Recension

: Lomelinos tårtor
Lomelinos tårtor Linda Lomelino
2012
Bonnier fakta
10/10

Konstverk till tårtor

Utgiven 2012
ISBN 9789174242492
Sidor 143
Illustratör Foto: Linda Lomelino

Om författaren

[caption id="attachment_47751" align="alignright" width="179" caption="Foto: Linda Lomelino"]Foto: Linda Lomelino[/caption]

Linda Lomelino är född 1986 i Halmstad. Hon arbetar som tårtkreatör och matfotograf och matskribent. Sedan 2009 driver hon bloggen Call me cupcake.

Sök efter boken

Det finns en ödmjukhet hos Linda Lomelino som jag genast fastnar för. I förordet till boken fylld av tårtor som överträffar varandra i form, färg och smak skriver hon om sina passioner; tårtor och fotografering och glädjen över att få kombinera dem. Trots att tårtorna är mer avancerade än tårtorna de flesta av oss har gjort tidigare finns det inget i Lomelinos tårtor som säger att man behöver ha varken erfarenhet eller konstnärlig talang när man bakar dem. Det enda som krävs är bakglädje och tålamod.

Allt i Lomelinos tårtor är pedagogiskt förklarat, steg för steg, så att till och med jag lyckas med momenten. Skulle det ändå bli fel är det bara att göra om enligt Linda Lomelino, därför är det viktigaste rådet i boken att ha gott om tid. Bottnar kan med fördel frysas, smörkrämstårtor smakar bäst dagen efter och gräddtårtor går att spara i frysen, förslagsvis i lagom stora portionsbitar så det bara är att ta fram när man blir sugen!

Tårtor ska vara vackra och det vet Linda Lomelino, som spritsar med stjärntyll, garnerar med blommor och skär ut i flowerpaste. För mig skulle det egentligen inte spela någon roll om tårtorna sedan inte smakade sådär supergott, de har redan fyllt sin funktion med att vara vackra (och man kan alltid komplettera tårtkalaset med några smöriga bullar). Men tårtorna smakar lika bra som de ser ut!

Det är svårt att plocka ut favoriter ur en bok fylld av guldkorn.chokladtarta-med-lakrits Utseendemässigt fastnar jag för Chokladtårta med björnbärsfrosting och Hallonbrownie-tårtan, som båda är vackert dekorerade. Smakmässigt Lönnsirapstårtan och Kardemummatårta med blåbär. Till midsommar blir det med all säkerhet en Sommartårta med jordgubbar och lime.

Det krävs inget extra välutrustat kök för att lyckas med Linda Lomelinos tårtor. Själv använder hon sig av små bakformar på 15 cm i diameter när hon gör dem. För att hon sällan har fler än 10-12 personer på tårtkalas och för att det är mycket enklare att hantera tårtbottnar som är små. Många av tårtorna i Lomelinos tårtor är dessutom höga med tre, fyra eller fem bottnar, vilket gör att de fyller sin volym på höjden. Vill man hellre baka i mer klassisk storlek 18-24 cm i diameter, finns det tydliga instruktioner på hur man omvandlar recepten eftersom det påverkar bla gräddningstiden. Det personliga favoritverktyget hos Linda Lomelino är vinkelspateln som hon menar är ett måste får att få till glasyr och krämer på tårtorna.

Kardemummatårta med blåbärsommartarta


Jag blir glad när jag bläddrar i Lomelinos tårtor, när jag utför recepten i Lomelinos tårtor och kanske framförallt när jag äter tårtorna bakade ur Lomelinos tårtor!

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-09 11:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4740

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?