Recension

: Piraterna och regnbågsskatten
Piraterna och regnbågsskatten Sara Berg & Karin Frimodig
2015
Olika
9/10

Aj aj pirater, skepp ohoj kamrater

Utgiven 2015
ISBN 9789187413186
Sidor 38
Illustratör Maria Poll

Om författaren

Sara Berg och Karin Frimodig bor båda i Stockholm och har gjort flera barnböcker ihop. ”Vi tycker om att skriva tillsammans eftersom det är mer kreativt. När en skriver så växlar en mellan att tvivla och att tycka att det är den bästa historien någonsin. När vi är två kan vi turas om att ha de där rollerna.”

Sök efter boken

Genom regnet lyser solen
Ragnhild Rysare tar pistolen
Hon skrattar och skjuter salut
Det finns en skatt vid regnbågens slut

Aj, aj pirater
Målet är klart
Skepp ohoj kamrater
Nu tar vi fart!

Piraterna och regnbågsskatten handlar om sju vilda pirater som är ute på äventyr. Vi möter Ragnhild Rysare, Marulks-Mia, Olga Os, Tilde Träben, Helle Hajtand, Katinka Krok och Samira Svärdslukare. Ingen är den andra lik, men samtidigt är de alla listiga, modiga och kvinnor. De ska tillsammans finna skatten som finns vid regnbågens slut. Segel hissas och enligt kaffesumpen ska resan bli toppen.

unnamed[2]

Skepp ohoj kamrater
Vi drar till sjöss!

Dock möter de våghalsiga piraterna på fjorton hungriga hajar med glimrande tänder. Hur ska det gå? Hjälp! Olga Os faller i en av hajarnas vassa gap. Men (spoiler) den modiga Marulks-Mia befriar Olga Os på ett klurigt vis. Piratskeppet seglar vidare medan dimman tjockar på. Det här är som ni märker en riktigt rafflande story full av pistoler, kanoner, sablar och andra farligheter. Att historien går på rim gör att den tar oväntade vägar. Våra vänner piraternas resa är både rolig och modig.

unnamed[1]

Över havet sveper en iskall bris
Alla pirater badar nakenfis

Jag tycker om att alla pirater är kvinnor. Barn behöver sannerligen få höra om starka, modiga, kluriga tjejer. Dessa pirater är skickligt illustrerade av Maria Poll. Piraterna har tatueringar, håriga ben och alla möjliga kroppsformer och frisyrer. Det är befriande och bra. Illustrationerna är lekfulla och jobbar mycket med blickar och gester. Det finns mycket att diskutera tillsammans i bilderna när en läser om alla sjörövarkvinnor på de fyrtioelva haven. Hur de tar för sig av äventyret och farligheterna. Hur de månar om varandra. Tillsammans blir de starkare än hajstim och sabeltandade tigrar. Tillsammans fixar de guld och diamanter, rubiner och briljanter. Feminism, jämställdhet, kvinnokamp och fartfyllt äventyr för tre till sexåringar.

unnamed[1] (2)

Aj, aj pirater
Ack och ve
Skepp ohoj kamrater
Nu måste vi le!

Piraterna och regnbågsskatten ges ut av Olika förlag som går bortom begränsande stereotyper och vill bidra till ett inkluderande samhälle. Och detta är väldigt viktigt. Barn behöver få läsa om starka, modiga kvinnor som tar för sig. Barn ska inte begränsas utan istället ges möjligheter. Dessutom ska Olika ha en eloge för att de värnar om det hållbara och klimatkloka läsandet. De trycker sina böcker lite närmare och satsar på miljömärkt.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2015-11-01 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-01 09:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6329

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?