Recension

: Lustodla
Lustodla Charlotta Björnulfson
2023
Bokförlaget Arena
7/10

Odling för den late

Utgiven 2023
ISBN 9789178435753
Sidor 155
Illustratör Kristin

Om författaren

Charlotta Björnulfson är författare och illustratör, som framförallt skrivit för barn och unga. Sedan många år har hon intresserat sig för odling av sådan som går att äta och av sådant som är vackert. För att få bort allt ogräs som invaderat den gård som hon tog över började hon använda täckväv, som också hjälpte till att behålla den fukt som regnet gav. Hon experimenterade livligt och ur detta växte hennes lustodlingsmetod fram.

Sök efter boken

Det är nästintill omöjligt att läsa trädgårdsböcker utan att förhålla sig till sitt eget odlande och den egna trädgården (oavsett om man har en eller ej). För mig som är alldeles nyinflyttad i en ny trädgård blir inspirationen så påtaglig att den nästan går att ta på, jag måste ut och gräva. Eller ja, låta bli att gräva om jag ska följa Charlotta Björnulfsons råd.

De flesta trädgårdsböcker får odling att verka enkelt, men ingen trädgårdsbok får det att låta så enkelt som Lustodla. För att klargöra sina avsikter inleder Björnulfson med en lista:
Vem ska inte läsa den här boken?

• Den som har trädgård som sitt enda intresse och vill att den ska uppta all fritid.
• Den som vill bli expert innan hen greppar grensaxen
• Den som älskar att rensa i timmar och ser fram emot att få göra om det efter någon vecka.
• Den som tycker det är intressant att hålla reda på vilken sorts näring varje växt ska ha och hur ofta.

Björnulfson tar läsaren i handen och pekar raskt ut hur det ska göras. Marken ska täckas av en markduk och vips är alla dina bekymmer ur världen. Själva beskrivningen av hur du bygger upp ett trädgårdsland från grunden är kort och koncis. Det hela låter fantastiskt enkelt och jag blir inspirerad att ge markduken en chans (men kanske täcker jag den med flis för att gömma plasten).

Lustodla är uppfriskande enkel och tydlig, instruktioner uppblandade med korta anekdoter om Björnulfsons egen trädgård, lite historia om plantorna och här och var små recept. Vi får bekanta oss med allt från grönsaker, blommor och prydnadsbuskar. I den marktäckta trädgården kan allt växa lite huller om buller, nästan som i en skogsträdgård, men ändå inte alls.

Perenna växter (det vill säga sådana som kommer tillbaka på samma plats år efter år) är markerade med en särskild liten symbol, vilket ytterligare underlättar för den late odlaren som vill skörda utan allt för stor arbetsinsats. Som alltid när det gäller trädgårdsböcker tycker jag dock att det saknas information om vad odlaren ska göra om grödorna inte växer som man tänkt sig, om broccolin bara är lång och tanig eller om tomaterna bara ger fler och fler blad.

Boken innehåller de vanligaste trädgårdsväxterna, men även en hel del som jag inte hört talas om tidigare eller tänkt på i anslutning till täckodling. Nu återstår väl egentligen bara frågan hur stor odlingsyta jag kan förhandla till mig av resten av hushållet.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2023-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2023-05-26 21:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9001

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?