Recension

: Mat som gör dig gott
Mat som gör dig gott: Ny vardag med Tareq Taylor Tareq Taylor
2016
Bonnier fakta
8/10

Användbar vardagskokbok

Utgiven 2016
ISBN 9789174244786
Sidor 230

Om författaren

TareqTaylor_foto_PeterCarlsson
Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor (född 1969) är kritikerrosad gourmetkrögare som driver Slottsträdgårdens Kafé och restaurangen Kockeriet i Malmö. Han är även en uppskattad tevekock.

Sök efter boken

Mat som gör gott är ytterligare en kokbok som följer den nya trenden att framhäva grönsakernas plats i måltiden och som försöker göra köttet mer till tillbehör än huvudsak. Till exempel kan svenskarnas vardagsfavorit köttfärssås och spagetti göras lite mindre köttig med ett recept där köttet drygas ut med mycket grönsaker och röda linser. Taylors kokbok passar därför bra för den som vill minska på köttet men inte helt och hållet ändra sina matvanor.

Till middag en kväll testar jag receptet på ugnsbakad torsk med potatissallad, en ju inte helt ovanlig rätt. Men ibland behöver man recepten på de där gamla vanliga rätterna också, för att man så lätt glömmer bort dem annars. Att följa ett bra recept på en vanlig rätt brukar också ge någon extra dimension i form av någon ny kryddning eller nytt tillagningsknep. Den starka sidan med Mat som gör gott är just denna, att man påminns om de alldeles vanliga rätterna och får tips om hur man gör dem lite nyttigare och piffigare.

Jag testade också att laga piroger med fetaost- och spenatfyllning där degen är gjord på dinkelmjöl istället för vetemjöl. När jag hade köpt hem alla ingredienser insåg jag att jag glömt bort den lilla detaljen att jag kört sönder min matberedare. Att göra pirogdeg med kallt smör och dinkelmjöl utan matberedare är inget jag rekommenderar. Men fyllningen blev god och jag skall ge degen en ny chans när jag ersatt min matberedare.

I bokens frukostsektion hittar jag ett recept på fröknäcke som kommer att bli en ny favorit. Det var väldigt enkelt att göra förutom att man måste vara riktigt snabb på att få bort bakplåtspapperet från knäcket direkt det kommer ur ugnen, det sitter som berget. Jag var tvungen att slänga in alltihopa i ugnen ytterligare en gång för att värma upp det och till slut få bort – nästan – allt papper. Det här knäcket var fullt av olika typer av frön med olika smak och de olika smakerna blev kvar efter gräddningen på ett trevligt sätt. Receptet var dessutom glutenfritt.

Jag gillar den här fräscha kokboken och är säker på att den kommer att komma till användning i mitt kök som vardagsinspiration och påminnelse om gamla godingar jag nästan glömt. Vad sägs om grönsaksstavar med dip till exempel? Eller den goda, enkla efterrätten avrunnen yoghurt med honung och nötter? Och när gjorde du hempoppade popcorn senast?

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2016-06-06 19:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6576

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?