Text

Tema: Astrid Lindgren

I år fyller Pippi Långstrump 70 år och vi firar lite extra genom att avsluta höstlovsveckan med ett tema om allas vår älskade Astrid.

Vi har läst Jens Andersens ambitiösa biografi Denna dagen, ett liv, vi har gjort omläsningar av klassiker hemma i bokhyllan, vi har tittat närmare på litteraturpriserna tillägnade henne och så har vi förstås grävt fram äldre recensioner ur arkivet.

Mycket nöje!

* * *

Av Astrid Lindgren | Om Astrid Lindgren
Astrid Lindgren-priser


Av Astrid Lindgren


Astrid Lindgren: Bröderna Lejonhjärta
Människor behöver sagor

”När jag läser om Jonatans död sitter jag bland folk, på ett tåg, men det spelar ingen roll. Jag börjar gråta ändå. Det är något med skolfröknens minnesord i tidningen som är så outhärdligt. Och att vi redan här, på sidan 16, känner i märg och ben hur mycket Jonatan betyder för huvudpersonen Skorpan. Skorpan…” Läs mer


Astrid Lindgren: Mio min Mio
Pojkar som får vara små och ensamma

”’Han färdas genom dag och natt’ Redan första kapitlets titel sätter tonen för denna saga, som språkligt i särklass är en av de finaste ur Astrid Lindgrens produktion. Den handlar om Mio, som egentligen heter Bosse, eller Bo Vilhelm Olsson. Han försvinner en vinterkväll från en bänk i Tegnérlunden. Hur det går till…” Läs mer


Astrid Lindgren: Ronja Rövardotter
Kärlek över gränser. Och till naturen

”’Har jag bestämt att mitt barn ska heta Ronja, så blir det en Ronja!’ Det är en ovädersnatt när Ronja kommer till världen. Vildvittrorna kastar sig som pilar genom luften, skriker och skränar, värre än annars. En blixt slår ner till och med, och rämnar Mattisborgen i två delar. Något som kommer att sätta sin prägel på…” Läs mer


Astrid Lindgren: Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn, Bara roligt i Bullerbyn
Nostalgikernas paradis

”Bullerbyn. Drömmen om det Sverige som en gång fanns, ett nostalgins centrum i svenska hjärtan, svenska själar. Nanna Johansson gjorde en så bra pastisch på det för ett par år sedan, hur gräset var grönare och stugorna rödare förr, och så är det i Bullerbyn. Somrarna är somrigare och jularna juligare. Utsnitten ur livet på…” Läs mer


Astrid Lindgren: Rasmus på luffen
På jakt efter en familj

”’Rasmus var väl inte latare än andra nioåringar. Han hade bara en för hans ålder naturlig motvilja mot allt, som hindrade honom från att klättra i träd eller bada i ån eller bilda rövarband med de andra pojkarna och ligga i försåt bakom potatiskällaren, när någon av flickorna kom för att hämta potatis. Han tyckte att det…” Läs mer


Astrid Lindgren: Krigsdagböcker 1939-1945
”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!”

”Den 1 september 1939 inleds andra världskriget och Astrid Lindgren skriver i sin nystartade dagbok: ”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!” Sedan fortsätter hon ända fram till freden att göra reda för kriget genom tidningsklipp kompletterat med den information hon får sig till livs på brevcensuren där hon arbetar…” Läs mer


Astrid Lindgren: Stora Emilboken
Emil for president

”I torsdags fyllde Emil Svensson från Katthult i Lönneberga by i Småland 50 år. Och tvärtemot vad man kanske kan tro har jag väldigt lätt att se en femtioårig Emil framför mig. Lite rund och tunnhårig med varma leende ögon innanför de sneda glasögonen, så tänker jag mig honom. I böckerna om Emil är Astrid Lindgren väldigt…” Läs mer


Astrid Lindgren: Tomten är vaken
En röst att bli liten av

”När jag läser Astrid Lindgrens bilderbok Tomten är vaken hör jag hennes röst i mitt huvud. Jag har aldrig hört Astrid Lindgren läsa just den här sagan eftersom det är först nu 2012, som berättelsen publiceras på svenska. Istället är det alla gånger jag har lyssnat på hennes inläsningar till ljudböcker och filmer som satt…” Läs mer


Astrid Lindgren: Rasmus, Pontus och Toker
and your little dog too

”När solen börja värma och blommorna knoppas, ja, då ökar tydligen också suget efter brott och läskigheter. Kanske beror det på att vi blir modigare av det tilltagande ljuset. I vilket fall som helst anses ju just skurkaktigheter av tradition somrigt avslappnande och vill man ha både sommaridyll och lite lagom brottslighet kan det kanske…” Läs mer


Astrid Lindgren: Karlsson på taket går på födelsedagskalas
Karlsson, Karlsson, världens bästa Karlsson

