Recension

: Ma
Ma Ida Börjel
2014
Albert Bonniers Förlag
9/10

Förlusternas alfabet

Utgiven 2014
ISBN 9789100134945
Sidor 328

Om författaren

Ida Börjel är född 1975 och bosatt i Malmö. Hon debuterade 2004 med Sond som hon belönades med både Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset för.

IdaBörjel
Foto: Anna Strand

Sök efter boken

Som ett kassettband ser den ut, boken Ma. Både innehåll och form minner om svunna tider. Diktsamlingen är full av ekon; från det förflutna, från de döda, från hela världen. Ma är Ida Börjels senaste diktsamling. Ma är också det japanska tecknet för tomhet, glapp, ockuperat utrymme, rumslighet. Ma kan också vara gudaväsen, tid, massa, minne. Och mor. Ma som i mamma. Kanske modern som krigare: ”att bli förälder är att kunna döda/för sitt barn”. Eller ”Enyo Ma Bellona”. Modern mellan krigsgudinnorna.

mamma ska komma genom
den döda vinkeln
kväll efter kväll

Börjel skriver fram ett alfabet som inte liknar något annat. Ett alfabet fyllt av patos, ett alfabet som gör att ”universum utvidgar sig”, ett dödens och ett livets alfabet. Tid och rum är påtagligt och samtidigt något som försvinner. Diktsamlingen rör sig från Pangea till en tågkrasch 2004 i Nordkorea. Från flyktingläger i Palestina till Estoniakatastrofen. Från antikens myter till Sala silvergruva. Från Somalias minor till Treblinkas rosa trianglar. Dikterna inger mig en känsla av evighet och universalitet. Börjel sätter den stämningen redan på första sidan då hon citerar Trotzig: ”det som hände, det hände och hände”.

de stulna hjälpsändningarna
åter var till salu
på den lokala somaliska marknaden
där i solnedgången tvingas räkna
de gröna roterande fjärilsminorna
de röda och de blå
de gula stjärnorna, de röda
stjärnorna, de svarta
banden och de rosa
trianglarna
de svarta Treblinka

Diktsamlingen flödar av allusioner; till Trotzig, Frostenson, Christensen, MayröckerMa är krävande läsning; hela tiden får jag slå upp ord och platser som jag inte visste fanns: Jabaliya, Saipan, Ilinx, Quercusia. Hela tiden vidgas mitt universum. Ordet memorandum återkommer; en skriftlig sammanfattning. Ma som memorandum; ett dokument som påminner, en sammanställning av universums katastrofer, förluster. Ett kanske ofrivilligt sammanställt dokument. Ett nödtvunget memorandum:

jag vill inte skriva det här
vill inte förmå mig att skriva
jag äcklas inför ordandet
en våldshandling ordnandet
av döden till ro

Ma är en fantastisk diktsamling. Läs den.

Tone Sundberg Brorsson

Publicerad: 2014-03-06 00:00 / Uppdaterad: 2014-03-05 11:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5586

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?