Recension

: Trädgårdsapoteket
Trädgårdsapoteket: Att bruka och bereda terapeutiska örter Marie-Louise Eklöf
2020
Norstedts
8/10

Kärleksfull promenad i örtagården

Utgiven 2020
ISBN 9789113097206
Sidor 150

Om författaren

Marie-Louise Eklöf (född 1955) är läkeörtsterapeut och har skrivit, ibland tillsammans med andra, en rad böcker om örter och trädgård, däribland Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso- och kroppsvård (1998), Gröna apoteket (2007), Svenska träd: upptäck, känn igen och använd (2007) och Trädgårdsapoteket: att bruka och bereda terapeutiska örter (2020).

Sök efter boken

Är du intresserad av att börja odla örter och vill vet mer vad örter kan göra för ditt välbefinnande? Eller är du kanske redan insnöad på örter men saknar en uppslagsbok? Oavsett vilken kategori du faller in i är det här boken för dig – välkommen till Trädgårdsapoteket.

Med en pedagogisk A-Ö-approach, färgkodade kapitel, lättsamma men mycket välformulerade texter leder Marie-Louise Eklöf oss in i sin örtträdgård. Hon delar frikostigt och prestigelöst med sig av all kunskap hon samlat på sig under åren i fråga om att odla och bereda örter. Vi får även en genomgång av de aktiva ämnena i varje ört och en djupdykning i hur allt hänger ihop kemiskt, vilket jag tycker är mycket intressant.

För respektive ört listas användbara delar av örten, användningsområden, vilka ämnen som är aktiva och hur de påverkar åkommor. Även hur man i detalj bereder örten är specificerat, detta för att få ut mesta möjliga från hela plantan. Blad, rot och blommor – ibland kan allt användas, ibland bara de delar som är ovan jord.

Upplägget med att odla örter fungerar både för dig som bor i hus och för dig som har balkong med odlingsmöjligheter. Läsaren får även specifika råd om i vilken miljö örten trivs, hur man kan föröka den, dess skördeperiod och om den bidrar med nektar för våra viktiga insekter.

Trädgårdsapoteket innehåller många fina foton, och det uppskattas. I böcker om just växter föredrar jag foton framför tecknade bilder. För en tvekande nybörjare är ett foto så mycket bättre att ha tillhands när man börjar utforska växter och örter. En bild minimerar risken att plocka fel ört och gör amatören trygg och modig.

Två fokusområden finns i boken – skönhet och åkommor. Att göra sitt eget badsalt eller ansiktsvatten är både roligt och ekonomiskt. Att dessutom behandla diverse åkommor med örter baserat på mycket gammal kunskap känns värt att prova, istället för att bara ta en tablett från medicinlådan. Behandling av över fyrtio åkommor som kan lindras med örter beskrivs strukturerat och inspirerande.

Jag gick helhjärtat in i örtvärlden för några år sen. För mig handlar det om en slags urinstinkt som vaknade till liv i samband med matsmältningsproblem där vanliga läkemedel inte fungerade. Jag började då undersöka möjligheten att använda örter och min första kopp hemmagjordt te med mynta, maskros och oregano var ett faktum.

Att ta tillvara på trädgårdens utskällda maskrosor känns mer rätt än någonsin. Varför slänga dessa när man kan göra något vettigt av dem?

Odlingsglädjen ökar om du har örterna lättillgängliga och väljer de örter som för dig är användbara nästan dagligen. Bereder du dem genom torkning har du i bästa fall hemgjort, gott te eller annat till husapoteket hela den mörka årstiden.

Jag har provat mig fram genom åren och hittat mina favoriter i olika typer av mynta som man kan göra te på. Rosmarin och citronmeliss har också en given plats i mina odlingslådor.

Läs Trädgårdsapoteket och inspireras till den kommande odlingssäsongen!

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-04-03 00:00 / Uppdaterad: 2020-04-02 21:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8060

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?