika-och-vila-bröd finns också recept på en synnerligen god pizzadeg.

Kort och gott är den här boken perfekt för alla som tycker att butiksbröd är för trista och bageribröd för dyra.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2014-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2014-11-25 20:15

Kategori: Recension | Recension: #5925

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?