En särskild kokbok för lätta sommarrätter – behövs det? Ja, tycker matskribenten Mia Gahne som har samlat sina bästa enkla recept för lata sommardagar i sin första egna kokbok. Och en dag som idag, när solen har gassat sen gryningen och hjärnkapaciteten tryter vid varje försök till vettigt tänkande, är jag nog benägen att hålla med. En kokbok där det är enkelt att slå upp rätter som inte kräver allt för mycket ansträngning, som dessutom ofta bygger på råvaror som är relativt lätta att få tag på under sommarhalvåret i Sverige – det är kanske ingen dum idé.
Mia Gahnes kokbok är uppdelad i olika avdelningar efter platsen där råvarorna kommer från: åkern, havet, hagen, skogen och trädgården. Den inleds med en inköpslista för olika ingredienser och redskap som används extra mycket i boken, vilket känns tacksamt för en förvirrad matlagare. Därefter kommer de olika avsnitten i boken med recept och personliga kommentarer.
Bokens tyngdpunkt ligger på traditionellt svenska smaker som möter olika internationella kök, framför allt från Medelhavsländerna och speciellt Italien som Mia Gahne säger sig känna en särskild kärlek till. Här finns recept som ”Rostade knäckesnittar med chèvre och aprikos”, ”Betor med ädelost och tryffel”, ”Strömming på italienska med parmesanstomp” och ”Mousserande krusbär”. För oss som föredrar vegetariskt finns det mycket att välja på, men även i flera av fisk- och kötträtterna får grönsaker och örter spela en viktig roll. Här finns också en del plånboksvänlig mat som går att plocka/odla själv (många av ingredienserna brukar dessutom vara billigare att köpa på sommaren), liksom dyrare anrättningar med lamm och salmalax.
Varje recept är klassiskt uppställt med ingredienser och instruktioner samt korta kommentarer från författaren. Rätterna illustreras samtidsenligt med foton såväl på den färdiga maten som på råvarorna. Det är lättöverskådligt och snyggt. Överlag är det här, precis som 2010-talets kokböcker i allmänhet, en väldigt snygg bok. Stefan Wettaines foton ger inte bara en bild av maten som lagas utan också av omgivningarna som den lagas i, samt av författaren/kocken. På några ställen i boken tar det omkringliggande lite väl mycket plats. En och annan bild på ett par träskor eller klipphällar kunde kanske strukits, liksom några foton på författaren kunde fått gett vika till förmån för fler recept och mer fokus på maten. Vackert foto och inspiration i all ära, men det är ändå recept jag som kokboksläsare suktar efter.
Den som saknar matfantasi i hettan och längtar efter knäckebrödets giftermål med Medelhavsköken, blir dock inte besviken på den här boken. En snömoddig januaridag fungerar den säkerligen också fint som ett vykort från sommaren.
Publicerad: 2013-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2013-07-27 10:33
Inga kommentarer ännu
Kommentera eller pinga (trackback).