Recension

: Nu, imorgon!
Nu, imorgon! Annika Thor
2005
Bonnier Carlsen
8/10

Då och här och nu

Utgiven 2005
ISBN 9163841703
Sidor 190

Om författaren

Annika Thor är uppväxt i Göteborg och hade arbetat länge som manusförfattare för film och TV när hon debuterade som författare med ungdomsromanen En ö i havet 1996. Det var den första boken i en serie om två judiska systrar som kommer till Sverige på flykt under andra världskriget. Sedan dess har hon skrivit ett flertal böcker för barn och unga, bland annat Sanning eller konsekvens som vann Augustpriset 1997. 2011 kom den första romanen för vuxna, Om inte nu så när.

Sök efter boken

Jag hade lite grann missat Annika Thor. Inte så att jag inte känner till henne, vet att hon skrivit åtminstone En ö i havet, som fortfarande lånas och läses och älskas, men för egen del – hon debuterade ungefär när jag blev ”för gammal” för ungdomsböcker och ett bra tag innan jag begrep att bra böcker helt enkelt är bra böcker.

Så letade jag bokfakta om just En ö i havet när Olivia skrev om den härom veckan, och ramlade på den här, Nu, imorgon!. En ungdomsbok som utspelar sig 1968, hur har jag kunnat missa den?

Här får vi följa fyra ungdomar under ett intensivt dygn i livet. Det är maj 1968, i Göteborg. Runt om i världen pågår studentkravaller, Vietnamkrig och rockmusik. I Göteborg får Helena precis bekräftat att hon väntar barn. Li har författat sitt första flygblad om kriget i Vietnam. Micke suktar efter en motorcykel och friheten på vägarna, och Anders suktar efter Li.

Några av dem känner redan varandra, men allas vägar kommer under det här dygnet att korsas och på olika sätt snudda vid varandra under detta enda dygn. Det är välkomponerat och rimligt, med en fin känsla av tidsanda, av olika ungdomars olika drömmar och rädslor.

Såklart väcker romanen en hel del tankar om vad det är att vara ung i olika tider, på en gång likt och väldigt olikt. På många sätt öppnade sig väl världen då, 1968, när allt verkade komma i rörelse. Unga människor kunde skapa sig en egen tillvaro, med billiga rivningskontrakt och gott om jobb. P-pillret gjorde en annan sexualitet möjlig, tv-nyheterna kastade in världen i människors vardagsrum och medvetande.

Fast går det att göra allting nytt? Var allting verkligen möjligt? Vad hände med de där frihetsdrömmarna, med tankarna om internationell solidaritet sen? Vilka är dagens Li, Anders, Helena och Micke? Hur hade deras liv sett annorlunda ut idag? Hade den som engagerar sig politiskt då gjort detsamma nu? Den som tycker det känns fint att bli tonårsmamma tyckt detsamma nu?

Vem hade du varit om ditt liv utspelat sig i en annan tid?

Ella Andrén

Publicerad: 2020-04-04 00:00 / Uppdaterad: 2020-04-04 09:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8061

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?