Recension

: Måla som en mästare
Måla som en mästare Marion Deuchars
2014
Pagina förlag
10/10

Kreativt och lärorikt

Utgiven 2014
ISBN 9789163610653
Sidor 220
Orginaltitel Let's Make some Great Art
Översättare Johan Reimers

Om författaren

Marion Deuchars (1964-) är brittisk illustratör som gör allt från bokomslag för Penguin till illustrationer i Jamie Olivers kokböcker.

Sök efter boken

Det nya året firade jag i år in i Paris, turistinfarkten Paris. Jag har hört att Paris konstant har samma turisttryck och så kan det vara men det kändes som att trycket var större än någonsin under nyårshelgen. Köer uppstod spontant av folk som tänkte att här finns nog något att se, bäst att köa. Och bäst att ta en selfie medan jag väntar. Kön till Louvren blev denna gång som en turistattraktion i sig själv med alla människor och alla selfie sticks och som vanligt orkade jag inte ställa mig i den. Vem orkar det egentligen undrar jag när jag ser hur kön slår knut på sig själv flera gånger om. Inte heller denna gång lyckades jag alltså få se Leonardo Da Vincis leende Mona Lisa.

Centre Pompidou hade en mer uthärdlig kö och visade en utställning med Marcel Duchamp så jag fick i alla fall se hans version av Mona Lisa, den med mustasch.

I Måla som en mästare får man en introduktion till Leonardo Da Vinci och många fler av historiens stora konstnärer. Och så får man öva sig på att själv rita Mona Lisas leende. Man kan för all del klämma dit en mustasch också om man vill. Boken inbjuder till sådan kreativitet.

Man kan fritt välja mellan att färglägga Vincent van Goghs solrosor eller göra collage som Henry Matisse. Man kan klippa mobiler med Alexander Colder eller kladda med droppmålningar och fingeravtryck som Jacksson Pollock. Man får blåsa spindlar med Louise Bourgeois och måla konservburkar med Andy Warhol. Det hela är både opretentiöst och lärorikt.

Målarboken är för barn men jag måste säga att jag, som nybliven 40-åring, också hade stor behållning av den. Jag har lärt mig en del nytt om konstnärer och fått utlopp för den där längtan man går och bär på att få kladda lite. Om man skall göra alla övningar ordentligt behöver man en hel del olika sorters material och mycket plats. Bokens mjuka pärmar gör det också svårt att böja upp den ordentligt för att måla i boken. Hyggligt många övningar kan man dock göra direkt i boken med bara en blyertspenna. Tillräckligt många för att få utlopp för lite lagom med kreativitet.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2015-01-31 19:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6010

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?