Recension

: Lätta sexboken
Lätta sexboken Inti Chavez Perez
2014
LL-förlaget
9/10

Som en äldre kompis du kan fråga om allt

Utgiven 2014
ISBN 9789170534973
Sidor 230
Illustratör Sara Teleman

Om författaren

Inti Chavez Perez (född 1984) har varit programledare i P3, skrivit för Metro, varit redaktör för tidningen Macho och sexualupplysare på RFSU.

Sök efter boken

Vad är det egentligen – sex – och hur kan en få det att funka så att det är roligt, tryggt och spännande? Sexualupplysaren och författaren Inti Chavez Perez har med Lätta sexboken skrivit en bok som verkligen tar ett helhetsgrepp på det här med sexualitet och pubertet. Utifrån de frågor han mött under sina utbildningar och samtal med ungdomar har han här skrivit den bok som ungdomar själva förmodligen vill läsa, den bok som svarar på de frågor de faktiskt funderar över. Hur ser ett ”normalt kön” ut? Hur håriga är vi? Är verkligt sex likadant som det vi ser i filmer? Hur onanerar andra, och hur kan en veta vad en annan person gillar eller inte gillar?

När jag själv på 90-talet fick sexualundervisning på högstadiet var den, om vi uttrycker det milt, aningen bristfällig. Vi läste helt enkelt, under en veckas tid, de sidor i den ordinarie biologiboken som handlade om sex (vilka vi givetvis redan hade smygläst). Nej, förlåt – om fortplantning. Vi tittade på genomskärningsbilder av kvinnliga respektive manliga kön, vi läste om hur vi skyddar oss mot graviditet, vi fick se den klassiska demonstrationen av ”hur man trär på en kondom på en banan” och sedan en tecknad film från vilken det bestående intrycket var hur killar kan onanera. That’s it. Behöver jag tillägga att detta inte var i närheten av att besvara de frågor som snurrade i våra sexuellt nyvakna tonårskroppar?

Av den anledningen blir jag så himla glad av att läsa Lätta sexboken. Här finns svaren! Det är dessutom en bok som försöker lämna utrymme för alla, dels genom att språk och layout är anpassat för att alla ska kunna ta del av det och dels genom att olika sexuella läggningar, identiteter och kroppar ges utrymme. Chavez Perez är noga med att bjuda in alla, och att prata om lust som något allmänmänskligt. Även Sara Telemans illustrationer bidrar till detta, och kropparna som pryder sidorna är just mänskliga – långa, korta, mörka, ljusa, håriga, finniga, queer, funktionsnedsatta, tjocka, smala. De är helt enkelt lätta att relatera till, och därför så fantastiskt bra.

Boken är uppdelad i delarna Lust, Kroppen, Sex själv, Sex tillsammans, Vara ihop, Hälsa, Porr och Alla runt omkring. Genomgående är tilltalet personligt och tillåtande – peppande faktiskt. Chavez Perez är som den där äldre kompisen som du kan fråga om allt utan att känna dig dum, och som obevekligt står på din sida mot vuxenvärldens tröghet. Eller omvärldens. Lyssna på dig själv, säger kompisen. Även om det är svårt ibland.

Du är viktig.
Och eftersom du är viktig vill många påverka dig.
Rösterna finns överallt omkring dig.
Reklam, filmer, böcker, kompisar, skolan, familj och religioner.
Alla kommer med råd om hur du ska leva ditt liv.
Men bara en person bestämmer vem du ska vara.
Bara en person vet hur du blir lycklig.
Du själv.

Med grundsatsen ”bara du vet vad du gillar” uppmuntras läsaren att utforska sin egen kropp och upptäcka vad den går igång på. Det finns inga pekpinnar och ingen latent idé om att det finns sätt att njuta på som är bättre eller sämre än andra (förutsatt att alla inblandade vill). Olika sätt att ha sex med varandra på presenteras – handsex, munsex, gnidsex, samlag i slidan och i analen. Här finns inga moraliska värderingar, utan råd och tips för hur en, OM en vill, kan gå tillväga och vad en bör tänka på. Och det återkommande: ”Men det ska inte göra ont. Om det gör ont är det bättre att ha annat sex.”

En av bokens grundpelare är även att det ska råda jämlikhet i sex och relationer. Alla ska bli lika respekterade och lyssnade till, och vid flera tillfällen påtalas vikten av att respektera gränser, både sina egna och andras (”Alla har ett ansvar att inte våldta. Det ansvaret tar man genom att lyssna till varandra.”). Andra råd för jämlikt sex: prata med varandra, skapa en trygg stämning och gör bara sådant som båda vill. Bådas njutning ska få ta lika mycket plats. Ta dessutom gemensamt ansvar, och dela på kostnaden för preventivmedel. Sex och kärlek är människor och kroppar som möts, och det handlar om att lyssna på varandra och ge varandra utrymme, ”precis som i bra samtal mellan människor”.

Du behöver inte testa alla sorters sex.
Du behöver inte ha sex alls.
Men det är bra att ha kunskap om sex.
Kunskap hjälper dig att välja.
Att säga ja eller att säga nej.

Några väljer att ha sex med många personer.
Andra väljer att hålla sig till en partner hela livet.
Eller att leva utan sex med andra.
Det är deras val.
Andra ska inte lägga sig i.

Lätta sexboken är boken jag önskar att jag själv hade fått i händerna som förvirrad men ofantligt nyfiken tonåring. Det är en bok jag vill ge bort till alla jag känner som är, eller har barn, i den åldern. Det är en bok jag tror kommer att hjälpa, lugna, trösta och peppa många oroliga och bultande tonårssjälar. Och som kanske kommer att få många att bli sugna på att upptäcka sin egen och andras kroppar, i sin egen takt, utan förväntningar på att vara proffs från början. Testa! Prata! Skratta! Men bara om den andre har sagt ja.

Marie Gröön

Publicerad: 2014-11-15 00:00 / Uppdaterad: 2014-11-14 09:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5909

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?