Nyhet

Beate Grimsrud och Ida Börjel vinnare

Igår delades Sveriges Radios Romanpris och Sveriges Radios Lyrikpris ut i Berwaldhallen. Juryn av noga utvalda lyssnare och läsare delade ut romanpriset till Beate Grimsrud och hennes En dåre fri med motiveringen:

För en skarp och drabbande läsupplevelse vars röster dröjer sig kvar.

En dåre fri, är boken om Eli och hennes väg från ung, fantasifull tjej i en norsk småstad till 39-årig författare i en lägenhet i Sverige. Med på vägen följer fyra röster, Espen, Emil, Erik och Eugen – som pratar inne i Elis huvud och säger åt henne vad hon ska göra. Rösterna dyker upp som varningssignaler i Elis liv och när de pratar för mycket hamnar hon i psykos.

Beate Grimsrud är född 1964 i Norge men bosatt i Stockholm sedan 1984. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår. Beate Grimsrud har tilldelats Sveriges Radios Romanpris en gång tidigare, år 2000, för barndomsskildringen Jag smyger förbi en yxa.

Foto: Mattias Ahlm Sveriges Radio.

Även Ida Börjel fick ta emot sitt pris som tillkännagavs redan i december. Lyrikpriset delas ut till ett helt författarskap och inte en enskild bok, Ida Börjels författarskap inleddes 2004 med Sond som hon fick både Katapultpriset och Borås tidnings debutanpris för. Därefter har hon gett ut Skåneradio 2006 och Konsumentköplagen: juris lyrik 2008. Den senaste en djupt samhällskritisk diktsamling samtidigt som den är humoristisk och lätt att skratta till. Ida Börjel fick ta emot priset eftersom hon, enligt juryn, är en filosofisk författare som intresserar sig för det innan dikten börjar.

Ida Börjel. Foto: Cecilia Grönberg.

Grattis önskar vi på dagensbok.com!

Emelie Novotny och Anna Carlén

Publicerad: 2011-03-08 16:00 / Uppdaterad: 2011-03-08 16:07

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?