Text

Barn- och ungdomsboksvecka

I landets södra delar är finhöstens färgsprakande lövprakt ohjälpligt på väg över i den mer jämngrå fulhösten. I norr har den första snön redan kommit. Det är med andra ord hög tid att krypa ihop under en filt med en god bok, och höstlovsveckan ägnar vi traditionsenligt åt barn- och ungdomsböcker här på dagensbok.com.

Varje dag kommer minst en ny recension att värma sig på i det tilltagande mörkret och dessutom finns förstås vårt stora arkiv alltid att tillgå.

Mycket nöje!


måndag

Katarina Taikon: Katitzi & Katitzi & Swing
Omläsning av älskad bok från barndomen

”’När min mamma blev vuxen och själv hade fått barn började hon kämpa för att alla romer skulle ha samma rättigheter som andra svenskar. Det blev en lång och svår kamp och hon mötte många vuxna som hade fördomar. Efter ett tag bestämde hon sig för att skriva för barn och ungdomar eftersom hon var…” Läs mer


Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prinsen
Klassiker i nyöversättning

”Modernista ger i år ut klassikern Den lille prinsen i nyöversättning. Saint-Exupérys klassiker är den franska litteraturens mest översatta bok. Själv läste jag den första gången i 20-årsåldern och älskade den filosofiska, vackra lilla boken och har en kär anteckningsbok inköpt i Paris prydd med en teckning ur…” Läs mer


Gunnel Linde: Den vita stenen
Rollspel i häradshövdingens småstad

”Den vita stenen är Fias tröstesten. Fias liv är inte så enkelt. Hon har inga vänner och bor tillsammans med sin mamma hos häradshövdingen. Där är hon, som dotter till hushållerskan, inte sedd med särskilt blida ögon och behöver hela tiden tänka på att hålla sig undan och störa så lite som möjligt. Allting förändras…” Läs mer


tisdag

Pija Lindenbaum: Doris drar
Där får man ha vilka kläder man vill och kanske är det tivoli hela dagarna

”’Det är min cykel han håller på med. Han som heter Egon. Vi bor här, jag och mamma. Och Janne och den där killen som har cykeln. Nu säjer mamma nåt om åka. Men jag är inte klar. Med taket. Och en backe nerför. Och ett stopp här så att barna inte ramlar i sjön. – Kom med en gång, ropar mamma. Fast jag bygger…” Läs mer


Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich: Just nu har vi varandra
Nu är nu – och sen då?

”Tiden är en märklig sak. Ibland känns det som om den rinner iväg, ibland som om den står still. Ändå går tiden alltid lika fort. Det är ämnet för Sara Bergmark Elfgrens och Maria Fröhlichs bilderbok Just nu har vi varandra, där huvudpersonen försöker få tiden innan kusinerna ska komma och hälsa på att gå fortare…” Läs mer


onsdag

Kristina Lindström: Flickornas historia: Världen
Att vara en bricka i någon annans spel

”’Hon var utvald. Hon tänkte på det hela tiden då hon gick. Som ett mantra, som en bön. Jag är utvald. Hon tänkte på det och på att hålla takten. Inte komma efter, inte störa processionen. Ett steg i taget. Uppåt, uppåt. Brant över det höga berget. Luften var kylig och krispig och blev allt tunnare, det blev allt svårare att…” Läs mer


Sandra Dahlén: Sex med mera
Jävla samhället

”’Sex är helt enkelt sammanflätat med identitet och politik.’ Med den meningen ur förordet kan man kanske sammanfatta Sandra Dahléns fackbok om sex för unga tjejer. Den är hands on, om uttrycket ursäktas, handlar konkret om hur kroppen ser ut och känns, men sätter också in allt det där i ett större…” Läs mer


torsdag

Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund: Konrad och karamellerna
Utsuddade stereotyper

