Recension

: Virkade kakor
Virkade kakor Jennie Olsson
2012
Berghs förlag
8/10

Mumsigt handarbete

Utgiven 2012
ISBN 9789150219111
Sidor 44

Om författaren

Jennie Olsson är slöjdlärare och bor i Örnsköldsvik.

Sök efter boken

”Jag älskar att virka! …och att fika” skriver Jennie Olsson i inledningen till sin bok. Då det uttalandet lika gärna kunde ha yttrats av mig är det kanske inte så konstigt att jag kastar mig över Virkade kakor med skyhöga förväntningar.

Det är flera år sedan den japanska hobbyn amigurumi kom till Sverige och den verkar vara här för att stanna. Amigurumi betyder något i stil med ”stickade och stoppade leksaker” även om det verkar vara minst lika vanligt (om inte vanligare) med virkade.

Den lilla boken, som är en läckerbit i sig, med härliga foton av Stefan Tell, bjuder på ett tjugotal ”recept” (läs: virkbeskrivningar) på allt från kondisfavoriter som chokladboll och dammsugare till en vacker bröllopstårta. Min personliga favorit är glassarna och då framför allt struten med kulglass. Det är något som jag inte har sett på så många andra ställen. Andra garanterat kalorifria alternativ är: morotskaka, biskvi, brysselkex, ballerina, kanelbulle, oreo, munkar, cupcakes, engelsk konfekt och vanliga tårtor.

Virkbeskrivningarna är lätta att förstå och följa och författaren ger tips på variationer av skapelserna. Det enda som jag kan sakna, som hade gjort boken till en riktig fullträff, är tips på hur man själv skapar recept / beskrivningar. Fast det räknar nog riktiga entusiaster ut själva, i och för sig… Modellerna är söta och naturtrogna och det märks att författaren har känsla för färg och form.

Det finns säkert människor där ute som undrar vad man ska med virkade kakor till. Jo, jag menar allvar… Jag har hört talas om dem. De undrar mer eller mindre försynt vad man har för nytta av virkade bakverk. Man skulle kunna hävda att förstår man inte det så är det ingen idé att förklara, men här kommer i alla fall ett par tips: Virka kakor, bullar, tårtor med mera till barnen så att de kan ha tebjudning, baka och leka café. Ge bort en burk med kakor som värdinnepresent. De håller garanterat längre än en blombukett. Men viktigast av allt: Virka dem för att det är så vansinnigt roligt!

Om någon vill veta om mina skyhöga förväntningar på boken infriades är svaret ett rungande: ”Ja!”

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-09 18:49

Kategori: Recension | Recension: #4741

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?