Recension

: Chokladbollar
Chokladbollar Mia Öhrn & Ulrika Pousette
2017
Bonnier Fakta
7/10

Chokladbollar på längden och tvären

Utgiven 2017
ISBN 9789174247299
Sidor 112

Om författaren

Mia Öhrn är en erfaren konditor, matskribent och ett riktigt fikaproffs. Hon har skrivit böcker om bland annat macarons, kladdkakor och sockerkakor.

Ulrika Pousette är matfotograf med stort intresse för bakverk. Hon har gjort ett fyrtiotal kokböcker och älskar att leta rekvisita på loppisar.

Sök efter boken

Chokladbollar. Vilka minnen de väcker. Det måste vara en av de första sakerna jag bakade. Jag minns att vi hade en barnslig kokbok med ett überpedagogiskt recept med uppritade mått och tecknade ingredienser. Sedan dess har chokladbollar varit en av mina absoluta fikafavoriter. Smeten är precis lika god som de färdiga chokladbollarna och hittills har det mest handlat om att hitta det allra bästa receptet, och möjligtvis om en ska rulla dem i kokosflingor, pärlsocker eller strössel?

På vissa fik har vi kunnat köpa olika smaksättningar på chokladbollar. Mint, apelsin, lakrits… Fantasieggande och genialt. För visst är chokladbollar något som kan utvecklas och förfinas. Så ni må tro att jag blev lycklig när jag såg att boken Chokladbollar kom. Vad sägs om kanelbullebollar, kladdkakebollar och chokladbollar med nutella till exempel? Inte helt oväntat finns även ett kapitel som heter ”En smula nyttigt” där vi hittar rawbollar med pistaschmandlar, kikärtsbollar med lakrits och fikon, cashewnötsbollar med mörk choklad och kaffe med mera.

Boken innehåller även chokladbollens historia samt olika tips att ta till om du vill förändra eller förenkla chokladbollsbakningen. Dock saknar jag hur en kan göra bollarna veganska, men de flesta av oss vet att det bara är att byta ut smör mot margarin, men det hade kunnat stå någonstans tycker jag. Fint att små historier kring chokladbollen får späcka boken, samt att en sida fylls helt av olika saker en kan rulla chokladbollarna i.

Fotografierna är smakfulla och vackra. Jag blir inspirerad och sugen på att baka samt väldigt, väldigt hungrig på chokladbollar. Det känns som att det är fullt möjligt för vem som helst att kunna baka alla dessa läckerbitar.

263047b
Copyright/fotograf: Ulrika Pousette

263046b
Copyright/fotograf: Ulrika Pousette

Det finns också lite recept på hur du kan använda chokladbollar i andra recept. Vad sägs om muffins med inbakade chokladbollar eller chokladbollstårta? Det hade varit trevligt med ännu fler sådana recept.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-01-04 00:00 / Uppdaterad: 2018-01-02 16:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7201

2 kommentarer

Chokladbollar heter faktiskt Myrstackar i dag.

Börje Oregistrerad 2018-01-04 14:12
 

Jag har hört att just arraksbollar även kallas myrstackar. Kanske har med att chokladströsslet kan påminna om barr?

Anna Liv Lidström Redaktionen 2018-02-22 20:50
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?