”Konrads karameller är slut efter bara ett par tuggor, men Hedvig har fortfarande flera kvar i sin påse. Konrads slutsats är att hon alltså måste fått fler. Snäll som Hedvig är så får Konrad ett par extra när han frågar men när Konrad sedan ändå vill ha mer säger Hedvig bestämt nej. Nu räcker…” Läs mer


Barbro Lindgren och Charlotte Ramel: Nu är du en höna
Lekens ojämlika villkor

”Jag minns så tydligt hur roligt vi hade vid de sällsynta tillfällen då alla kusinerna var samlade hemma hos mormor och lekte tillsammans. Den lilla hallen som var vår stuga, gården med alla olika skor och kuddar och pallar som var våra djur, och så vidare och så vidare. Min yngsta kusin minns det…” Läs mer


Shaun Tan: Sommarregler
Fantasin är ett tveeggat vapen

”Sommarregler. Det låter poetiskt på något sätt, och det är det förstås. Men det är också rent konkret ett slags berättelse berättad just genom uppräknade regler – ‘Detta är vad jag lärde mig i somras:’. ‘Lämna aldrig en röd strumpa på klädstrecket’, till exempel, eller ‘Kom aldrig försent till…” Läs mer


fredag

Mattias Edvardsson: April, April
Tillit, hopp och vänskap

”Hur mörkt får det bli? Så löd en titel på ett av seminarierna under årets bokmässa. Frågan syftade på dagens ungdomslitteratur och ställdes till några författare som skriver för unga idag. Hur mycket kan författaren låta böckerna färgas av samtiden och dess deprimerande nyheter? Behöver unga människor något…” Läs mer


Katarina von Bredow: Släppa taget
Hur är man bara sig själv?

”Det är något särskilt med tvillingar. Kanske tänker jag så för att jag tillbringade pinsamt mycket tid i bokslukaråldern någonstans i början av 90-talet med Francine Pascals tvillingpar Jessica och Elisabeth i de oändliga serierna Tvillingarna, Tvillingarna på Sweet Valley High och några tegelstenar om deras romantiska…” Läs mer


lördag

Jens Andersen: Denna dagen, ett liv: En biografi över Astrid Lindgren
Allas vår Astrid

”Jens Andersens biografi över Astrid Lindgren är en riktig bladvändare. Pastelligt turkos som en hel bokkaramell och rikligt försedd med fotografier. Det är inte ofta under läsningen som jag tänker ‘det hade jag ingen aaaaning om’ men när jag slår ihop den 431 sidor tjocka boken har jag ändå fått en helt ny bild av allas vår Astrid…” Läs mer


Astrid Lindgren: Bröderna Lejonhjärta
Människor behöver sagor

”När jag läser om Jonatans död sitter jag bland folk, på ett tåg, men det spelar ingen roll. Jag börjar gråta ändå. Det är något med skolfröknens minnesord i tidningen som är så outhärdligt. Och att vi redan här, på sidan 16, känner i märg och ben hur mycket Jonatan betyder för huvudpersonen Skorpan. Skorpan…” Läs mer


Astrid Lindgren: Mio min Mio
Pojkar som får vara små och ensamma

”’Han färdas genom dag och natt’ Redan första kapitlets titel sätter tonen för denna saga, som språkligt i särklass är en av de finaste ur Astrid Lindgrens produktion. Den handlar om Mio, som egentligen heter Bosse, eller Bo Vilhelm Olsson. Han försvinner en vinterkväll från en bänk i Tegnérlunden. Hur det går till…” Läs mer


Astrid Lindgren: Ronja Rövardotter
Kärlek över gränser. Och till naturen

”’Har jag bestämt att mitt barn ska heta Ronja, så blir det en Ronja!’ Det är en ovädersnatt när Ronja kommer till världen. Vildvittrorna kastar sig som pilar genom luften, skriker och skränar, värre än annars. En blixt slår ner till och med, och rämnar Mattisborgen i två delar. Något som kommer att sätta sin prägel på…” Läs mer


Astrid Lindgren: Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn, Bara roligt i Bullerbyn
Nostalgikernas paradis

