Recension

: Piraterna och vinterjakten
Piraterna och vinterjakten Sara Berg & Karin Frimodig
2017
Olika förlag
9/10

Piraterna och klimatkrisen

Utgiven 2017
ISBN 9789187413407
Sidor 32
Illustratör Maria Poll

Om författaren

Sara Berg och Karin Frimodig bor båda i Stockholm och har gjort flera barnböcker ihop. ”Vi tycker om att skriva tillsammans eftersom det är mer kreativt. När en skriver så växlar en mellan att tvivla och att tycka att det är den bästa historien någonsin. När vi är två kan vi turas om att ha de där rollerna.”

Sök efter boken

Bomber och granater! Mina favoritpirater är tillbaka. Ragnhild Rysare, Marulks-Mia, Olga Os, Tilde Träben, Helle Hajtand, Katinka Krok och Samira Svärdslukare ska ut och segla igen. I hamnen trängs folk och vinkar adjö samtidigt som sjörövarskeppets svarta segel färgas vita av snö. Det är en riktig vargavinter. Men ganska snart händer något märkligt trots att det är december.

Istapparna smälter i Samiras hand
Det blåser solvarma vindar ut ifrån land
Alla tar av sina varma kläder
För nu blev det plötsligt sommarväder

Piraterna bestämmer sig för att bege sig på vinterjakt. Ganska snart upptäcker de att det stinker bly och ifrån kusten kommer det en rosa dimma. Havet är smutsigt och fiskarna ser sjuka ut. Spåren leder piraterna till en fabrik. När Ragnhild Rysare och hennes kamrater smyger in överraskar de fabrikens direktörer mitt i ett partaj. Hu så oansvarigt. Men utan att avslöja för mycket kan jag berätta att piraterna lyckas vända på steken.
ladda ned

Piraterna och vinterjakten är ett inlägg i debatten om klimatförändringarna där den tydligaste förändringen är att den globala temperaturen höjs. Jag tycker att det är klokt att involvera även yngre barn i den miljöförstöring som pågår. Här presenteras den på ett överskådligt sätt där lösningen är relativt enkel och återhämtningen går kvickt. Hoppfullt.

Historien berättas på rim och är späckad med målande detaljer. Och vartannat stycke är liksom ett omkväde som eldar upp handlingen. Det är häftigt att alla karaktärer är kvinnor, både pirater och direktörsskurkar. Och det får de vara utan att det nämns i texten, det är nämligen inte poängen med historien.

Illustrationerna är färgstarka, humoristiska och tuffa. Piraterna är en skön blandning av olika kvinns. Långa, korta, taniga, kraftiga, bleka och bruna där allas ansikten är uttrycksfulla. Gemensamt är också att piraterna ser självsäkra och trygga ut. Dessutom finns där många små detaljer i bilderna att samtala kring om en vill.

ladda ned (2)

Det här är sannerligen en bok att läsa tillsammans med våra yngsta. De är de kommande planetskötarna som kommer att behöva ta över det vi ställer till. Vi har alla ett ansvar att begränsa vår klimatpåverkan och genom att tidigt involvera barnen vill jag tro att vi tillsammans kan klura ut hållbara lösningar.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-02-26 00:00 / Uppdaterad: 2018-02-24 08:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7255

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?