Recension

: Skillnadens trädgård
Skillnadens trädgård: ett ekologiskt trädgårdsskafferi Sara Bäckmo
2016
Roos & Tegnér
6/10

Jordnära passion

Utgiven 2016
ISBN 9789187905308
Sidor 175
Illustratör Maria Fors Östberg

Om författaren

Sara Bäckmo är journalist. På bloggen Skillnadens Trädgård
skriver hon om sitt trädgårdsprojekt som också beskrivs i faktaboken med samma namn..

Sök efter boken

Lycklig är den som hittat sin passion här i livet och har möjlighet att hänge sig den fullt ut. Det råder ingen tvekan om att Sara Bäckmo som skrivit texten till den här odlingsboken hittat sin.
Historien börjar som i ett charmigt reportage ur något livsstilsmagasin. Sara hittar plötsligt drömhuset med en igenvuxen tomt. Hon bestämmer sig för att själv odla för att täcka den växande familjens årsbehov av grönsaker. Efter några år har tomten förvandlats till ”skillnadens trädgård”, en stor ekologisk husbehovsodling som ja, täcker allt en trebarnsfamilj behöver av grönt. Och då äter de mycket grönsaker.

Strax förstår man dock att en stor odling inte gör sig själv. Bakom de 150 olika sorterna av rotfrukter, baljväxter, blommor, sallader, tomater, lök och bär, ligger självklart hårt arbete och noggrann planering. Sara sköter själv det mesta i familjens trädgård men påpekar att det kräver att allt övrigt arbete i hemmet fördelas jämlikt och rättvist.

I bokens åtta kapitel varvas konkreta odlingsråd med passionerade odlingsberättelser och kommentarer om familjeliv. Texten andas brådska och förmedlas raskt och ibland summariskt.
Jag googlade fakta, köpte böcker och ställde tusen frågor till de som vet bättre. På kort tid lärde jag mig det viktigaste om vad växter behöver.

Viss rundgång blir det ibland med mycket upprepningar kring odlingslyckan och utvikningar som känns som utfyllnad. Det blir emellanåt en knepig balansgång mellan praktisk trädgårdsbok och sinnlig lovsång.

Av jord är du. Av jord är jag. Många gånger har jag suttit och glott ner i myllan för att försöka förstå innebörden av min egen del i kretsloppet. Det frö jag en gång varit, de barn jag fött och de nära som saknas mig. Jag blir hel här.

Vad kan då boken ge odlaren utöver inspiration och passion? Jo här finns en hel del nyttiga och praktiska råd som inte alltid följer de gängse rekommendationerna. Det är bara att pröva. Så lite och ofta, så tätt, förvara skörden inne täckt med torv eller nedgrävd utomhus, odla ända in till snön och tjälen kommer (zon tre), förläng säsongen med tidiga och sena sorter, täckodla för ogräsfria bäddar.

Boken innehåller också en del enkla och lockande recept på bröd, kakor och maträtter utifrån det man odlat. Själv vill jag gärna testa att göra grönsakssalt.
Maria Fors Östberg har tagit vackra foton som väl matchar bokens text, satt på kraftigt papper som faktiskt doftar lite obestämt av jord.
En bra bok för den som söker inspiration, inte står med hängande armar och som vill se snabba resultat.

Airi Palm Borden

Publicerad: 2016-04-03 00:00 / Uppdaterad: 2016-03-31 18:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6509

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?