”Bullerbyn. Drömmen om det Sverige som en gång fanns, ett nostalgins centrum i svenska hjärtan, svenska själar. Nanna Johansson gjorde en så bra pastisch på det för ett par år sedan, hur gräset var grönare och stugorna rödare förr, och så är det i Bullerbyn. Somrarna är somrigare och jularna juligare. Utsnitten ur livet på…” Läs mer


Astrid Lindgren: Rasmus på luffen
På jakt efter en familj

”’Rasmus var väl inte latare än andra nioåringar. Han hade bara en för hans ålder naturlig motvilja mot allt, som hindrade honom från att klättra i träd eller bada i ån eller bilda rövarband med de andra pojkarna och ligga i försåt bakom potatiskällaren, när någon av flickorna kom för att hämta potatis. Han tyckte att det…” Läs mer


söndag

Sara Berg & Karin Frimodig: Piraterna och regnbågsskatten
Aj aj pirater, skepp ohoj kamrater

”’Genom regnet lyser solen / Ragnhild Rysare tar pistolen / Hon skrattar och skjuter salut / Det finns en skatt vid regnbågens slut // Aj, aj pirater / Målet är klart / Skepp ohoj kamrater / Nu tar vi fart!’ Piraterna och regnbågsskatten handlar om sju vilda pirater som är ute på äventyr. Vi möter…” Läs mer


Villemo Linngård Oksanen: Godnatt, Ers Majestät
God natt, Ers Majestät

”Det är skillnad på att inte vilja somna och att inte kunna. Att ligga och vända, vrida sig och snurra i sängen utan att sömnen kommer är något vi alla drabbas av. Det spelar ingen roll om du är liten eller stor, fattig eller rik. Även små kungar kan ha sömnproblem. I God natt, Ers majestät är det en liten kung som inte kan…” Läs mer

* * *

Fler aktuella barn- och ungdomsböcker:


Mårten Melin: Mycket mer än en puss
En sorts hemlig klubb

”Isa har suktat efter Manne så länge. De var kompisar när de var yngre, och en gång kanske nästan på väg mot något mer, men så kom de ifrån varann och sen var det någonting med den där Amanda i nian och sen var det något mellan honom och Isas kompis Aya, fast nu säger hon att hon hatar honom och kanske, kanske kan det äntligen…” Läs mer


Christina Wahldén: Fripassageraren
Gnisslig ångpunk

”Det här är en ungdomsbok; förlaget föreslår en ”läsålder” på 12-15 år. Jag tror tyvärr att både förlaget och författaren underskattar sin målgrupp. Nu är jag då något äldre än 15 år, men det brukar inte hindra mig från att uppskatta ungdomsromaner. Är de dessutom äventyrshistorier fyllda av mysterier och exotiska…” Läs mer


Solja Krapu-Kallio: Vad drömde du om?
Drömmar och trasselhår

”Li har precis vaknat och medan mamma reder ut tovorna i hennes hår berättar hon om allt hon drömt under natten. Det ostyriga, vilda hårtrasselet får också bli sinnebilden av drömmarnas väg – den där allt annan än snörräta, logiska turen mot slutmålet. Li följer efter sin vän Lotta…” Läs mer


Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
Våldet griper omkring sig

”Jessica Schiefauer, mest känd för den fantasifulla och augustprisbelönade Pojkarna, växte upp i Kungälv, nära Kode, och var sjutton år när fjortonårige John Hron i augusti 1995 misshandlades till döds vid en sjö där, av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Schifauers nya roman, När hundarna kommer, handlar inte…” Läs mer


Lauren Child: Den nya lilla personen
Ett nytt syskon som inkräktar

”Det har flyttat in en främling i Elmer Greens hem. En liten marodör som först inte gör så mycket alls, men ändå på något sätt lyckas stjäla uppmärksamheten som Elmer, ensambarn som han är – eller var – är van att få. Snart blir det värre. Den nya lilla personen kräver att få se andra teveprogram än…” Läs mer


