Recension

: Sylta, safta och lägg in
Sylta, safta och lägg in Tareq Taylor
2012
Ica Bokförlag
8/10

Utmanande, lite skrämmande och kul

Utgiven 2012
ISBN 9789153437864
Sidor 128

Om författaren

TareqTaylor_foto_PeterCarlsson
Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor (född 1969) är kritikerrosad gourmetkrögare som driver Slottsträdgårdens Kafé och restaurangen Kockeriet i Malmö. Han är även en uppskattad tevekock.

Sök efter boken

Tareq Taylors Klassiker används flitigt hemma hos mig. Tack vare den har jag vågat laga Boeuf Bourguignon, upptäckt skånsk äggakaka som har fått rädda många luncher och middagar och förstått hur länge ägg faktiskt håller om man förvarar dem i kylskåpet (två månader). Nästa gång jag får tag på billig högrev ska jag testa sjömansbiff och egen buljong. Jag som aldrig har sett mig själv som särskilt bra på att laga mat eller ens särskilt intresserad har upptäckt en helt ny värld, klassiska smaker och nöjet i att ha frysen full av matlådor. Konsten är långsam tillagning och planering.

I mitt kylskåp står saft och sylt som min mamma har kokat. Mina egna erfarenheter av sylt och saft var begränsade till två flaskor rabarbersaft och en burk citrus-marmelad, båda blev till presenter. Fler presenter lär det bli nu och förmodligen också egen sylt och saft i mitt kylskåp.

Sylta, safta och lägg in är utmanande och lite skrämmande. Skrämmande på så sätt att den presenterar recept som man inte förväntar sig hitta i en kokbok som i de flesta ögon hör hemma i mormors och farmors kök. Utmanande på så sätt att den innehåller recept som är långt ifrån äppelmos och jordgubbssaft som det går att komma.

Vad sägs om recept på egen ketchup och senap? Det vill jag testa nån gång. Mjölksyrade grönsaker och pickles däremot, det vette sjutton om jag vågar mig på att göra. Därför har pappa fått den här boken i födelsedagspresent så att han kan testa det som jag är för feg för att testa.

Som en kontrast till söt saft finns recept på snaps. Andra roliga inslag är torkad svamp, torkade hallon. Ja, vad du vill ha torkat och smulat till ett koncentrerat smakpulver. Det finns inga konkreta recept på det men olika tekniker att torka presenteras. Jag tittar lite missmodigt på min gamla ugn och önskar mig en särskild torkugn eller ett hus i ett varmt och soligt land.

Recepten på sylt och mos blir lite mer spännande med alternativa smaksättningar. Blåbärssylt med lavendel till exempel, men man kan också välja att koka sylten utan lila blommor. I mitt kylskåp och i min frys finns det hittills bara äppelmos kokt på äpplen från farmors och farfars trädgård och en liten burk av gammal bortglömd rabarber. Det är inte så tokigt det men jag längtar ut till skogen nu.

Till sommaren ska jag åter fylla balkongen med örter och smaksätta ekologisk olivolja. Tänk att kunna konservera årstiderna och plocka fram en liten bit vår, sommar eller höst när vintern är som mörkast. Det medföljer en skördekalender i boken så vi vet vad vi kan längta efter. När passar det att ta in rabarber och koka sylt, när finns det blåbär i skogen att koka sylt på osv.

Boken i sig är snyggt packeterad, med vackra foton, så den är snygg att ha framme också. Men snälla ni, gör vad jag tänker göra. Använd den, kladda ned den och låt er väl smaka.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-06 21:42

Kategori: Recension | Recension: #5005

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?