Recension

: Pärlans konfektyr: Kolor, jazz och bakverk
Pärlans konfektyr: Kolor, jazz och bakverk Sandra Abi-Khalil, Klara Ejemyr, Lisa Ericson, Miriam Parkman, Isabella Wong
2012
Natur & Kultur
10/10

Nedrans fint

Den är som en karamell den här kokboken. Formgivaren Katy Kimbell har gjort ett utsökt jobb! Alla som jag har visat boken för har börjat dregla och det innan de har smakat kolorna man kokar av de här recepten. Jag matar er med metaforer…

Kolor, jazz och bakverk är ett måste för den som är förtjust i 40-talets estetik. Här får man recept på kolor med alla möjliga smaksättningar som blåbär & punsch, päron & ingefära, kryddigt lingon, passionsfrukt, rosmarin & hasselnötter, klassisk vanilj & havsalt och många fler. Man får också tips på hur man bäst kokar den godaste kolan och tack och lov vad man gör med den misslyckade kolasmeten…

Vi får också frossa i en massa retro-bakverk som kanehjärtan, korintkakor, kokostoppar, dammsugare, fläderpudding och jitterbuggare.

Apropå jitterbuggare förresten. Degen och marängen som varvas bildar tillsammans en doftande virvel som har fått namn efter dansen jitterbugg, eller lindy hop som swingdansen som uppstod i Harlem i New York på 20-talet och 30-talet också kallas.

Och som om det inte vore nog med musikreferenser i den här kokboken med jitterbuggar har fröknarna på Pärlans konfektyr också slängt in tips om 40-talsmusik att svänga om i kastrullerna till.

Jag ska sluta tjata om hur fantastisk den här boken är snart och sluta tjata om 40-talet, men tjejerna bakom boken och bakom den goda kolan klär sig också i det snygga 40-talsmodet där en viktig del av det var frisyrerna, vilket de visar prov på i boken. Jag får nog aldrig till den där rullade luggen eller de där lagda lockarna men kola ska jag nog lyckas koka. I skafferiet väntar vaniljstång och flytande glykos, vilken blir julens smak?

Och just, det! Vad gör man egentligen av kolasmeten om den inte skulle lyckas? Rabarberkompott med glass och kolasås eller fruktspett med koladopp är två exempel ur boken. Det låter ju riktigt gott att misslyckas också.

Det är nedrans fint att bevara de gamla traditionerna som har burits stolt men tryckts ner av kvinnorättskämpar. Kvinna som man, koka kola och sväng loss! Ni som inte har vägarna förbi Nytorgsgatan 38 på Södermalm i Stockholm där kolorna kokas och paketeras snyggt måste genast införskaffa boken. Ni andra också.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-06 20:18

Kategori: Recension | Recension: #5008

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?