Moa Eriksson Sandberg: Paris, Lola & jag
Spirande sexualitet som ljus och mörker

”Paris. Je t’aime! Voulez-vous cocher avec moi? Huvudpersonen i Moa Eriksson Sandbergs nya roman är i Paris med bästisen Lola. De går i sexan och ser fallosar överallt. Eiffeltornet och alla andra höga byggnader som stretar mot skyn. Läppstift. Och de själva syns. Oj, vad de syns! Pojkar, gubbar, män i alla…” Läs mer


Siri Pettersen: Odinsbarn
Död mans svans

”Vargen tog den. Det har alltid varit den officiella förklaringen till varför Hirka inte är som alla andra. Som folk. Hon minns det visserligen inte själv, men hon var också bara ett spädbarn när det hände. Pappa har berättat, och ärret sitter ju där i ryggslutet. Så varför skulle hon tvivla? Självklart måste även Hirka vara…” Läs mer


Jesper Lundqvist: Alla dör
Rimma på döden

”’Alla vi som lever nu. Jag och hon. Han, hen och du. Familjen, släkten, grannar, vänner. Bekanta som vi knappt ens känner. Alla dör.’ Rakt på. Inga snirkliga omskrivningar eller marsvinsomvägar. Man kliver in i döden lika snabbt som hen ibland dyker upp, slår ner, stänger av, vad en nu säger…” Läs mer


Sara Lövestam: Som eld
Från olika sidor

”De får syn på varandra redan på skärgårdsbåten ut. Anna och Lollo. Anna med den lite luggslitna pappan och det ännu mer luggslitna lilla sommarstället på ön, med utedass, skrotravin och läckande tak. Lollo med det blanka, välordnade håret och den flotta familjen, för första gången på väg ut till sin nyinköpta…” Läs mer


Gemma Merino: Krokodilen som inte gillade vatten
Men inte den lilla krokodilen

”Krokodiler måste ju vara ett av de djur som skiljer sig mest åt i barnboksvärlden och verkligheten. I verkligheten: stora, mörka, grova och farliga bestar. I barnboksvärlden: gladgröna och freaking adorable. What a diference a genre makes! Nu är vi lyckligtvis i barnboksvärlden. Där lever Gemma Merinos lilla krokodil…” Läs mer


Margret Rey: Pricken
Kaninkalas och koncentrationsläger

”Pricken är en liten kanin med åtta syskon. Inte helt otippat är han, just det, prickig. Alldeles brunprickig och med blå ögon, fast alla hans syskon och alla andra i familjen är vita med röda ögon. Till en början är det inget han och hans syskon bryr sig särskilt mycket om, men mamma och tant Lisa oroar sig…” Läs mer


Bárður Oskarsson: Den platta kaninen
Livet efter tillplattandet

”Det finns ett antal fina bilderböcker för barn om döden. Alla döda små djur, Adjö, herr Muffin, God natt, min katt och VLMF: Vad lever man för?, till exempel. De handlar inte sällan om vad som konkret händer när man dör – begravningar och sådant – men också naturligtvis hur det känns…” Läs mer


Stina Wirsén: Liten
Om man är liten och rädd

”Liten är liten, och som alla små beroende av stora. I Litens fall heter de Ena och Andra och de bråkar mycket. Alldeles för mycket. Ibland när Liten blir hämtad på förskolan vilar ett svart, kompakt moln över Andras huvud. Då vet Liten att snart blir…” Läs mer


Arne Norlin och Sally Astridge: Tidstvillingarna
Samarbete över gränserna

”Astrid tror först att det är ett spöke som står vid sidan av sängen och tittar på henne, men när det rör sig mot henne och trycker ner henne mot kudden samtidigt som det lägger handen över munnen för att tysta hennes skrik, förstår hon att det inte är något vanligt spöke. Det här är något annat, något lika verkligt som hon själv. Lika…” Läs mer


