Recension

: Cookies
Cookies Ingrid Wikholm
2011
Ica Bokförlag
6/10

Cookies för alla smaker

Utgiven 2011
ISBN 9789153434696
Sidor 64
Illustratör Foto: Brice Toul

Om författaren

ingrid_wikholm
Fotograf: Julia Agerberg

Ingrid Wikholm är från början utbildad formgivare. Hon har arbetat som textilkonstnär, förlagsredaktör, fotograf, journalist och författare, men nöjer sig numera med att skriva och fotografera på frilansbasis. Ingrid är född i Skåne. Hon har bott i Trelleborg, Göteborg, Stockholm och Paris, men bor nu sedan många år i en bergsby i Provence. Två av hennes tidigare böcker handlar just om Provence. Många tror att hon tillbringar all sin tid på skuggiga kaféer och trevliga barer, men i själva verket befinner hon sig oftast i närheten av spisen eller datorn – vilket hon är fullständigt nöjd med.

Sök efter boken

Klassiska småkakor såsom finska pinnar, syltkakor och schackrutor är ingenting för mig. Söta att titta på, javisst. Men de smakar som fnöske. Amerikanska cookies däremot… Stora, knapersega och späckade av godsaker. Fast köp för guds skull inte de där torra, falska varianterna ute i butik. Det är löjligt enkelt att baka sina egna. Du behöver inga köksmaskiner heller. Med en bra bunke och rena händer kommer du långt. Själv har jag sedan tidigare ett bra grundrecept på en fin cookiesdeg och sen gör jag som Cajsa Warg: tager vad jag haver (lust att ha i). Det kan vara choklad, nonstop, daim, mandel, olika sorters nötter, marshmallows, kokos och mycket mer. Med detta i bagaget var jag aningen tveksam till om en hel bok med olika cookies är nödvändigt?

Denna kakbok börjar med ett mer allmänt uppslag. Vi får lära oss att ordet cookie förmodligen härstammar ifrån det holländska ordet koekie som betyder liten kaka. I Nordamerika började cookies dyka upp i början av 1800-talet. Att blanda ner hackad choklad i smeten blev snabbt populärt, och för många är cookies synonymt med chocolate chip cookies. Sedan följer lite tips och förslag på utformning, storlek och annat praktiskt. Är du bakvan bläddrar du snabbt förbi detta. Därefter följer recept på 30 sorters cookies. Alltifrån klassikerna med choklad och nötter till mer nyskapande varianter. Vad sägs om cookies med quinoa och valnötter eller med fikon och solrosfrön?

Jag började med att baka två sorter på samma gång. Fastnade för kalascookies med chokladlinser samt chokladcookies med flingsalt. Upptäckte då att smeterna skilde sig åt. Kalascookiesarna som ska vara späckade med chokladlinser och vit choklad innehöll ägg men däremot betydligt mindre socker. Detta medförde att utseende och konsistens på de färdiga kakorna blev olika. Jag har även provbakat cookies med jordnötter och jordnötssmör. Dessa fick en helt annan struktur.

dscn07263

Recepten är korta och koncisa. Även om smaksättningarna kan vara annorlunda komponerade är det inga konstiga eller svåråtkomliga ingredienser. Beskrivningen av hur kakorna bakas berättas på mellan fem till max tio korta rader på ett lättfattat vis. Alla kakor är dessutom fotograferade på ett ytterst estetiskt och aptitligt sätt. Generösa närbilder där cookiesarna poserar i sällskap av vackert porslin och gärna beströs av olika blomster får det att vattnas i munnen.

Behövs det då en hel bok med enbart cookies? Tolkar man det som att cookie betyder just liten kaka blir det en bred bok med många varianter för den som behöver hjälp på traven. Detta är en kakbok som passar både ovana bakare liksom mer rutinerade.

20111112_1831051
Mina jordnötscookies, dock utan blomdekoration.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2011-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-25 13:10

Kategori: Recension | Recension: #4431

2 kommentarer

Kul med något som är enkelt att svänga ihop där man ändå kan få glänsa lite med nya smaker och dekorera fint utan att behöva specialredskap. Gillar rapporten och bilderna från testbakningen :)

Hoppas man får lära sig hur man får en cookie knaprig, seg eller både och!

Jenny Oregistrerad 2011-11-27 21:44
 

Kul att du gillade testbakningsrapporten. Det kändes självklart att även baka och smaka… Som jag skrev så skiljer sig konsistensen åt emellan de olika cookisarna, men eftersom de flesta innehåller råsocker så blir de fint knäckknapriga.

Kan dessutom avslöja att alla blev helt galna i de med smak av mörk choklad och flingsalt!

Anna Liv Lidström Redaktionen 2011-11-28 19:48
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?