Recension

: Mjuka kakor
Mjuka kakor Murdoch Books provkök
2011
Norstedts
6/10

Härlig känsla av flärd

Utgiven 2011
ISBN 9789113035239
Sidor 158
Orginaltitel Slices, a fine selection of sweet treats
Översättare Bodil Andersson
Illustratör Brett Stevens (foton)

Om författaren

Det australiska förlaget Murdoch Books provkök står bakom mängder av kokböcker, från Desserts (2008) och Indulgence Slices (2009) till MB Test Kitchen Favourites: Low-fat (2011) och Healthy Living: High Fibre (2012).

Sök efter boken

Redan när man håller den här boken i handen känner man att den är lyxig. Den har en yta med struktur, ett silveremblem och omslagsbilderna tar läsaren med på en resa till en annan tid, en annan plats, där man dukade med silverbestick och linneservetter, och skrev inbjudningskort, tackkort och placeringskort, till och med när det bara handlade om afternoon tea. Eller, det kanske man gör fortfarande? Åtminstone efter att ha läst Mjuka kakor.

Sedan slår man upp pärmarna och möts av recept efter recept på allsköns mjuka kakor. Här borde det finnas något för alla tänkbara smaker. Det börjar med kapitlet ”Gamla bekanta” där vi bland annat hittar hallon- och kokosrutor och en uppdaterad version av den gamla hederliga radiokakan. Sedan kommer ”Eftermiddagsfika” som bjuder på en ljuvlig apelsin- och marängkaka, äppel- och bärkaka och diverse cheesecakes. Allra sist kommer kapitlet ”Lyxiga kakor”. Det gör skäl för sitt namn, för vad sägs om till exempel kardemumma- och mandelkaka med bladguld?

Recepten är tydliga och lätta att följa. Fotona är fantastiska! Naturligtvis behövs de för att man ska veta hur resultatet ska se ut och det fixar bokens foton med beröm, men den största behållningen är faktiskt att de skapar en atmosfär. Här finns inte bara bilder på kakor, utan på inomhusmiljöer med en tydlig vintage-känsla. Jag kommer osökt att tänka på inredningsstilen Shabby Chic. Det är inte för inte som boken i original ingår i serien ”Indulgence” av Murdoch Books.

Känslan man bär med sig efter att ha bläddrat i boken är att fika inte är något som man hastar igenom på en kvart. Nej, fika ska avnjutas enligt konstens alla regler. Både när man bakar och sedan äter upp resultatet. En del av recepten innehåller ganska många och en smula tidskrävande moment. Det kan man ha två förhållningssätt till. Antingen tycker man att det är jobbigt (och väljer något av de andra recepten) eller också stänger man av datorn och mobilen (och därmed omvärlden), kavlar upp ärmarna och låter det ta den tid det tar.

Sofia Luthman

Publicerad: 2011-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-25 12:42

Kategori: Recension | Recension: #4433

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?