Recension

: Gör din egen goda isglass
Gör din egen goda isglass Shelly Kaldunski
2012
Bonnier Fakta
7/10

Glass i stora lass

Utgiven 2012
ISBN 9789174242669
Sidor 64
Översättare Gudrun Samuelsson

Om författaren

Shelly Kaldunski är en amerikansk konditor, bakbokförfattare och matstylist.

Sök efter boken

När jag var liten brukade alla barn på gården leka att vi var på rymmen, hemlösa eller andra katastrof-situationer som översvämning, vulkanutbrott och liknande. Alla lekar slutade med att vi satt ihopkurade i den lilla dungen bakom radhuset, där det växte vinbär (utmärkt proviant) i den stora kombinerade rutschkanan-lekstugan eller bakom den stora stenen i skogen. Förutom vinbär var även frysta bananer bra katastrofmat. Frysta bananer är nästan som glass, bortsett från att de inte smälter och är mycket lättare att göra. Numera kan jag inte äta bananer men glass kan jag göra.

Och hur kul är det inte att göra egen isglass?

Mina tankar sträckte sig inte längre än till att frysa saft, vilket man förvisso kan göra (dock bör man göra saften riktigt stark då eftersom smakerna dämpas av frysning). Shelly Kaldunskis bok Gör din egen goda isglass har ändrat min syn på vad isglass kan vara, från färgämnesspäckade till fruktbomber.

Boken innehåller 35 recept baserade på melon, persika, ananas, blåbär, rabarber m.m. För att vara petig är det inte bara recept på isglass. Här finns även recept på chokladglass i olika kombinationer, gräddiga glassar och överraskningsmomentet ”nya smaker” som både intresserar och äcklar mig. Glass på grönt te-granatäpple eller chai känns inte särskilt lockande, däremot låter det intressant med glass på äppelcider och mimosa att servera på varma sommarfester. Men att som författaren skriva att dessa nya smaker ”frestar vuxna smaklökar” känns lite krystat för nog gillar även vuxna en riktigt söt isglass.

Med boken följde fyra glassformar. Jag tycker det hade varit bra om det dessutom följde med ett ställ för dessa då det är svårt att placera formarna så att de inte välter och glassmassan flyter ut. Jag gick dessutom snabbt och köpte fler formar då de flesta recept är beräknade på runt 10 glassar och när man gör en sort vill man gärna ha ett gäng glassar i frysen.

Och för er som undrar, jag lovar att det känns minst lika magiskt med de här glassarna som med barndomens frysta bananer.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-08 21:32

Kategori: Recension | Recension: #4742

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?