”När jag läser en bok skriven av Astrid Lindgren kan jag alltid höra hennes röst i huvudet. Jag hör hur hon berättar historien om Lillebror som mest av allt i hela världen önskar sig en hundvalp. Jag hör hur hon formar orden och låter meningarna få små lustiga knorrar och finurligheter. Så som Astrid kan, så som ingen…” Läs mer

* * *

Av Astrid Lindgren | Om Astrid Lindgren
Astrid Lindgren-priser


Om Astrid Lindgren


Jens Andersen: Denna dagen, ett liv: En biografi över Astrid Lindgren
Allas vår Astrid

”Jens Andersens biografi över Astrid Lindgren är en riktig bladvändare. Pastelligt turkos som en hel bokkaramell och rikligt försedd med fotografier. Det är inte ofta under läsningen som jag tänker ”det hade jag ingen aaaaning om” men när jag slår ihop den 431 sidor tjocka boken har jag ändå fått en helt ny bild av allas vår Astrid…” Läs mer


Ulla Lundqvist: Alltid Astrid: Minnen från böcker, brev och samtal
Vi ses i Nangilima

”Jag har varit på tre begravningar i mitt liv, min farfars, min morfars och Astrid Lindgrens. Precis som de flesta av oss som är födda efter det att Astrid Lindgren slutat att skriva har hennes böcker alltid funnits där och kommer alltid att finnas. Själv är jag född samma år som filmen om Rönja Rövardotter kom, och det är Ronja som har…” Läs mer


Jörgen Gaare: Världens bästa påhitt – Nya filosofiska vandringar i Astrid Lindgrens värld
Vandringar i lagomlandet

”På sätt och vis är det farligt att komma med sådana här böcker, om folkkära och hyllade författare i allmänhet och om Astrid Lindgren i synnerhet. När det utöver storheten dessutom gäller barnlitteratur är det lätt att man som läsare, istället för att engageras, värjer sig mot det som av ren försvarsmekanism. För att få…” Läs mer


Vivi Edström: Kvällsdoppet i Katthult
Essäer om Astrid

”Astrid Lindgren, vi älskar henne. Hon är stor. Bland svenska författare finns nog ingen så kraftigt folkkär och med en så stadigt förankrad position i bokhyllor och sinnen. Jag kan inte minnas mig ha hört hennes författarskap någonsin omtalas i annat än hyllande och romantiserande ordalag. Det jag hört som landat…” Läs mer

* * *

Av Astrid Lindgren | Om Astrid Lindgren
Astrid Lindgren-priser


Astrid Lindgren-priser

ALMA-priset – Astrid Lindgren Memorial Award är med sina 5 miljoner i prispengar världens största litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur. Det instiftades av den svenska regeringen 2002 och delas ut både till enskilda författare och illustratörer och till organisationer. Pristagare har bland annat varit Maurice Sendak, Kitty Crowther, Shaun Tan, Marisol ”Isol” Misenta och Barbro Lindgren, liksom Banco del Libro i Venezuela, Tamerinstitutet i Palestina och Project for the Study of Alternative Education in South Africa. Mer om ALMA-priset kan du läsa på vår temasida om priset.

Astrid Lindgren-priset – Förlaget Rabén och Sjögrens Astrid Lindgren-pris instiftades på Astrid Lindgrens 60-årsdag 1967 och delas ut på själva födelsedagen den 14:e november. Prissumman på 50 000 kronor går till en svensk barn- och ungdomsförfattare och har bland annat tilldelats Lennart Hellsing, Maria Gripe, Barbro Lindgren Hans-Eric Hellberg, Pernilla Stalfelt och Katarina von Bredow.

Samfundet De Nios Astrid Lindgren-pris – Den litterära akademin Samfundet De Nios Astrid Lindgren-pris instiftades i samband med Astrid Lindgrens 90-årsdag och delades ut första gången 1997. Priset delas ut sporadiskt till forskare och författare inom barn- och ungdomslitteratur och är på 125 000 kronor. Hittills har det gått till Vivi Edström, Lars Furuland, Örjan Lindberger, Margareta Strömstedt, Barbro Lindgren, Svenska barnboksinstitutet samt Boel Westin.

* * *

Av Astrid Lindgren | Om Astrid Lindgren
Astrid Lindgren-priser

* * *

Andra författare som har fått egna temasidor på dagensbok.com är Tove Jansson, August Strindberg, Herta Müller, Jane Austen, Emelie Flygare-Carlén, William Shakespeare, Stig Dagerman, Bob Dylan, Elfriede Jelinek, Pernilla Stalfelt, Harry Martinsson och J M Coetzee.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2015-10-31 00:01 / Uppdaterad: 2015-10-30 15:15

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?