Recension

: Matiga sallader
Matiga sallader Caroline Hofberg
2012
Norstedts
8/10

Mättande sallader byggda på säsongens råvaror

Utgiven 2012
ISBN 9789113043272
Sidor 191

Om författaren

hofberg_caroline_6
Fotograf: Ove Lindfors

Caroline Hofberg, född 15 april 1966, är en svensk kokboksförfattare. Hon skriver också om mat i en rad magasin och veckotidningar både i Sverige och utomlands. Caroline Hofberg har fått priser och utmärkelser för sina insatser, bland annat World Cookbook Award och Lilla Sällskapets medalj för främjande av svensk matkultur. Hennes matfilosofi är enkel: ”Alltid fräscha råvaror efter säsong och inga tillkrånglade recept. Jag vill att alla ska kunna följa mina recept med lyckat resultat.”

Sök efter boken

Säg sallad och många associerar till slak isberg, tama tomater och vattnig gurka, eller kanske ”pizzasallad”, alltså vitkål med sur vinäger och en överdos av svartpeppar. Men det är en orättvis bild. Sallader kan vara både lyxiga och spännande.

En av mina mest tummade och använda kokböcker är Karolina Sparrings ljuvliga Sallader med Arom. Där bevisar Sparring att sallader kan vara både matiga, goda och vackra. Jag tycker att salladen är den perfekta bjudmaten. Det är fräscht och vackert. Mycket går att förberedas i förväg, och kan blandas ihop strax före servering. Det är lätt att lägga till, dra ifrån och variera ingredienser allt efter säsong och smak.

Nu kommer Caroline Hofberg ut med Matiga sallader. Hon menar att tillagningen inte behöver vara krånglig och ta lång tid, utan tvärtom. Har man bara bra råvaror behöver man inte dölja någonting. Hofberg lyfter fram vår unika natur och årstiderna som gör att vi äter olika på sommaren och hösten/vintern. Hon menar att årstiderna är naturens eget sätt att ge oss ny inspiration, inte minst i matlagningen. Det tycker jag är ett mycket klokt och tilltalande förhållningssätt. I Matiga sallader får vi recept på sallader som är fullvärdiga måltider, som följer säsongens råvaror på ett sympatiskt vis.

Recepten innehåller inga konstigheter. Ingredienserna går att hitta i en vanlig matvaruaffär. Hofberg föreslår dessutom förenklingar såsom bönor och linser på burk. Här finns sannerligen en sallad för alla. Får jag fresta med en ”Skinksallad med chutney och blodpudding”? Faktiskt inte så konstigt som det först låter. För oss vegetarianer finns det en hel del. Vad sägs om en ”Rotfruktsomelett med brie och grönkålssallad”? Äter man fisk och skaldjur blir utbudet ännu bredare. ”Fänkålssallad med korngryn och kräftor” eller ”Risoni med varmrökt lax och saffran” svänger man ihop utan större åthärvor. Det hela är pedagogiskt beskrivet i mellan tre och max sex, sju steg.

I slutet av boken bjuds det på röror, dipper och dressingar. Vi får också en liten skola i olika salladsbaser, såsom nakenhavre, quinoa och dinkel. Ursprung, historia och användning.

Vad vore en kokbok utan frestande fotografier? I Mättande sallader sparas det inte på krutet. Tia Borgsmidts många bilder är en kombination av svensk natur och medelhav. Människor i vackra klänningar skrattar i solsken. Salladerna poserat på vackert udda porslin i sällskap av prunkande blomster. Allt så noga uttänkt att en extra oliv eller dillvippa hade fått bilden att kantra.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-05 22:06

Kategori: Recension | Recension: #4743

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?