Recension

: Sophies mat - 20 stämningsfulla middagar plus tips & trix du behöver för att göra köket lite bättre och lite snyggare
Sophies mat - 20 stämningsfulla middagar plus tips & trix du behöver för att göra köket lite bättre och lite snyggare Sophie Berlin
2012
Norstedts
8/10

Klimatsmart, årstidsanpassat och gottigottgott.

Sophies mat har underrubriken ”20 stämningsfulla middagar plus tips & trix du behöver för att göra köket lite bättre och lite snyggare”. Latmasken i mig faller genast för konceptet. Att få färdiga middagsförslag med både förrätt, varmrätt, passande sallader plus något sött därefter är genialt. Och vill en inte ha hela paketet funkar det säkert fint att skippa ett par komponenter och ändå få en sammanhållande måltid. Hur många gånger har jag inte stått där vilset uppjagad i köket med en drös recept som jag inte får ihop.

Kokboken tar sin början med en vintervit middag som föreslås lagas när vi dansat ut jul och nyår. Sen följer årstidsschyssta förslag på menyer som passar både till vardag och fest. Eller som författaren skriver ”det behöver inte vara någon skillnad på vardag och fest.” Vi bjuds på Pasta basta som inleds med rosmarinbröd med parmesan, gratinerad kronärtskocksdipp, champinjonsallad, godaste pastan med tomatsås, buffelmozzarella och parmesan vars ingredienser ofta finns hemma och lagas kvickt, sallad på fänkål och vattenkrasse och som avslutning en iskall, sötsyrlig citronsorbet för att motverka ”pastakoman”. Därefter vandrar vi vidare genom året. Välkomnar våren med späda primörer och rosévin och bjuds bland annat på grillad sparris med brynt smör, citron och tryffel. Det föreslås även förenklingar för den som inte har tiden eller orken.

Det blir sommar och vi får tips på bryggmat och sådant en kan festa på en sensommarkväll på stranden då vattnet fortfarande är varmt och picknickkorgen längtar efter att packas. Det gör vi med en läskande citronlemonad, tonfiskmackor, gös som grillas på plats, stekt murrikkabröd, sockerkaka med röda vinbär och citronhonung och en uppfriskande melonsallad. Visst blir en sugen, både på sensommar och den goda maten. Boken går året runt och avslutas med en nyårsmeny där det mesta går att förberedas i förväg. Festmaten har många moment men följer en recepten så är det inte krångligt utan allt gås pedagogiskt och metodiskt igenom så även om du är något skakig i köket torde du kunna få till förrätten ”Rå lax med örtbuljong, äggrulle, löjrom och pilgrimsmusseltartar”. För även om många recept är tjusigt presenterade är det faktiskt inga märkliga eller många ingredienser en behöver för att få till det.

Sophies mat är späckad med vackra matbilder som får snålvattnet att rinna till. Författaren jobbar både som kock och stylist på mattidningen Allt om Mat och vet hur hon ska presentera sina rätter. Det är härliga bilder, inbjudande beskrivningar samt metodiska receptbeskrivningar. Mellan varje matdel får vi små tips på alltifrån hur länge maten håller i frysen, hur mycket festgästerna äter till vad mjölet väger? Och har dina silverbestick möjligen helt tappat glansen?

Detta är en klok och klimatsmart bok där köttet till mestadels består av lamm, fågel och fisk och där grönsakerna är maffigt och matigt tillagade. Jag blir hungrig av att bläddra bland sidorna och ser möjligheter i vart och varannat recept. Blir sugen på att bjuda in till fest men även på att bjuda mig själv på riktigt god och vällagad vardagsmat.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-08 13:13

Kategori: Recension | Recension: #5008

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?