Anja Gatu: Passa bollen! ropar Kosse
En skönlitterär äkta stjärna

”’Plötsligt hör hon ett prassel intill porten. – Kom igen då, hör hon Florent väsa. Sedan ser hon båda sina äldre bröder kasta sig upp på sina cyklar och försvinna iväg. Arment har en boll på pakethållaren. – Vänta på mig! tjuter Kosse och försöker springa efter, men de är för snabba.’ En scen jag tror är alltför bekant för många…” Läs mer


Patrik Lundberg: Onanisterna
Onanisterna – en värdig uppföljare

”Patrik Lundberg debuterade 2013 med självbiografiska romanen Gul utanpå. Boken har sedan dess varit min konstanta gå bort-present. Han har utöver en stark historia och ett drivet språk också en humor jag gillar, en humor som är svart men aldrig hånfull. Smart men aldrig mästrande. I Lundbergs andra roman…” Läs mer


Benjamin Alire Sáenz: Livets outgrundliga mysterier
Kan man veta vem man vill kyssa innan man prövat?

”Aristotle och Dante. Klart Ari blir full i skratt när killen som precis erbjudit sig att lära honom simma presenterar sig som Dante. Vilket par. Inte desto mindre blir de just det, oskiljaktiga bästa vänner, sedan den där dagen vid poolen när de är femton år. Bästa vänner – och kanske något mer? Båda kommer de från skötsamma…” Läs mer


Malin Eriksson: Malva och hästarna
Lättläst om hästar och resandefolk

”Ibland smyger sig en önskan på en, ibland slår det mer som ett måste som inte går att stoppa. Ett sug i kroppen som det bara inte går att säga nej till, för då kommer man förgås. Ett kall, som man just när det kommer över en, inser är något som man har fötts till att göra. Just så känns det för Malva när hon hälsar på hästarna…” Läs mer


Katarina von Bredow: Han & dom
Upp, upp – och sen då?

”Jag tycker att jag läst flera bra ungdomsböcker precis innan jag slår upp Han & dom, den sista fristående delen i Katarina von Bredows trilogi om mellanstadieelever. Ändå känns det nästan som en uppenbarelse, som att sjunka ner och flyta i perfekt tempererat vatten, hennes språk och blick för unga människors…” Läs mer


Alex Haridi: Huset mittemot
På andra sidan

”Mittemot Joels hus ligger det som kallas Ödehuset, en gång en pampig villa där ingen bott sedan innan Joel föddes. Inte sedan det hände, den där dagen som folk i skolan fortfarande pratar om, sprider rykten om, spekulerar kring. Den nittonde oktober 1992, när den yngste sonen i familjen som bodde i huset kom hem från skolan, gick…” Läs mer


Hanna Olausson: Magiska bondgården
Den magiska bondgården

”Efter att ha läst samma bok om och om och om och om (detta kan pågå i en längre evighet) igen, ända tills man kan böckerna utantill, framlänges och baklänges, börjar man ibland lite försiktigt att ändra berättelsens innehåll. Man försöker göra det lite roligare, lite mer spännande. Det har hänt att…” Läs mer


Cilla Naumann: Kulor i hjärtat
Något att locka läsovilliga unga med

”’Jag vill bara att den där hemska dödstysta förlamningen i rummet ska släppa och att allt ska bli som vanligt igen. Framför allt vill jag att Martin ska slippa ha gjort det där som jag redan vet att vi kommer att reta honom för i evigheter. Reta och reta och reta och reta. Jag vill veva tillbaka tiden, ha det ogjort. För hans skull. Och för vår…” Läs mer


John Green: Katherine-teorin
Ha inte tenor-rike; Ni hitta en ekorre; Naken i terrie-hot; Ni nita het ekorre

”Colin Singleton har ungefär två saker som gör honom speciell, tänker han sig. Den ena är att han är ett underbarn, som vid sjutton års ålder talar elva språk och har haft ett läsbeting på minst 400 sidor om dagen sedan han var sju. Den andra är att han har blivit dumpad av tjejer som heter Katherine nitton gånger…” Läs mer


