Recension

: Macaron
Macaron: Ett utsökt franskt bakverk Annie Rigg
2011
Bonnier Fakta
6/10

Kostar mer än det smakar

Utgiven 2011
ISBN 9789174242102
Sidor 64
Orginaltitel Macarons - Chic & delicious French treats
Översättare Cecilia Ljungström
Illustratör Kate Whitaker (foto)

Om författaren

Annie Rigg har bakat kakor i hela sitt liv, hon är matskribent och matstylist och har arbetat med flertalet kokböcker och mattidningar. Dessutom har hon jobbat som kock åt ett antal kända sångare, bla Paul McCartney och Rolling Stones.

Sök efter boken

Årets trendkaka är utan tvekan macarons. De små färgglada beskvierna med mandelmaräng och smörkräm har snart synts på varenda trendigt kafé och kaffebjudning. ”Elegant, läcker och utsökt – en fransk macaron är en fulländad godbit. Älskad av de stilmedvetna och flärdfullare än cupcakes har de små bakverken tagit världen med storm”, skriver Annie Rigg i förordet till sin kokbok. Macarons är samtidigt frasiga och mjuka, söta och sura, men framförallt så är de vackra. Det är macaronens både styrka och fall. För kan ett bakverk vara vackrare än det smakar?

Boken i sig är också vacker, färgglad, inbunden och elegant. Fotografierna är tagna av Kate Whitaker och föreställer macarons i alla dess former. De är smakfullt arrangerade i små porslinsskålar och på uppläggningsfat stående på spetsdukar, bredvid vaser med färgmatchade rosor och gå bort-kartonger med sidenband. Till och med jag som älskar allt som är sött, rosa och spetsigt värjer mig ibland lite, men mest tycker jag om kakromantiken i det.

Första steget i macarontillverkning är ett grundrecept på mandelmaräng-biskvierna. Det är ett tydligt steg för steg-recept med bilder och exakta angivelser och tips för nybörjaren. När man har spritsat ut smeten på plåten ska man till exempel slå plåten hårt i bordet för att få bort luftbubblor som bildats under vispningen, och sedan ska man låta de ogräddade biskvierna stelna i mellan en kvart och en timme.

Däremot är recepten på de olika krämerna mer avancerade och svåra att förstå. Det ska blandas, silas och kokas och när jag bara läser recepten har jag svårt att följa händelseförloppet, och då har jag ändå bakat efter recept i hela mitt liv. Jag saknar också information och tips om hur man förvarar krämerna, hur länge de håller i rumstemperatur, i kylskåp och om de går att frysa. För hela grejen med kakor är ju att man ska kunna baka dem innan gästerna kommer, och sen bara ta fram dem.

Annie Rigg skriver ”Dessa delikata små underverk går att variera i det oändliga och är utmärkta både som present och samtalsämne.” Och det håller jag med om, för har man väl börjat baka kan man inte sluta prata om dem. Som present fungerar de bättre än som bakverk till kafferepet eftersom man då förhoppningsvis har mer tid och därmed möjlighet att misslyckas och börja om. För misslyckas gör man.

Med det sagt är Macaron ingen bakbok för nybörjaren, men för den erfarne bakaren som vill ha en större utmaning än att dekorera cupcakes är det bara att sätta tänderna i den och köra igång. Kanske röda med grön fyllning så här till jul?

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-25 12:58

Kategori: Recension | Recension: #4434

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?