Recension

: Sött från förr
Sött från förr Therésia Erneborg
2013
Votum & Gullers förlag
10/10

Något annat än cupcakes

Utgiven 2013
ISBN 9789187283024
Sidor 182

Om författaren

Therésia Erneborg är kakbloggare och journalist med smak för 1950-talet och för kreativitet i köket. Hennes blogg Söta saker har snabbt blivit en av Sveriges populäraste matbloggar.

Sök efter boken

Jag bakade brysselkex och tog med mig till jobbet en dag när sommaren krävde lite extra uppmuntran för oss som sitter inne och jobbar långa dagar. Reaktionen från mina kollegor var: ”åh mormorskakor!”

Det stämmer förvisso att min mormor, liksom otaliga mor- och farmödrar har bakat tusentals brysselkex men eftersom de bakas också nu, av mig och andra som inte ens har barn, funderar jag på om de egentligen kan kallas mormorskakor. Samtidigt kan jag aldrig komma ifrån att jag lärde mig baka rulltårtor tillsammans med min mormor och kommer ihåg hennes berättelser om hur hon lärde sig baka flätade vetebröd av sin mamma.

I bakboken Sött från förr har Therésia Erneborg samlat recept från sin morfars mor Annas kakreceptbok tillsammans med andra släktrecept och klassiska sötsaker från det tidiga 1900-talet. ”Väldigt mycket var faktiskt bättre förr” skriver Therésia och jag håller med henne. Att bläddra i boken är lite grann som att samtala med mormor eller momors mor över en kopp kaffe och nybakta wienerbröd.

Det här är en spännande bok där recepten förvisso har moderniserats en del för att kunna bakas i dagens kök men där ingredienserna är desamma. Under ransoneringstider har potatis, mannagryn, ströbröd och grahamsmjöl fått sätta smak på kakor och tårtor tillsammans med lyxigare kakao, vaniljstång och saffran och såklart frukt och bär från trädgården. Det är ingredienser som också återkommer i många av recepten i Sött från förr.

Jag blir nyfiken på grahamskakan garnerad med färska bär och mandelspån, mannagrynskakan som garnerad med hackade nötter och lönnsirap verkar vara hiskeligt söt, äppelmarängformar, jitterbuggare (som var en av min mormors specialiteter och en av mina, även Therésias läser jag i boken, favoritdanser) eller mandelkubb som var ett obligatoriskt inslag på barndomens badutflykter (då inköpta på mataffären). Och så klart olika sorters glass, saft, kräm, marmelad, mos, sylt, kompott och konserverade frukter.

I boken finns det också tips på hur man bäst får bort olika sorters fläckar efter kladdiga bak, hur man bäst får rent en ugn från kakrester, hur man gör egna smaksättningar och recept på en pålitlig mördeg.

Nu när det går att hitta åtminstone några blåbär i de torra skogarna ska jag baka skorpmjölsmuffins, muffins som enligt receptet blir ”underbart sega och knapriga”. Det är annat än cup cakes det.

Ta en titt på Therésias blogg Söta saker där några av recepten från boken finns tillsammans med många andra recept och köp boken Sött från förr så gör vi det gamla nytt igen.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2013-07-27 10:52

Kategori: Recension | Recension: #5320

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?