Recension

: Handbok för köksträdgården
Handbok för köksträdgården Lena Israelsson
2018
Bonnier Fakta
7/10

Odlingens pornografi

Utgiven 2018
ISBN 9789174247824
Sidor 529

Om författaren

Lena Israelsson, född 1950 i Norrbotten, är journalist och trädgårdsboksförfattare. Hon har givit ut ett flertal trädgårdsböcker, bland annat om cityodling och klosterträdgårdar.

Sök efter boken

Det finns en särskild känsla som infinner sig lagom när nyårsfyrverkerierna har släckts ut, nyårslöftenas första entusiastiska kämparanda falnat och januaridimman svept in Sverige i gråtung misär. När vi halkar fram på gatorna i snömodd och influensan tar ett allt hårdare grepp, det är då odlingsböckerna kommer som en långsam frälsning. I det järnhårda mörkret tycker jag om att krypa upp i soffhörnet, öppna en bok fylld av odlingsbilder och drömma mig bort till en sommar som just i det ögonblicket i det närmaste framstår som en hägring. Just då kommer jag inte heller att minnas något om jordloppor, sniglar, kirskål, brännässlor, torka eller fotbollar som tenderar att landa i nysådda land. Nej just då kommer min trädgård snarast att framstå som en prunkande oas.

Lena Israelsson är en av Sveriges främsta trädgårdsprofiler. Hon har skrivit mängder av trädgårdsböcker, då främst inriktade på nyttodling. När nu Handbok för köksträdgården kommer ut i en utökad och förnyad upplaga är det en bibel i trädgårdssammanhang som landat i min brevlåda. Frågan är bara, lever den upp till mina förväntningar? Det enkla svaret på den frågan är kanske… nja.

Det är en mycket omfattande bok som ger goda grunder för odlandet. Den berör basala kunskaper såsom hur du lär känna din jord och jordförbättrar på bästa sätt, kompostering, växelbruk och växtskydd. Vidare beskriver den en mängd olika sorters grönsaker, kryddörter och bär. Jag får lära mig att bygga växtstöd, enkla växthus och att komponera en köksträdgård. Med andra ord, efter att ha läst den här boken känner jag mig som en fullfjädrad teoretisk odlare. Vad är det då som föranleder mitt nja?

Ja kanske är det så enkelt som att det jag drömmer om där i januarisoffan inte direkt handlar om vanliga skadedjur eller kloka växtval. Den här boken påminner helt enkelt om foträta skor när jag mest av allt drömmer om högklackat med paljetter. Betyder det då att den här boken inte är värd att läsas? Nej, skulle jag bara äga en enda trädgårdsbok då skulle valet med lätthet hamna på detta gedigna verk. Då kommer jag med trygg förvissning kunna vara övertygad om att det mesta av den kunskap som kommer att krävas under odlingsåret finns där i min bokhylla. Men är det drömmar i Sveriges januarimodd som krävs, ja då skulle jag helt enkelt rekommendera en annan bok.

Matilda Gomis

Publicerad: 2018-04-18 00:00 / Uppdaterad: 2018-04-18 06:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7311

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?