Text

Mat och bak i adventstider

Julen kommer oundvikligen varje år och alla förberedelser med det. Maten ska lagas, klapparna inhandlas, pysslet pysslas, granen kläs och baket bakas. Vi på dagensbok.com guidar er därför igenom kokboksdjungeln, både de med jultema och de utan, för de bästa rätterna att ställa på julbordet är ofta de som inte är de mest förutsägbara. Varför inte bjuda på afternoon tea på annandagen, eller ge bort sylt och saft till hela tjocka släkten i julklapp? Eller stoppa ner själva kokböckerna i paketen, garanterad succé hos alla!


Jens Linder och Johanna Westman: December: Från adventspyssel till nyårspartaj
För en stressfri december

December”Att formgivningen och förpackningen av kokböcker är viktig råder det ingen tvekan om. De kommer ofta med tillhörande box eller omslag, är stora och tunga med fotografier som skulle kunna vara hämtade ur vilken coffee table book som helst. Men kokböcker är till skillnaden inte gjorda för att ligga på ett bord. De är…” Läs mer


Sandra Abi-Khalil, Klara Ejemyr, Lisa Ericson, Miriam Parkman, Isabella Wong: Pärlans konfektyr: Kolor, jazz och bakverk
Nedrans fint

kolor-jazz-och-bakverk-omslag”Den är som en karamell den här kokboken. Formgivaren Katy Kimbell har gjort ett utsökt jobb! Alla som jag har visat boken för har börjat dregla och det innan de har smakat kolorna man kokar av de här recepten. Jag matar er med metaforer… Läs mer


Jan Gradvall och Liselotte Forslin: Afternoon tea
Eftermiddagar på engelskt vis

Afternoon tea”Jag har svårt att tänka mig en bättre eftermiddag än att tillsammans med familj och goda vänner inta Afternoon tea. Det är något med traditionen, de eleganta laxsnittarna, de precis lagom söta, nybakade och rykande sconesen, den bittra apelsinmarmeladen tillsammans med len clotted cream. Och att avsluta med en…” Läs mer


Sophie Berlin: Sophies mat
Klimatsmart, årstidsanpassat och gottigottgott.

omslag_sophieberlin”Sophies mat har underrubriken “20 stämningsfulla middagar plus tips & trix du behöver för att göra köket lite bättre och lite snyggare”. Lathunden i mig faller genast för konceptet. Att få färdiga middagsförslag med både förrätt, varmrätt, passande sallader plus något sött därefter är genialt. Och vill en inte ha hela paketet funkar det…” Läs mer


Tareq Taylor: Sylta, safta och lägg in
Utmanande, lite skrämmande och kul

sylta-safta-och-lagg-in-omslag”Tareq Taylors Klassiker används flitigt hemma hos mig. Tack vare den har jag vågat laga Boeuf Bourguignon, upptäckt skånsk äggakaka som har fått rädda många luncher och middagar och förstått hur länge ägg faktiskt håller om man förvarar dem i kylskåpet (två månader). Nästa gång jag får tag på billig…” Läs mer


Anna Bergenström: Annas mat
Den underbara matbibeln revisited

Annas mat”Jag fick praktiskt taget Annas mat med modersmjölken. Och med Annas mat menar jag naturligtvis Anna Bergenströms Annas mat från 1991. Nu, drygt tjugo år senare, kommer den andra nyutgåvan – utökad och reviderad men fortfarande alldeles alldeles underbar…” Läs mer


Eva Grane och Ylva Norman: Pepparkakshus och mera julbus
Väldoftande julpyssel

Pepparkakshus och mera julbus”Mycket av julen är för mig ett gäng fåniga traditioner som man gärna kan skippa. Därför har jag varken julgran, julkrubba eller julstrumpor hemma hos mig. Men jag minns fortfarande min barndoms pepparkakshusbak. Det var pappa som var ansvarig för pepparkaksbygget, han hade en egen ritning, som han själv…” Läs mer


Pernilla Wahlgren: Pernillas jul
Med höjd, hög smak och arom

pernillas-jul-omslag”Julen började tidigt i år när jag den 14 november fick Pernillas jul i handen och genast kände jag smakerna och dofterna av julen och längtade tills den verkligen skulle komma och nu är den äntligen här igen. Pernillas jul är en av de finaste inspirationsböckerna och receptsamlingarna jag har sett….” Läs mer


Elin Ek: Supertanten
Inspirerande och irriterande

Supertanten”Att det pågått en ganska livlig debatt om Elin Eks Supertanten här på dagensbok.com under hösten har väl ingen missat? Det började med att Ingrid skrev en krönika om boken.”Bort med tassarna från tanten” skrev hon och menade att boken förenklar bilden av tanten genom sina tantquiz och beskrivningar av…”Läs mer


Ingrid Wikholm: Cookies
Cookies för alla smaker

Cookies”Klassiska småkakor såsom finska pinnar, syltkakor och schackrutor är ingenting för mig. Söta att titta på, javisst. Men de smakar som fnöske. Amerikanska cookies däremot… Stora, knapersega och späckade av godsaker. Fast köp för guds skull inte de där torra, falska varianterna ute i butik. Det är…” Läs mer


Annie Rigg: Macaron
Kostar mer än det smakar

Macaron”Årets trendkaka är utan tvekan macarons. De små färgglada beskvierna med mandelmaräng och smörkräm har snart synts på varenda trendigt kafé och kaffe bjudningar. “Elegant, läcker och utsökt – en fransk macaron är en fulländad godbit. Älskad av de stilmedvetna och flärdfullare än cupcakes…” Läs mer


Cheryl Lindblad: Mjuka kakor
Klassikern slår igen

Mjuka kakor”De flesta har en relation till den mjuka kakan där klassikern sockerkakan är något bland det första man lär sig att baka som barn. Den har däremot tagit ett steg tillbaka under de senaste årens baktrender med cupkakes och macarons. Jag brukar inte heller tänka på mjuka kakor när det är dags att baka något roligt…” Läs mer


Murdoch Books: Mjuka kakor
Härlig känsla av flärd

Mjuka kakor”Redan när man håller den här boken i handen känner man att den är lyxig. Den har en yta med struktur, ett silveremblem och omslagsbilderna tar läsaren med på en resa till en annan tid, en annan plats, där man dukade med silverbestick och linneservetter, och skrev inbjudningskort, tackkort och…” Läs mer


Kari Finngaard: Laga läckert och ge bort
Lägg in din själ och ge bort till en vän

Laga läckert”“En gåva från köket betyder glädje” står det i förordet på denna boken. Jag drar mig genast till minnes hur jag gav bort en burk med kanelmarinerade bönor till två av mina vänner. Jag vet inte riktigt om det var glädje som deras skrynkliga ansikten uttryckte när de vänligt smakade på bönorna. Kanske var det ett…” Läs mer


Jan Hedh: Bröd
Med höjd, hög smak och arom

Bröd”Malmöpågen Jan Hedh bestämde sig tidigt. Redan som 14-åring, efter praktik på Restaurang och Conditori Residens i Malmö, stod det klart för honom att han skulle bli kock och konditor. Som de flesta inom branschen gjorde han utlandspraktik, främst på kontinenten. I brödets förlovade hemland Frankrike…” Läs mer

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-07 12:34

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?