Emma Virke: Min Sussirull
Om vänskap mellan barn och vuxen

”Huvudpersonen i den här boken har en alldeles egen moster: Sussirull. Varje lördag träffas de och leker, busar och äter geleråttor, och huvudpersonen, tillika jagberättare, vill aldrig att Sussirull ska åka hem. Men en lördag kommer hon inte överhuvudtaget. Hon ska träffa någon som heter Tomas…” Läs mer


Sofia Nordin: Som om jag vore fantastisk
På jakt efter fler överlevande

”Tretton, snart fjorton. Vad är det för en ålder, egentligen? Eller snarare – vore den något annat om det knappt fanns någon som var äldre? Inga föräldrar, inga vuxna alls? Så är det i Sofia Nordins postapokalyptiska värld, en värld som alldeles nyss var vår, men där en plötslig febersjukdom dödat nästa alla. Bara en handfull…” Läs mer


Veronica Roth: Allegiant
Sista boken ingen bladvändare

”Allegiant börjar där Insurgent slutar och Tris, Four, Christina och resterna av en rebellgrupp som kallar sig för Allegiant ska försöka ta sig utanför staketet medan Evelyn Johnson, Fours mamma, tar efter Jeanine Matthews i äkta diktatoranda. Bortblåsta är alla falanger och system medan människorna i det som en gång…” Läs mer


Marion Deuchars: Måla som en mästare
Kreativt och lärorikt

”Det nya året firade jag i år in i Paris, turistinfarkten Paris. Jag har hört att Paris konstant har samma turisttryck och så kan det vara men det kändes som att trycket var större än någonsin under nyårshelgen. Köer uppstod spontant av folk som tänkte att här finns nog något att se, bäst att köa. Och bäst att ta en selfie medan…” Läs mer


Janne Teller: Allt som är
Rysligt välskrivet

”Allt som är är en samling noveller som Janne Teller redan publicerat på olika ställen tidigare. De binds samman, skriver hon i efterordet, ganska tveksamt. Möjligen har de alla en förankring till våld? Jag börjar läsa utan att ha så mycket förkunskaper. Har hört talas om 2012 års hyllade Om det var krig i Norden, men inte läst den…” Läs mer


Ulf Stark: Skuggbarnen
En appell för fantasin

”Vad händer om skuggorna försvinner? Det är frågan i denna bilderbok, och den är ödesdiger, för utan skuggorna försvinner visserligen mörkret, men också drömmarna och sagorna, för dessa saker hänger ihop. Kvar blir ett somatiserat folk av ständigt leende människor – utan oro, men…” Läs mer


Kristina Murray Brodin: Prinsessan Victoria
En värmande berättelse

”Vintern närmar sig och det börjar bli kallare, på en parkbänk utanför huset sitter hon plötsligt. Hon med trasiga tänder men med världens snällaste ögon. Och hon sitter där i ur och skur. Hon heter Victoria, precis som prinsessan, och om hon bara får komma in i en trappuppgång om kvällen…” Läs mer


Jules Verne: Jorden runt på åttio dagar
Phileas Fogg – jordens tråkigaste huvudkaraktär?

”I Laholms bokhandel ramlar jag över denna fantastiskt fina illustrerade utgåva av Jules Vernes Jorden runt på åttio dagar. Jag har aldrig läst Jules Verne tidigare, och jag brukar dessutom försöka ha som regel att sätta i mig några klassiker per år. Först är min tanke att ge den till någon i present. Fast en present…” Läs mer


Jimmy Liao: Skogens hemligheter
Mellan dröm, vakenhet och ullig kanin

”Skogens hemlighet börjar mellan dröm och vakenhet. Ni vet i det där stadiet där visuella hallucinationer (hypnagoga hallucinationer) kliver in. Här är det en trött flicka som somnar under ett fönster med fladdrande gardiner. Visst låter det underbart? Då. Det dyker upp en ullig kanin utanför fönstret…” Läs mer


Jennifer Wegerup: Sätt straffen, Charlotte!
”Sätt straffen, Charlotte!”

