Recension

: Gofika
Gofika Jan Hedh
2014
Norstedts
8/10

Till sommarens stora kafferep

Utgiven 2014
ISBN 9789113054797
Sidor 157
Medförfattare Olof Viktors café

Om författaren

Fotograf: Klas Andersson

Jan Hedh är bagarmästare och konditormästare, utbildad även i Schweiz och Frankrike, som efter 35 år i branschen har fått en rad gastronomiska utmärkelser. Han har bl.a. givit ut böckerna ”Desserter” och ”Chokladpassion”.

Sök efter boken

Har man åkt på en biltur i det sydskånska landskapet har man kanske någon gång stannat på Olof Viktors café och fikat. Här är boken för den som vill baka deras kakor hemma. Boken är fylld med kakor och bakverk som man brukar hitta på klassiska svenska konditorier. Till de flesta recept får man en liten intressant notering om kakans ursprung och det finns längre kapitel om både Olof Viktors café och om den svenska fikatraditionen.

Recepten innehåller inga genvägar utan här är det kakbak från grunden som gäller, innehåller receptet marsipan skall man göra den själv. Sådant gillar jag. Momenten är många och tidskrävande men också pedagogiskt uppställda i punktlistor så det är lätt att följa och förstå hur man skall göra.

Jag har gjort sockerkaka, fransk citronpaj och dammsugare. Till och med sockerkakan var lite mer komplicerad att göra än det recept jag vanligtvis följer. Dammsugarna tog en hel vecka i anspråk innan de kunde avnjutas, men det var det värt. Citronpajen var också god även om det var lite för mycket pajdeg för min smak. Trots att vi var fem till bordet när den serverades som efterrätt så gick knappt halva pajen åt.

Summa summarum är detta en en riktigt trevlig kakbok med frestande foton för den som verkligen gillar att baka utan genvägar.

Ett extra plus för att många av recepten är försedda med en notering om hur länge kakorna håller sig i kakburk eller om bakverket är lämpligt att frysa. Recepten är rejält tilltagna vilket gör att den här boken passar bäst till rejäla kafferep och stora kalas. Till det lilla hushållet måste man räkna om recepten om man inte skall få alldeles omöjligt många kakor hemma i burkar och i frys. Eller i magen!

Cecilia Bergman

Publicerad: 2014-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2014-07-16 18:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5744

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?