Recension

: Wall and Piece
Wall and Piece Banksy
2005
Century/Random House
10/10

Best of Banksy

Utgiven 2005
ISBN 1844137864
Sidor 208
Språk engelska
Illustratör Banksy

Om författaren

Banksy är namnet på en än så länge ”anonym” brittisk graffiti- och gatukonstnär. Möjligen heter han Robert Banks och är född i Yate, nära Bristol, 1974. Banksy är främst verksam i London, men hans verk har synts på en rad olika platser i världen, t.ex. på muren mellan Israel och Palestina.

Banksy – Konstnärens hemsida.

Wikipedia – På Wikipedia finns en hel del info om Banksy.

Sök efter boken

Banksy är kult, han är cool, han är king. Fast han och han, Banksy är ju så himla hemlig, egentligen skulle "han" lika gärna kunna vara en "hon". Men spekulationer snurrar om att den Londonbaserade brittiske "gerilla"- och graffitikonstnären Banksys riktiga namn skulle vara Robert Banks och att han är född i Yate nära Bristol.

Faktum är att en av mina bästa vänner kom hem just från London häromdan. Hon är lite såld på Banksys konst, och överallt på ställen där hon hängde i South Bank såg hon Banksys schablonmålade råttor på väggar och trottoarer. Hennes teori om varför Banksy använder sig av pseudonymen Banksy är just att han ofta håller till i South Bank. Fast Banksys verk kan i och för sig skådas på en hel del platser runt om i världen: Sydney, Paris, New York, Los Angeles, Barcelona, för att ge några exempel, eller på muren mellan Israel och Palestina (flickan som med ett stort knippe ballonger i handen svävar uppåt på väg upp över muren är en av mina favoritbilder i boken). Och lite sådär i hemlighet passade min vän också på att berätta om en bekant till henne som också är graffitikonstnär, som inför en utställning på en ort i Sverige fick låna Banksys originalschabloner för att spraya Banksy-budskap på kossor (ja just det, riktiga kor som betar i hagar). Så kanske är det även så att alla verk som tillskrivs Banksy inte är gjorda av Mr Mysterious himself, även om det kanske är han i egen hög person som skurit till själva schablonerna.

Wall and Piece är en coffee table-bok som faktiskt är hur snygg som helst! Ja det kan inte sägas nog så många gånger. Boken är fullmatad med stora färgfoton av Banksys konst: graffiti och mer performance-artad konst, allt i mångt och mycket en form av (ganska snäll) civil olydnad. Boken har lite av Best-of-Banksy-känsla över sig; förutom mängder av bilder av kluriga råttor och ledsna eller smarta apor, eller kyssande, pissande eller finger-räckande poliser (är man graffitikonstnär är polisen förmodligen inte ens bästa vän) – figurer som blivit något av Banksys signum, finns bilder av mer politiskt aktivistisk natur: ett svältande barn med en "Burger King"-mössa på huvudet och intill kommentaren: "Sometimes I feel so sick of the state in the world I can't even finish my second apple pie", en Guantanamo-fånge i karakteristisk orange overall och svart huva som ligger på knä med bojade händer, soldater som klottrar fredsmärken, Leonardos "Mona Lisa" med en granatkastare slängd över axeln, eller Mowgli, björnen Baloo och andra karaktärer från Djungelboken bundna och iförda ögonbindlar framför en skövlad regnskog (en poster skapad för en Greenpeace-kampanj). Ironin går inte att ta miste på.

Roligast är nog ändå Banksys "Vandalised oil paintings": van Goghs solrosor har vissnat, under bron i Monets näckrosdamm ligger två kraschade kundvagnar, och jodå Banksy har lyckats kuppa in sina målningar på både Tate Gallery och Louvren, och andra stora konstmuseum. Hans "Tesco value Cream of tomato soup" (blink blink Andy Warhol) fick hänga uppe i hela sex dagar på MoMa i New York – utan att någon på museet märkte nåt.

Flera av bilderna kritiserar både reklam och shoppinghysteri (bilden av en korsfäst Jesus med händerna fulla av shoppingkassar, och är det inte ett par Mickey Mouse-öron som sticker upp ur en av kassarna?, är bisarrt rolig), men jag säger det här ändå: Spring och köp Wall and Piece så fort du kan! Lägg boken på soffbordet. Där passar den fint.

(Varför inte bläddra lite i boken medan du äter din hämtmat från hamburgerkedjan runt hörnet?)

Textutdrag (Visa/göm)

Helena Hansen

Publicerad: 2007-08-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-25 16:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2585

5 kommentarer

jag ser punkterna, men blir ändå andfådd av att läsa skiten.

arg skribent Oregistrerad 2007-08-06 09:39
 

" …he's often feted as a genius straddling the bleeding edge of now. Why? Because his work looks dazzlingly clever to idiots. And apparently that'll do.
—Charlie Brooker, The Guardian
"

wikipedia Oregistrerad 2007-08-06 09:43
 

Härligt.

Helena Hansen Medlem 2007-08-06 19:15
 

Verkar vara underbart. Har beställt boken nu…

Niels Oregistrerad 2007-08-07 10:25
 

Boken är riktigt bra. Fina bilder!

edviHNn Oregistrerad 2010-10-30 16:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?