Recension

: Lilla kokboken
Lilla kokboken Tina Hellberg
2003
Natur och Kultur
4/10

Onödigt komplicerat – men gott!

Utgiven 2003
ISBN 9127355071
Sidor 85
Illustratör Hildegun Nilsson

Om författaren

Tina Hellberg är utbildad kock och har varit matstylist i 8 år. Hon har tidigare bl.a. arbetat med mat på Rosendahls Trädgård.

Sök efter boken

Lilla kokboken. Recept. Unga kockar. I mina öron låter det trevligt. Enkel mat som alla kan klara av att laga. Mellanmålsmackisar, yoghurtdrinkar, potatismos och fiskpinnar.

Mina förväntningar är höga. Jag tror att jag ska få lära mig microvågsmysteriet. Hur maten bäst värms upp. I en sådan modern ugn som jag knappt förstår. Känner mig gammal. Njuter av tanken på ungdomens matlagning. Då när man precis fått en egen nyckel till hemmet och ska fixa eget mellis efter skolan. Ansvar.

Men. Ja. Nä. Tyvärr. Jag blir besviken. Inte på maten. Den verkar fantastiskt god. Helt underbart god. Spännande. Det finns mynta, kikärtor, solrosfrön, färsk basilika, koriander, parmesan, tapenade, mozzarella och mycket mer. Allt man kan förvänta sig av en modern kokbok. Jag hade förväntat mig det hos Jamie Oliver, hos Tina Nordström, ja, hos de flesta tv-kockar. Dock inte här.

Unga kockar. I mina öron är det synonymt med enkelt och gott. Enkelt att laga och för otränade smaklökar. Visst äter många barn exotiska rätter. Fast varför mer komplicerat än det är? Varför inte börja med fiskpinnar och potatismos? Vad sägs om att värma upp gårdagens rester i micron?

Det är lite för avancerat i den här boken. I alla fall om det är tänkt att man ska tillaga och äta själv. Revbensspjäll i ugnen är inget som jag skulle låta mina kollobarn försöka sig på. Steka upp färdiga köttbullar däremot, blanda pulvermos och skiva gurka. Enkelt. Gott. Därefter kan man utveckla, gå till steg nummer två. Men denna bok ska man nog inte använda förrän vid steg fem.

Bra kokbok. Dock inte för unga kockar. Tror jag.

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-23 12:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1223

5 kommentarer

Färdiga köttbullar och pulvermos…? Det ska man väl inte lära ungar! När man är liten ska man få lära sig lite enkla grunder till riktig mat – mosa riktiga potatisar, rulla köttbullar. Rensa en strömming!

J Oregistrerad 2004-06-11 15:31
 

Håller med.
Pulvermos är pest, men en början. Har man aldrig lagat mat är det bättre att börja med något man klarar av så man inte blir skrämd. Kan det vara så det är menat?

Svenska Kocken Oregistrerad 2004-06-14 20:09
 

Pulvermos är överlägset. Ha i lite smör/margarin, hackad gräslök och grovmalen peppar. Fantastiskt!

Olli Bolli Bankomat Oregistrerad 2004-06-14 23:10
 

fyfan vad vad äckligt med pulvermos, koka en potatis, lite grädde salt peppar ska väl inte vara så svårt. =)

husmans kocken Oregistrerad 2008-11-20 22:06
 

Kanske tänker sig författaren att man köper en kokbok just för att ta ett kliv utanför boxen. Jag personligen skulle bli enormt besviken om jag köpte en kokbok för barn och fick tips på (taaaddaaa!!) SAMMA GAMLA småbarnsrätter som ätits i generationer!! Att lära barn att laga onyttiga halvfabrikat är väl knappast något att sträva efter, när det finns så mycket enkel och trevlig riktig mat. För den inbitne pulvermosfantasten finns det ju alltid en tröst i det faktum att ”receptet” står på förpackningen.

Mormor Oregistrerad 2011-05-11 19:58
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?