”Nedifrån skolgården ser man svettiga strumpor och tröjor hänga ut genom skolans alla fönster, över stolsryggarna i klassrummen hänger handdukar för att torka och trots att det råder skoförbud inomhus finns spår av gräs i luftmadrassernas mellanrum. Bilder, dofter, samhörighet och känslor jag så väl minns…” Läs mer


Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg: 8 saker du aldrig skulle våga
Skulle du våga ..?

”Jag kan inte låta bli att associera tjejgänget i Eva Sussos och Moa Eriksson Sandbergs 8 saker du aldrig skulle våga till Spice Girls, en generationstung referens som möjligen inte säger bokens verkliga målgrupp ett dugg. Fast de är ju så uppenbart Sporty Spice och Posh Spice och, eh, Retro Spice och Queer Spice, baskettokiga…” Läs mer


Malin Axelsson: Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn
Vindlande snitslad bana genom existensen

”’Hur blir jag hungrig? Varför blir någon ledsen? När blir det tårta?’ Det är tre av de frågor som ställs i detta existentiella virrvarr till bok. Någon – kanske ett barn – frågar någon annan – förmodligen en vuxen – och får svar ibland, ibland inte. Det börjar inne i någons mage. Sedan blir man något, men vad är lite…” Läs mer


Coralie Saudo: Min pappa är stor och stark, men…
Sagan om pappan som inte ville sova

”Varje kväll vid läggdags är det samma historia: pappa vill inte gå och lägga sig. Sonen försöker med att vara snäll och att vara bestämd, det gäller att stå emot alla övertalningsförsök som går ut på att pappa inte är trött och helst av allt vill leka bara lite till. När pappa väl blivit lugn krävs det både läsning av flera…” Läs mer


Tove Jansson: Trollvinter
Vinter och förändring i Mumindalen

”När Mumintrollet vaknar en morgon i januari innebär det att något händer för första gången någonsin. Mumintroll genom alla tider har alltid sovit igenom vintern, men nu kan trollet inte somna om – han försöker väcka sin mamma men det går inte, och till sist finner han sig i sitt öde, klättrar upp på vinden i det insnöade huset…” Läs mer


Eva Lindström: Vi är vänner
Vänskapens mikrokosmos

”När Lilly möter Haren och Kopparormen så går det på ett kick: de presenterar sig och sedan är de vänner. Resten av boken utspelar sig sedan i skogen där de mötts, medan vännerna gör inget särskilt: ligger och tittar på träden, leker husdjur, bjuder varandra på middag. Ingenting särskilt händer, inga maktkamper…” Läs mer


Inti Chavez Perez: Lätta sexboken
Som en äldre kompis du kan fråga om allt

”Vad är det egentligen – sex – och hur kan en få det att funka så att det är roligt, tryggt och spännande? Sexualupplysaren och författaren Inti Chavez Perez har med Lätta sexboken skrivit en bok som verkligen tar ett helhetsgrepp på det här med sexualitet och pubertet. Utifrån de frågor han mött under sina…” Läs mer


Patty Pajak Zowzcak och Anna Pajak: Kära Döden
Om att mista, sakna och gå vidare i livet

”Danskarna har alltid varit kända för att ha en diger bilderboksutgivning. Danska barnböcker väjer inte för svåra ämnen, och dit torde väl döden räknas? De senaste åren har något hänt även här i Sverige. Det är befriande och viktigt. Barn behöver böcker som inte är tillrättalagda, de behöver böcker…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från förra höstlovet, från sportlovet, från höstlovet innan det, från sportlovet 2013, från höstlovet 2012 eller höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2015-10-26 00:01 / Uppdaterad: 2015-11-01 09:14

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?