Recension

: Mjuka kakor
Mjuka kakor Cheryl Lindblad
2011
ICA bokförlag
6/10

Klassikern slår igen

Utgiven 2011
ISBN 9789153435532
Sidor 84

Om författaren

Cheryls kärlek till bakkonsten började när hon var en ung flicka i USA på 1950- och 60-talet. Råvarorna och människorna som producerar dem är viktiga för henne och hon försöker alltid att välja ekologiska och rättvisemärkta produkter när hon bakar och även föreslå dessa när hon skriver recept.

Sök efter boken

De flesta har en relation till den mjuka kakan där klassikern sockerkakan är något bland det första man lär sig att baka som barn. Den har däremot tagit ett steg tillbaka under de senaste årens baktrender med cupkakes och macarons. Jag brukar inte heller tänka på mjuka kakor när det är dags att baka något roligt, mer något enkelt. Därför är det kul att Cheryl Lindblad nu har skrivit en bakbok fylld av lyxigare mjuka kakor än den klassiska sockerkakan.

Recepten är intressanta men passar tyvärr inte in i ett studenthem. Med ingredienser som Calvados, Limoncello, saffran, muscovadosocker, äkta vanilj och många andra dyra och exklusiva ingredienser innehåller den här boken inte många recept för den fattige men väl för den experimentsfulla bagaren som vill imponera utan att det blir för komplicerat. Mjuka kakor är enkelt att baka. Man kan förvisso göra om recepten och istället för att baka med Calvados, baka med äppeljuice, istället för Limoncello, citronjuice osv men resultatet blir då bara samma vanliga gamla kakor. Råvarorna gör skillnaden.

Jag testade två recept ur boken, och kommer att testa fler även om det inte blir så ofta med tanke på prisklassen på de flesta ingredienserna, men låter det inte spännande med Calvadoskaka, päronkaka med ingefära, kardemummakaka med blåbär, citronkaka med lemon curd och Bästa sockerkakan, med äkta vanilj som tårtbotten till sommarens tårtor?

Många av recepten innehåller väldigt lite vätska vilket jag först reagerade på, trots det blev kakorna saftiga men något mer stumma i formen.

Klassikern morotskaka har jag aldrig bakat tidigare så det kändes givet att testa jämte en personlig favorit, passande till advent, mjuk pepparkaka fast på amerikanskt vis. Cheryl Lindblad är själv från USA. Amerikansk pepparkaka innehåller melass, till skillnad från den svenska som görs på strösocker (Cheryl Lindblad har här skrivit sirap men de recept jag känner till innehåller endast strösocker). Melass är en restprodukt från sockertillverkningen på rörsocker och är vanligt i USA men svårt att hitta i Sverige. Receptet på den här pepparkakan innehåller istället muscovadosocker vilket är obehandlat socker av sockerrör från Mauritius, till skillnad från det raffinerade strösockret som görs av sockerbetor. Eftersom muscovadosockret är obehandlat har det en mörk färg och mycket mer smak. Det mörka har en smak av lakrits och det något ljusare och har en ton av kola. Den mjuka pepparkakan får stå som bevis på att bra råvaror ger bättre smak men på grund av dess pris lär jag använda strösocker oftare.

Jag hade önskat en lyxigare och mer fantasifull utformning av boken för att matcha innehållet i den. Bilderna är i många fall bleka och kakorna ser inte alltid så aptitliga ut som jag förstår att de är. Boken hade vunnit på en mer häpnadsväckande utformning för att inte drunkna bland alla färgglada omslag i handeln.

Ett plus tycker jag är att de glutenintoleranta inte glöms bort. Här finns även recept som bakas på mandelmjöl och inte minsta vete. Jag uppskattar också de avsnitt som handlar om bakformar och råvaror, det är kunskaper som ofta glöms bort.

Jag lär spara boken och bläddra fram recepten den dag då jag har en mer tillåtande ekonomi och vill testa något annorlunda för det erbjuder faktiskt den här bakboken. För mig är den åtminstone mer intressant än alla andra bakböcker om cupcakes, macarons och andra trender som jag har hunnit tröttna på.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-25 13:05

Kategori: Recension | Recension: #4432

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?